DR vil skære 170-200 stillinger – tillidsmand: »Jeg er rystet«

Mellem 170 og 200 stillinger nedlægges, medarbejderne mister betalt frokostpause, og DR's underholdningsorkester nedlægges. Sådan lyder ledelsens oplæg til spareplan. »Jeg er spændt på, om kollegerne kan holde til det her,« siger formand for Journalistgruppen i DR

DR’s medarbejdere er fra klokken 11.30 blevet orienteret om mediehusets store spareplan. Erhvervslicensen er blevet afskaffet, og samtidig er der stillet nye krav til DR’s indhold. Det får store konsekvenser for DR, og det har længe stået klart, at DR skal skære.

Nu er tallet lagt frem: 170 til 200 stillinger foreslås nedlagt. Sådan lyder det i den økonomiplan, DR's bestyrelse vedtog i torsdags 4. september. I alt skal DR spare 161 millioner kroner årligt fra 2015 til 2018. 

»Der er tale om stillingsnedlæggelser. Så det er både TBA'ere (tidsbegrænset ansatte, red.), der ikke bliver forlænget, vakante stillinger, der lukkes ned, frivillige fratrædelser og så videre. Alt det skal vi i gang med at forhandle om de kommende uger. Vi har allerede møder i kalenderen,« siger formand for Journalistgruppen i DR Anne Serlev til Journalisten. 

Journalist-formand: Vi kommer til at løbe stærkt 

Omfanget af spareplanen kommer bag på Anne Serlev: 

»​Jeg er rystet, vil jeg sige. Det er rigtig, rigtig kedeligt, at vi nu får én på sinkadusen, efter at vi endelig var kommet godt på benene igen og havde sund økonomi. Vi kommer til at løbe sindssygt stærkt, og jeg er spændt på, om kollegerne kan holde til det her. Der er et stort pres på os,« siger Anne Serlev.

Ud over de 170-200 stillingsnedlæggelser er der lagt op til, at DR afskaffer den betalte frokostpause for medarbejderne fra 2017.

Derudover vil en række af DR's programmer køre i kortere sæsoner. Samtidig lukker timenyhederne på DR2, og i stedet bliver DR2 Morgen og DR2 Dagen omlagt til rene nyhedsflader.

Seerne kommer til at mærke det 

Resultatet af besparelserne kommer ikke kun til at kunne mærkes for DR's medarbejdere, påpeger Anne Serlev: 

»Det her er også rigtig synd for både seerne og brugerne. Jeg kan godt blive bekymret for, at vores seere vil blive ret trætte af os,« siger hun. 

I en pressemeddelselse fra DR udtaler Maria Rørbye Rønn, at netop seerne og brugerne af DR oplever besparelserne mindst muligt: 

”Planen indeholder store besparelser, og der er ingen tvivl om, at den kommende tid vil stille store krav til DR og DR's medarbejdere. Men det er nødvendigt for at sikre fortsat udvikling af DR og samtidig sørge for, at seerne, lytterne og brugerne i mindst muligt omfang oplever forringelser som følge af den nødvendige økonomiske tilpasning,” lyder det i pressemeddelelsen.

Bestyrelsesformand: Tilfreds med planen

I pressemeddelelsen giver formand for DR's bestyrelse Michael Christiansen udtryk for, at han er tilfreds med måden, besparelserne udmøntes på: 

"Det er en langsigtet plan, der sikrer, at DR også i fremtiden står stærkt som medie- og kulturinstitution med bred opbakning i befolkningen. Jeg er samtidig tilfreds med at fremlægge en plan, hvor DR finder størstedelen af besparelserne gennem effektiviseringer og ved at gentænke måden, vi gør tingene på. Det betyder, at vi vil være i stand til at fortsætte udviklingen af DR's public service-tilbud og omstille os i en foranderlig højteknologisk medievirkelighed."

Som Journalisten kunne fortælle, blev DR's medarbejdere i slutningen af august tilbudt frivillige fratrædelser.

Nye aftenmagasiner på DR2

Omstillingen i DR betyder ifølge mediehusets egen pressemeddelselse også en række nye tiltag. 

Blandt andet vil DR2 byde på nye, journalistiske aftenmagasiner mandag til onsdag, og DR styrker indsatsen over for børn og unge med særlig vægt på debatskabende, danske programmer på DR3 og udvikling af læringsspil for børn på nettet. 

Samtidig styrker DR sine tilbud til syns- og hørehæmmede.

1 Kommentar

Russel Marks
8. SEPTEMBER 2014
Kære Jørgen

Kære Jørgen
Nu skal DR jo skære fordi de får færre penge ind pga det nye medieforlig, hvor erhvervslicensen blev fjernet. Og det er jo bare kedelig faktuelle oplysninger, og det er nok tvivlsomt om du kan se det relevante i det.