Ekstra Bladets fire slettede artikler forsvinder aldrig

Ekstra Bladet får heftig kritik for at slette fire omstridte artikler fra Infomedia, også internt på avisen. Men Det Kongelige Bibliotek har sørget for, at artiklerne aldrig kan forsvinde helt, fortæller fuldmægtig til journalisten.dk.

Ekstra Bladet får heftig kritik for at slette fire omstridte artikler fra Infomedia, også internt på avisen. Men Det Kongelige Bibliotek har sørget for, at artiklerne aldrig kan forsvinde helt, fortæller fuldmægtig til journalisten.dk.
Ekstra Bladets Jan Kjærgaard kom med en opsigtsvækkende undskyldning i fredags. Her skrev han både til Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal og beklagede artiklen “Helle og Villy: Vi betaler for lidt i skat” samt sideartikler.

Artiklerne “blev til i et alt for ukritisk og alt for intimt samarbejde med daværende V-spindoktor Peter Arnfeldt”, skrev Jan Kjærgaard.

Efterfølgende har Ekstra Bladet fået Infomedia, der lagrer avisartikler, til at slette fire artikler. Det har trukket hård kritik fra forskere.
»Det med at fjerne materiale er noget, man primært gør i diktaturstater,« siger historieprofessor Thorsten Borring Olesen til Jyllands-Posten.

Også internt på Ekstra Bladet er der kritik af kravet om at slette artikler, der har været bragt. Ifølge journalisten.dks oplysninger er der ingen opbakning til Jan Kjærgaards ønske om, at de fire artikler også slettes fra avisens egen hjemmeside.

I skrivende stund ligger historien dog stadig på Ekstrabladet.dk.

Men uanset om Ekstra Bladet beslutter at udrydde de fire artikler fra avisens eget arkiv, så er de bevaret for eftertiden og kan altid findes frem igen.

Det Kongelige Bibliotek har nemlig pligt til at gemme alle aviser, også netaviserne, i et historisk arkiv.

»Den avis, artiklerne er trykt i, er pligtafleveret og gemt i to eksemplarer. Et hos Statsbiblioteket i Århus og et her hos os,« siger kontorfuldmægtig Ulla Mickelsen til journalisten.dk.

»Hvis den ligger på nettet, så nedtager vi den, fordi vi har nethøstning. Vi gemmer jo simpelthen hele Ekstra Bladet, og det gælder også Ekstrabladet.dk. Det har vi pligt til, det er der lovgivet om,« fortsætter hun.

Ulla Mickelsen henviser til Pligtafleveringsloven. Den kan du læse i fuld længde her.

4 Kommentarer

Jesper Vind
3. SEPTEMBER 2012
Artiklerne er genaktiveret !

Godt nyt! Infomedia har netop sendt mig en mail, hvor de oplyser, at de har "taget en dialog med EB's chefredaktør Poul Madsen – og artiklerne er genaktiveret i Infomedia's mediearkiv med reference til Kjærgaards undskyldning bragt i EB i lørdags."

Vh Jesper Vind 

flemming chr. nielsen
3. SEPTEMBER 2012
Mail-bomb infomedia

God idé! Aldrig har jeg vist i journalistisk sammenhæng oplevet noget lignende, men jeg har set masser af chefredaktører tage sig til hovedet over, hvad man fandt på i Sovjet og Østblokken. Nu er vi ved at ende samme sted med spin og løgn og teater det hele. Tænk at være opflasket med demokratiske idealer for og bag, i hoved og r... og så var det alt sammen bare for sjov og beregnet til vinduespynt og dekoration!

For min skyld kan man gerne tage statstilskuddet fra en så bovlam og  tavs presse. Hvor hulen er DJ? Hvor er alle de sædvanlige alvorsmænd? Hvor er de seriøse politikere, der vover at sige fra? Hvor er pressens minister? Nå nej, hun er jo taget som gidsel. Hvis hun mæler et ord, så kvæler de hende omgående og til fryd/ærgrelse (vælg selv) for alle de andre, der gerne ville have været først med kvælergrebet.

Jesper Vind
3. SEPTEMBER 2012
Re: Ekstra Bladets fire slettede artikler forsvinder aldrig

Jeg har skrevet en vred mail til Infomedias adm.dir. Tim Wolff Jacobsen. Hans mailadresse er twj@infomedia.dk - hvis nogle skulle få lyst til at gøre det samme.

Vh Jesper Vind

flemming chr. nielsen
3. SEPTEMBER 2012
"Det her er en helt særlig situation"

Hvorfor er hele den danske presse, incl. chefredaktører og bestyrelsesmedlemmer ikke i vildt oprør over, at en avis vil slette/har slettet sin fortid? Det er jo som Trotskis udradering fra et fotografi og Alexander Dubcek tilsvarende, dog minus sko. Eller det er Orwells 1984 med Times' konstante tilretning af fortiden. Når de herrer og damer journalister og redaktører hører om den slags i de grimme lande, farer de straks op af stolen: "Nej, ALDRIG hos os, for vi lever i et demokrati, hvor intet kan eller må stikkes under stolen. Det borger den frie presse for."

Men hør, hvordan undskyldningerne allerede pibler frem: "Det her er en helt særlig situation."

Det var Trotski, Dubcek og alle de andre jo også. Nogen risikerede også dengang at miste grebet om magten.