Folketingsmedlem på Twitter til Radio4: Kan I stadig have denne vært ansat?

”Chokerende”, siger debattør og tidligere radiovært Jens Philip Yazdani, efter at folketingspolitiker Lars Aslan Rasmussen (S) har sat spørgsmålstegn ved hans ansættelsesforhold på Radio4 på grund af et facebookopslag. ”Jeg har ytringsfrihed, som alle andre har,” svarer politikeren

”Kære Radio4. Kan jeres radiovært Jens Philip Yazdani stadig være ansat hos jer, når nu han er tilhænger af at brænde politistationer ned?”

Sådan skrev folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen 1. juni på Twitter, direkte henvendt til Radio4.

Anledningen var et Facebook-opslag fra debattør og tidligere radiovært på Radio4 Jens Philip Yazdani. I opslaget udtrykte Jens Philip Yazdani støtte til aktivisters nedbrændinger af politistationer i USA.

Lars Aslan Rasmussens tweet får kritik på sociale medier, men også fra debattøren selv og fra Radio4.

”Det var chokerende, at ikke bare en dansk politiker, men et folketingsmedlem fra det regeringsbærende parti skriver noget, jeg ikke kan opfatte på andre måder end en begæring om at få mig fyret,” siger Jens Philip Yazdani.

”Vi har opbygget et system, der sikrer presse- og informationsfrihed. Og når du udskammer konkrete værter, så risikerer du, at de ændrer deres adfærd og bliver mindre kritiske. Det er vores job, og det ønsker vi ikke. Det er skuffende, at der ikke er en bevidsthed om, at det kan risikere at påvirke de frie medier, når man udskammer enkeltpersoner,” siger direktør i Radio4 Anne-Marie Dohm.

Lars Aslan Rasmussen selv står fast på, at han har ret til at skrive, som han gjorde, om Jens Philip Yazdani.

”Jeg synes, hans synspunkt på Facebook er så vanvittigt. Jeg skrev ikke, at han skulle fyres. Men jeg synes, det er helt legitimt at bede om radioens take på, om man kan sige, at man skal brænde ting ned, når man er vært hos dem,” siger Lars Aslan Rasmussen, der gerne vil kende Radio4’s retningslinjer på området.

Han mener, han ville have fået mindre kritik, hvis han havde rettet sit tweet mod en højreorienteret ytring.

”Hvis en højreorienteret vært havde opfordret til at brænde moskéer ned, så var værten da røget ud på røv og albuer. Og folk havde aldrig kritiseret mig, hvis jeg spurgte sådan til den radiovært.”

Mener ikke, han krænker armslængden

Jens Philip Yazdani er ikke længere ansat på Radio4, og det var han heller ikke, da Lars Aslan skrev sit omstridte tweet. Det, understreger Lars Aslan Rasmussen, var han ikke klar over, da han skrev det.

Jens Philip Yazdani finder spørgsmålet om hans ansættelsesforhold fra politikeren principielt problematisk.

”Vi har både tanke- og ytringsfrihed i Danmark. Det er principper, vi skal realisere i virkeligheden. Uanset om man er offentligt ansat og kritiserer det offentlige, eller man arbejder på en radiostation og deltager i debatten, så skal man ikke frygte at miste sit arbejde, fordi man ytrer sig frit,” siger han.

Lars Aslan Rasmussen mener derimod, at det er helt inden for hans ytringsfrihed som folketingsmedlem at spørge Radio4, om man kan ytre sig sådan og samtidig være ansat på den public service-finansierede radiokanal. Også selv om han bringer Jens Philip Yazdanis ansættelsesforhold ind i spørgsmålet.

”Det er en væsentlig diskussion, om man kan skrive sådan som ansat på et statsstøttet medie. Hvis de skrev til mig, at det kunne han godt, så ville jeg acceptere det. Men jeg synes, jeg skal kunne rejse en debat om det på Twitter.”

Bryder du ikke med armslængdeprincippet over for medier, når du blander hans ansættelsesforhold ind i debatten?

”Hvis jeg havde stillet et forslag i Folketinget om, at han skulle fyres, ville det muligvis være et brud på det. Han har hængt mig ud mange gange, han går selv hårdt til stålet, og så kan han ikke tåle, man diskuterer, hvad mediets retningslinjer er? Jeg havde accepteret det, hvis mediet skrev, at Jens Philip må gøre, hvad han vil privat.”

Men kan du stille spørgsmål ved hans ansættelsesforhold på den måde som folketingspolitiker?

”Jeg har ytringsfrihed, som alle andre har. Du kan også spørge mit parti, om jeg skal være medlem her som journalist. Det ville også være helt fair, hvis Radio4 sagde, at deres ansatte har ret til en privat holdning. Men selvfølgelig skal du kunne tage en diskussion af det.”

Radio4: Vi skal have værter ansat med stærke holdninger

Anne-Marie Dohm, direktør i Radio4, kritiserer Lars Aslan Rasmussens måde at forsøge at starte debatten på. Hun mener, han tilsidesætter hele systemet med en ansvarshavende redaktør, som skal stå på mål for det indhold, mediet udkommer med.

”Det er ikke meningen, at man som minister eller folketingsmedlem skal bypasse det redaktionelle system,” siger hun, som i øvrigt understreger, at Radio4 har fået til opgave at have værter med markante holdninger ansat.

”Der er et flertal i Folketinget, der har besluttet sig for at lave public service på Radio4. En del af det udbud er, at vi skal ansætte værter med holdninger og værdier. Så går det ikke, når vi har værter, der har stærke holdninger, at man siger, at det må de ikke have,” siger hun.

Lars Aslan Rasmussen afviser, at det er et problem, hvis han med sit tweet er med til at få enkelte værter til at ændre adfærd, som Anne-Marie Dohm har kritiseret ham for.

”Hvis han (Jens Philip Yazdani, red.) begynder at opfordre til færre afbrændinger af politistationer, synes jeg, det er rigtigt glædeligt. Jeg er sikker på, mange andre også ville mene, at hans ret til at ytre sig skulle være mindre, hvis han som vært krævede nedbrænding af asylcentre eller moskéer.”

Har Anne-Marie Dohm ikke en pointe i, at det er vigtigt, at de har værter ansat med stærke holdninger?

”Jo. Så vidt jeg ved, står der bare ikke, at de skal have værter ansat, der opfordrer til at brænde politistationer ned. Det har ikke noget med stærke holdninger at gøre, det er at opfordre til kriminelle handlinger i min optik. Det er stærkt problematisk.”

Anne-Marie Dohm har ikke ønsket at forholde sig til Jens Philip Yazdanis konkrete opslag, da han ikke længere er vært på Radio4.

Står ved, at det er godt at brænde politistationer ned

Jens Philip Yazdanis facebookopslag er en kommentar til urolighederne i USA.

”Det er altså godt, at politistationer brændes af,” skrev han blandt andet.

Han skrev også, at ”den sorte befolkning” må ”sørge for at beskytte sig selv. Her er en uskadeliggørelse af politiet ikke ufornuftigt eller irrationelt”.

Journalisten ville gerne have embeddet opslaget, men det er blevet fjernet af Facebook.

Lars Aslan Rasmussen kritiserer Jens Philip Yazdanis ytring for at være en opfordring til vold og ulovligheder.

”Han er offentlig debattør. Og det tudefjæs, han stiller op nu og vender mod mig … Jeg vil bare sige, at jeg tror, de fleste er enige med mig i, at det, han skriver, er vanvittigt. Hvis han var ansat på DR, så ville den her diskussion også være helt fair,” siger Lars Aslan Rasmussen.

Jens Philip Yazdani hilser debatten om hans ytring velkommen. For ham går grænsen der, hvor Lars Aslan Rasmussen bringer hans ansættelse hos Radio4 ind i spørgsmålet.

”Det er vigtigt, at man møder argumenter med argumenter og ytringer med ytringer. Her kan han ikke argumentere sagligt og vil i stedet have mig fyret,” siger Jens Philip Yazdani.

Men, Jens Philip, du skriver, at politistationer skal brændes ned. Er det ikke en opfordring til vold, som Lars Aslan Rasmussen mener?

”Jeg går ikke ind for vold, og jeg er ikke enig i den udlægning. Jeg støtter kun antivoldelig protest. Jeg anser ikke mit indlæg som en opfordring til vold. Det har det aldrig været ment som.”

Forklar mig lige – hvordan kan det ikke være en opfordring til vold at sige, at det er godt, at der bliver brændt politistationer?

”Jeg skelner benhårdt mellem vold og sabotage. At modstandsbevægelsen i Danmark under Anden Verdenskrig lavede sabotage, var heller ikke vold. Det var legitim frihedskamp. Det det samme argument, jeg har om de sorte i USA her. Det er i mine øjne legitimt at sabotere ting. Grundlæggende kan man ikke udøve vold mod en bygning. Du kan også kalde det hærværk, men jeg ser det ikke som vold,” siger han.

10 Kommentarer

Bjarne Jørgensen
17. JUNI 2020
Jeg kender ikke Andreas Hansen, men han må formodentlig være journalist når han kan mene at det er OK at Yasdani støtter ulovligheder bare 54% af amerikanerne mener det samme.
Er det også OK at sprænge en moske i luften, bare 54% af amerikanerne er enige heri?
Christian Hebell Paulsen
6. JUNI 2020
@Andreas Hansen: At 54% af amerikanerne mener det samme som Yazdani gør jo ikke sagen bedre af den grund. Det er stadigvæk en antidemokratisk og voldsbetonet holdning at havde!
Lars Aslans tweet er da mindst ligeså meget berettiget som Yazdanis eget tweet. Hvorfor skal en MF'er lige pludselig tie stille med sin holdning, når man retteligt er folkevalgt politiker med (netop!) holdninger og værdier?
Jan Johansen
6. JUNI 2020
I krig og kærlighed gæl der der ingen regler, og her er der krig mod et folk som ikke har samme rettigheder som andre, så derfor må Man gøre noget som ikke koster liv, og det vare at sætte ild til en politistation, og det flipper mange udover, skulle man gøre det samme som politiet, kvæle folk eller bare skyde et par betjente??
Så jo måden er udemærket som et statment og at Lars Aslan blandet sig om han må være ansat, så vil jeg spørge Mette om Lars skal forlade Folketinget når han ikke skal blande sig i om han skal være ansat.
Kasper Frank Christensen
6. JUNI 2020
Lars Aslan - Få nu den hat af.
Andreas Hansen
6. JUNI 2020
Inden Lars Aslan bliver alt for indigneret skulle han måske lige tjekke hvad amerikanerne selv mener om sagen. 54% af dem svarer det samme som Phillip Yazdani:
https://www.newsweek.com/54-americans-think-burning-down-minneapolis-police-precinct-was-justified-after-george-floyds-1508452

Flere

Læs også

Dømt for trusler på livet: ”I dag er folk så krænkede over ingenting” 1

Dømt for trusler på livet: ”I dag er folk så krænkede over ingenting”

04. JUNI 2020