Ekstra Bladet får heftig kritik for at slette fire omstridte artikler fra Infomedia, også internt på avisen. Men Det Kongelige Bibliotek har sørget for, at artiklerne aldrig kan forsvinde helt, fortæller fuldmægtig til journalisten.dk.
Ekstra Bladets Jan Kjærgaard kom med en opsigtsvækkende undskyldning i fredags. Her skrev han både til Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal og beklagede artiklen “Helle og Villy: Vi betaler for lidt i skat” samt sideartikler.
Artiklerne “blev til i et alt for ukritisk og alt for intimt samarbejde med daværende V-spindoktor Peter Arnfeldt”, skrev Jan Kjærgaard.
Efterfølgende har Ekstra Bladet fået Infomedia, der lagrer avisartikler, til at slette fire artikler. Det har trukket hård kritik fra forskere.
»Det med at fjerne materiale er noget, man primært gør i diktaturstater,« siger historieprofessor Thorsten Borring Olesen til Jyllands-Posten.
Også internt på Ekstra Bladet er der kritik af kravet om at slette artikler, der har været bragt. Ifølge journalisten.dks oplysninger er der ingen opbakning til Jan Kjærgaards ønske om, at de fire artikler også slettes fra avisens egen hjemmeside.
I skrivende stund ligger historien dog stadig på Ekstrabladet.dk.
Men uanset om Ekstra Bladet beslutter at udrydde de fire artikler fra avisens eget arkiv, så er de bevaret for eftertiden og kan altid findes frem igen.
Det Kongelige Bibliotek har nemlig pligt til at gemme alle aviser, også netaviserne, i et historisk arkiv.
»Den avis, artiklerne er trykt i, er pligtafleveret og gemt i to eksemplarer. Et hos Statsbiblioteket i Århus og et her hos os,« siger kontorfuldmægtig Ulla Mickelsen til journalisten.dk.
»Hvis den ligger på nettet, så nedtager vi den, fordi vi har nethøstning. Vi gemmer jo simpelthen hele Ekstra Bladet, og det gælder også Ekstrabladet.dk. Det har vi pligt til, det er der lovgivet om,« fortsætter hun.
Ulla Mickelsen henviser til Pligtafleveringsloven. Den kan du læse i fuld længde her.
4