Knap hvert andet jobopslag en tilfældig uge på Kforum er til praktikstillinger, hvoraf flere er ulønnede. Det er et problem, mener redaktør Janne Aagaard. I USA er et opgør med gratis arbejde i fuld gang
Næsten halvdelen af jobannoncerne på Kforums hjemmeside tilbyder job til praktikanter. Redaktør på Incognita Janne Aagaard har gennemgået de stillingsannoncer, der var slået op på Kforums egen hjemmeside i uge 21, og i alt var der 17 jobopslag rettet mod praktikanter eller såkaldte "trainees" ud af i alt 41 annoncer. Ud af 41 stillinger var der altså reelt blot 24 job, konkluderer hun og kigger nærmere på praktikantopslagene.
I otte ud af de 17 praktikantopslag var der tale om ulønnet arbejde eller slet ingen oplysninger om løn, mens ni havde en eller anden form for betaling, forklarer Janne Aagaard.
»Den indebar alt fra den kryptiske formulering "finansiel støtte" til en "løn" på 5-6.000 kroner for en fuldtidsstilling. Et enkelt sted var der dog løn på "entry level". Et andet sted blev der lovet både morgenmad og frokost for arbejdet.«
De fleste steder er kravene, at man er på overbygningen af en kommunikationsuddannelse eller anden relevant akademisk uddannelse. Men der kan også være andre krav:
"Du er fleksibel – også i forhold til arbejdstider", skriver en arbejdsgiver blandt andet i et af opslagene.
Glidebanen fra lønnet arbejde til ulønnet er i fuld gang, mener Janne Aagaard, der påpeger, at antallet af ulønnede praktikanter siden finanskrisen i 2008 steg med helt op til 1,5 millioner i USA. Hun henviser dog til, at brugen af ulønnet arbejdskraft ifølge amerikanske Time Magazine er på retur.
»Det skyldes blandt andet, at tre praktikanter har sagsøgt Hearst for lønninger fra praktikophold på tv-stationer, henholdsvis Fox Searchlight og PBS. Det søgsmål og stigende information om "Fair Labor Standards" til praktikanter fra Department of Labor har ført til, at større virksomheder er begyndt at forbedre praktikantstillingerne, så de har et maksimum på antal timer, og samtidig tilbyde mentorordning og praktikantvejledning.«
De mange nye kommunikationsmedlemmer i Dansk Journalistforbund og et højere studieoptag giver modstridende interesser, mener hun. Og vi har allerede reglen om bijob herhjemme, så er der overhovedet noget at stille op på mediemarkedet, spørger Janne Aagaard, der har forhørt sig hos DJ's næstformand Lars Werge.
»DJ har den frygt, at det ender med, at folk skal levere gratis arbejdskraft for at gøre sig fortjent til et job som film- og modestuderende. Mange af de studerende fra de journalistiske arbejdspladser har også vænnet sig til at skulle levere noget for at få praktik og job bagefter. Vi forsøger at lave aftaler, men det er op ad bakke,« siger han til Kforum.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er vigtigt, at Dansk Journalistforbund sikrer ordentlige forhold på det danske mediearbejdsmarked - hvilket jeg godt kan blive noget i tvivl om, man er skarp nok på, når jeg ser Werges udtalelse: ”DJ har den frygt, at det ender med, at folk skal levere gratis arbejdskraft for at gøre sig fortjent til et job som film- og modestuderende. Mange af de studerende fra de journalistiske arbejdspladser har også vænnet sig til at skulle levere noget for at få praktik og job bagefter. Vi forsøger at lave aftaler, men det er op ad bakke.”
Hvad man måtte kalde for praktik, når kandidaterne er færdiguddannede vedrører i den grad Dansk Journalistforbund, for der skal foreligge en ansættelseskontrakt - og lønnen skal være i overensstemmelse med aftalerne. Hvda man kalder praktik mens de unge går på skolerne vedrører også forbundet, men jo især uddannelsesstederne, der skal sikre at praktikken kan indføjes i deres eksamenspapirer.
Jeg kan af overskriften forstå, at arbejdstiderne IKKE er fleksible.
Hvor er forholdet ellers? Jvf: "Jeg er fleksibel i forhold til dig."
Er det journalistik? Kommunikation? Fjottet omgang med sproget? Kolportation af de værste grammatiske og sproglige bommerter og vildskud? Eller bare sjusk og mangel på omtanke?