
Journaliststuderende Emma Fedder Schlægelberg har valgt at få sine indefrosne feriepenge udbetalt, selv om hun kun har ret til en lille del af dem. Foto: Julie Celina Rasmussen, Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Journaliststuderende Emma Fedder Schlægelberg studsede noget, da hun i denne uge loggede på borger.dk for at se, hvor stort et beløb hun kan få udbetalt i indefrosne feriepenge.
9.000 kroner, stod der.
”Jeg blev rimeligt overrasket over beløbet,” fortæller Emma Fedder Schlægelberg.
Sidste år var hun i praktik på DR Østjylland, hvor hun fik et særligt DR-tilskud. Og den del optjener hun feriepenge af, fortæller hun. Men hun kunne ikke forstå, hvis der også var optjent feriepenge af praktiklønnen, som hun kunne få udbetalt.
Samme undren havde en af hendes medstuderende, som derfor kontaktede Dansk Journalistforbund. Og her fik de forklaringen: Når ATP beregner, hvad man som borger kan få udbetalt i indefrosne feriepenge, ser de alene på, hvad man har haft af ferieberettiget indkomst i perioden fra september sidste år og til og med marts i år.
Og den metode tager ikke højde for praktikaftalens regler om ferieløn, fortæller Marianne Molin, forhandlingskonsulent i DJ.
Ingen feriepenge efter praktikken
”Praktikantaftalen indeholder en gammel bestemmelse om ferie, som indebærer, at når du kommer som journalistpraktikant, får du din ferie up front. Altså: Den dag, du træder ind ad døren, så har du faktisk fem ugers ferie, du kan holde,” siger Marianne Molin.
Det betyder samtidig, at når man er færdig med sin praktikperiode, har man ingen feriepenge til gode. Ergo: Du har ikke de indefrosne feriepenge til gode, som borger.dk skriver, hvis det er beregnet på baggrund af praktikantløn.
Derfor er Marianne Molins råd til studerende og praktikanter soleklart:
”Hvis de har været i praktik i perioden fra september sidste år og til udgangen af marts i år, skal de ikke bede om at få feriepengene hævet. Det bliver efterreguleret til næste år. Og hvis man overhovedet ikke har optjent feriepenge, så kan det være ret mange penge, man risikerer at skulle betale tilbage,” siger Marianne Molin.
Hun nævner, at man godt kan være berettiget til en del af pengene, hvis man for eksempel har arbejdet freelance ved siden af praktikken.
Derudover er der én gruppe praktikanter, som har fået indefrosset feriepenge: Nemlig dem, som har været ansat i staten. De er omfattet af den almindelige ferielov og får udbetalt feriepenge, når de stopper i praktik.
Lægger pengene til side
I Emma Fedder Schlægelbergs tilfælde er hun berettiget til en del af pengene – den del, som kommer fra et særligt DR-tilskud, hun har tjent i praktikperioden, siger hun.
Hun ved bare ikke, hvor stor en del af de 9.000 kroner det drejer sig om.
”Man kan ikke se, hvilke penge der hører til hvad. Og man kan heller ikke vælge kun at få udbetalt noget af beløbet,” siger hun.
Hun har bedt om at få pengene udbetalt, men forventer at gemme størstedelen af dem.
”Hvis det så ikke er mine penge, så må jeg jo betale dem tilbage igen,” siger Emma Fedder Schlægelberg.
Hun er glad for opklaringen af sagen fra DJ, men tror, at mange af hendes medstuderende ikke er opmærksomme på situationen.
”Når der står nogle penge, så tænker man ’yes’, og så kan man hurtigt komme til at bruge dem.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.