Hvad er en korrespondent egentlig?

De ved alt om økonomi, sundhed, politik og hele verden. Nu søger DR Nyheder endnu en korrespondent. Kritiker kalder korrespondenttitlerne misvisende.

De ved alt om økonomi, sundhed, politik og hele verden. Nu søger DR Nyheder endnu en korrespondent. Kritiker kalder korrespondenttitlerne misvisende.
Engang var titlen som korrespondent forbeholdt udsendte reportere som Mette Fugl i Bruxelles eller Steffen Gram i Washington. Men med omlægningen af TV Avisen er der kommet en hel stribe af nye korrespondenter – og nu søger DR endnu en.

I et jobopslag på dr.dk efterlyser DR en engageret, vidende og kritisk kulturkorrespondent.
Medarbejderen bliver en del af DRs nye "korrespondentkorps", der i forvejen tæller politisk korrespondent Ask Rostrup, sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling, økonomi- og erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin, graverkorrespondent Line Gertsen, global korrespondent Steffen Kretz og retskorrespondent Claus Buhr.

I Weekendavisen i dag kalder journalist og tidligere kulturanmelder ved Politiken Anders Rou Jensen DRs korrespondenter nogle "sære funktioner". Han mener, DR med valget af korrespondenter fandt på en underlig, forvirrende og misvisende betegnelse.

»Det er som om man ikke ville kalde det for ekspert, journalist eller redaktør. Men hvad skulle man så kalde de faste ansigter, som seerne identificerer sig med,« siger han til journalisten.dk

Han peger på, at Line Gertsen (graverkorrespondent) på skærmen kaldes "korrespondent, undersøgende". Steffen Kretz har fået titel af global korrespondent – hvilket Anders Rou Jensen betegner som "en ordentlig mundfuld".

»Måske skulle man have taget skridtet fuldt ud og udråbt ham som universalgeni,« spørger Anders Rou Jensen.

Endnu et filter

Han ser korrespondenterne som et forsøg på at holde på seerne i kampen med de andre tv-stationer. Det negative er, at der bruges redaktionelle kræfter på endnu et formidlende led.

»Man plejer at sige, at tiden er blevet mere kompleks. Derfor er der behov for nogle, der kan formidle. Men er politik mere kompleks end tidligere? Det tror jeg ikke,« siger Anders Rou Jensen.

»På et overordnet plan lægger man et formidlende lag på, og dermed ender man med at komplicere i stedet for at forenkle,« forklarer han.

DRs satiriske radioprogram Selvsving har ved flere lejligheder gjort grin med TV Avisens korrespondenthold, som ifølge Selvsving nu tæller 1.000 korrespondenter, herunder madordning-i-børnehave-korrespondenten og hund-føder-ottelinger-korrespondent.

Anders Rou Jensen har bemærket, at indførelsen af korrespondenter giver en mere klar rollefordelingen, når værten i studiet interviewer en kollega. Han håber, at indførelsen af en kulturkorrespondent betyder mere kulturstof i TV Avisen-

»Kultur er jo virkelig TV Avisens smertensbarn. Måske vil stofområdet bliver opprioriteret.«

4 Kommentarer

Per Meinertsen
22. OKTOBER 2012
Re: Fluffy forskræp
Ja, man tror det er løgn. Og at det er resultatet af voksne mennesker brainstorming på utallige møder er foruroligende!
Luci Smith
21. OKTOBER 2012
Re: Fluffy forskræp

DR's nyhedsprogrammer er nu blevet fyldt med indholdsløst fyld: man stiller om til folk hele tiden; sport, aftenshowet, vejret, korrespondenter. Hvis jeg var studerende vil jeg tage tid på, hvor meget tid man bruger, på at vise, at alle er tilstede og lave fluffy forskræp for indslag. Imens falder antallet af indslag og nyhederne bliver forfladiget, fordi det er ikke så vigtigt at vide, hvad der er sket, men hvordan det tolkes af de talking heads, som DR har udnævnt til korrespondenter.

Det er så elendigt og sådan en undervurdering af seerne.  Dem, der har opfundet conceptet burde skamme sig over at have opfundet den hidtil laveste fællesnævner.

Mikael Nielsen
20. OKTOBER 2012
Re: Hvad er en korrespondent egentlig?
Det jo ligesom med Politiken, hvor Gud og hver mand har et titel af redaktør. 
Henrik Lind Jørgensen
19. OKTOBER 2012
Re: Hvad er en korrespondent egentlig?

Naturligvis er det der korrespondent-halløj noget fis - det er der mange, der har opdaget, men for TV Avisen er der flere fordele.

Dels har korrespondenterne og deres tilstedeværelse givet noget hype omkring TV Avisen, som gør, at jeg nogle gange bliver hængende for lige at se, hvilken korrespondent, der nu står et mørkt - og måske regnfuldt - sted netop denne aften. Så kan jeg også tale med på jobbet næste dag, når jeg nu ikke interesserer mig ret meget for fodbold.

Dels - i den mere seriøse afdeling - er der ingen tvivl om, at det er billigt tv, når en enkelt journalist (altså korrespondent) sammen med en fotograf kan stå i nogle minutter og snikke-snakke. Der kunne være proppet noget i TV Avisen, der var langt dyrere at producere. Og det er jo trods alt også mine licenspenge.

Så tak, DR. For underholdningen og for sparsommeligheden. Det bliver en lang, mørk og grinagtig vinter.