DJ dropper direktør – udpeger sekretariatschef

DJ skal ikke have en ny direktør, men en sekretariatschef og en vice-sekretariatschef. De hentes i egne rækker. Samtidig slankes ledelseslaget

Dansk Journalistforbund skal ikke længere have en direktør. I stedet skal forbundet have en sekretariatschef. Samtidig oprettes en ny stilling som vice-sekretariatschef.

Begge de nye topchefer er hentet internt i organisationen og tiltræder 1. april.

Den nye sekretariatschef bliver Karin Mette Thomsen, som er leder af Individuel Rådgivning, og vice-sekretariatschef bliver Peter Reich, som er økonomichef.

Karin Mette Thomsen får fokus på organisationen, HR og at føre de politiske beslutninger ud i livet, mens Peter Reich har ansvaret for økonomien og skal styrke DJ’s brug af data. Reich fortsætter som økonomichef.

”De er hamrende dygtige begge to, og de arbejder godt sammen,” siger DJ-formand Tine Johansen.

Sekretariatschef er ”mere passende”

I september 2019 opsagde DJ sin direktør, Elisabeth Geday, som kun nåede at sidde i jobbet i tre måneder. DJ kaldte det ”et dårligt match”, men det var Elisabeth Geday uenig i. Siden har Peter Reich og Karin Mette Thomsen delt direktørens opgaver.

Hvorfor skal DJ ikke længere have en direktør?

”En direktør kan være sådan en, som repræsenterer udadtil og tegner butikken. Men i DJ, hvor vi har to frikøbte fuldtidspolitikere, er en sekretariatschef mere passende,” siger DJ-formand Tine Johansen.

De to frikøbte politikere er hende og næstformand Jakob Ponsgård.

”Den allervigtigste opgave for sekretariatschefen er at oversætte de politiske beslutninger til handling ned i organisationen og være bindeled mellem det politiske niveau og driften,” siger Tine Johansen.

Noget af det, som DJ glædede sig til, da Elisabeth Geday tiltrådte som direktør, var en stærk, udadvendt profil. Mister DJ noget ved at afskaffe direktør-funktionen?

”Nej, vores sekretariatschef og vice-sekretariatschef kommer stadig til at dyrke relationer til andre ude af huset. Men på de politiske dagsordener har vi to frikøbte politikere og en hel hovedbestyrelse til opgaven,” siger formanden.

Færre chefer

Når man erstatter en direktør med to nye chefer, kan det lyde, som om cheflaget bliver større. Men det bliver faktisk mindre.

Karin Mette Thomsens stilling som chef for Individuel Rådgivning genbesættes ikke, og medarbejderne fordeles på andre afdelinger. Samtidig nedlægges stillingen som HR-chef, som Jette Kayerød har valgt at opsige for at tage en pause og bruge mere tid med familien. Hun understreger, at den beslutning er truffet længe før omlægningen.

To færre chefer betyder en besparelse, som DJ geninvesterer i rådgivning af medlemmerne.

”Flere og flere medlemmer er ansat på individuelle vilkår. Det skal vi være gearede til. Når man rådgiver en tillidsmand, så hjælper man nogle gange flere hundrede medlemmer med ét råd. Nu giver vi flere håndholdte råd til enkeltmedlemmer, for eksempel freelancere og selvstændige, og det skal vi have ressourcer til,” forklarer Tine Johansen.

Kendskabet til DJ har fortabt sig

Den nye sekretariatschef Karin Mette Thomsen glæder sig til at komme i gang.

Hvad skal du gøre DJ bedre til?

”DJ er gode til mange ting. Men der har været en masse ekstern uro, og vi har fået et dårligt image. Som rådgivningschef ved jeg, at vi gør en masse gode ting for medlemmerne, og det skal medlemmerne vide. Kendskabet har fortabt sig lidt,” siger Karin Mette Thomsen.

En medlemstilfredshedsundersøgelse sidste år viste, at næsten halvdelen af medlemmerne havde et ”dårligt indtryk” af DJ, mens kun 19 procent havde en fremragende oplevelse af deres forbund.

Hun vil også styrke arbejdet med ophavsret.

Hvordan kan vi se, om du er lykkedes om et år?

”Det er et godt spørgsmål. Jeg vil hellere sige, hvad jeg vil arbejde for, end hvad jeg vil opnå. Jeg vil arbejde for, at organisationen trives, og at de beslutninger, som træffes, bliver implementeret,” siger Karin Mette Thomsen.

Puslespil snart på plads efter urolig tid

Dansk Journalistforbund har de seneste par år haft flere dårlige sager.

I 2018 rasede en krænkelsessag, som endte med, at en afdelingschef forlod forbundet. Og i 2019 forlod formand Lars Werge sin post i utide efter en fratrædelsesaftale med Journalistens daværende redaktør, Øjvind Hesselager. Fratrædelsen skete ifølge en pressemeddelelse på grund af fagbladets ”journalistisk kompromisløse linje”, og det skabte oprør hos medlemmerne. Hovedbestyrelsen tog skarpt afstand fra formuleringen.

Kort efter fratrådte direktør Elisabeth Geday efter kun tre måneder på posten. Ifølge DJ fordi det var ”et dårligt match”, hvilket Geday dog afviste.

Siden stormvejret har DJ ændret struktur, og nu er puslespillet ved at falde på plads. Formand Tine Johansen og næstformand Jakob Ponsgård fik bekræftet deres mandater på et ekstraordinært delegeretmøde i efteråret. Christian Lindhardt tiltrådte som ny chefredaktør på Journalisten i marts, og inden for en måneds tid forventes en ny stilling som presse- og kommunikationschef at være besat.

2 Kommentarer

Lars Dideriksen
29. JUNI 2020
Så mangler vi bare at der bliver skruet ned til et realistisk lønniveau. Men det kommer jo ikke til at ske. Der holdes vel hånden over hinanden indenfor murene. Jeg er målløs over de lønninger, der listes op i vores fagblad. Det er jo helt vildt. Hvis vi skal komme fortællingen om "pampere" til livs blandt fagforeningerne, så skal der gøres noget ved den slags. Jeg sidder her som medlem og overvejer om jeg gider blive ved med at smide mine surt opsparede kontigentkroner i sådan en lønfest. Det er efterhånden MEGET fristende at sige, Okay, I kan have det så godt, farvel!
Allan Boldt
19. MARTS 2020
Klap og ros for den beslutning!...?

Læs også

Tre måneder i spidsen for DJ – fra skarp profil til dårligt match

Tre måneder i spidsen for DJ – fra skarp profil til dårligt match

01. OKTOBER 2019
Elisabeth Geday kritiserer Dansk Journalistforbund

For første gang efter fyring lægger Geday kortene på bordet. Her er hendes kritik

13. NOVEMBER 2019
<span class=Hård kritik af Geday-forløb: ”Det falder tilbage på ansættelsesudvalget”">

Hård kritik af Geday-forløb: ”Det falder tilbage på ansættelsesudvalget”

19. SEPTEMBER 2019