De kan blive fremtidens journalistiske stjerner

Så er det afgjort, hvem der er i spil til dette års Kravling. I alt fem journalister og tre fotojournalister er nomineret, og der sendes dermed et signal om, hvem branchen bør holde ekstra øje med. Se listen her.

Så er det afgjort, hvem der er i spil til dette års Kravling. I alt fem journalister og tre fotojournalister er nomineret, og der sendes dermed et signal om, hvem branchen bør holde ekstra øje med. Se listen her.

Der er god grund til, at de journaliststuderendes gallafest i forbindelse med årets Kravling efterhånden samler hele branchen – inklusive de færdiguddannede.

For den ungdommelige branchefest er ikke kun en god anledning til at fyre den af og mingle på tværs af generationer. Den giver også en god chance til at spotte nye talenter og vurdere, hvem der kunne gå hen og blive de helt store stjerner.

Af samme grund er der blandt de studerende stor prestige i at blive indstillet til den journalistfaglige pris og ikke mindst blive nomineret.

Og nu har de to priskomiteer så truffet deres valg. I alt er fem journaliststuderende og tre fotostuderende sluppet igennem nåleøjet. 

De nominerede til Kravlingprisen er i vilkårlig rækkefølge: 

  • Ida Nyegård Espersen (For tre artikler bragt i Ud & Se: "Et stykke med Thyrring", "Et hjem" og "Når livet sættes på standby")
  • Steen Schat-Holm (For udsendelsen "De syge svin" lavet til "Operation X". Den beskriver forholdene vedrørende antibiotikaforbruget i den danske svineproduktion. Steen Schat-Holm tager skridtet fuldt ud og får arbejde på en svinefarm for at vise, hvad der foregår bag de ellers så lukkede stalddøre.)
  • Anders Lindemann (Danmarks måske største miljøskandale. Sådan beskriver eksperter de forhold, som Anders Lindemann har afsløret for 21 Søndag, men også for TV-Avisen og Radioavisen. Over mere end et halvt år har Anders Lindemann holdt fast i Collstrop-sagen og dokumenteret, hvordan virksomheden Collstrop er løbet fra ansvaret efter at have forurenet 13 grunde landet over med tonsvis af kemisk affald.)
  • Jeppe Bøje Nielsen (Indstilles til Kravlingprisen 2011 for afsløringen af identiteten på den formodede bombemand fra Hotel Jørgensen i København. Jeppe Bøje Nielsen er fotojournalist, men indstilles her til den "almindelige" Kravlingpris, fordi hans journalistiske produkt kom til verden gennem research, interview og kildepleje. Ud over at overhale kolleger i hele landet, så kom Jeppe Bøje Nielsen også før både Københavns Politi og Europol, der også var stærkt interesserede i identiteten på den anholdte, da det har stor betydning for opklaringsarbejdet at kende vedkommendes navn og baggrund.
  • Sophie Bremer (Har i Ekstra Bladet sat fokus på DSB's fejl, mangler og fortielser i forhold til kunderne. Et af de mest synlige resultater er, at DSB som direkte følge af Sophies artikler har fået en slags ombudsmand. Sophie Bremers projekt kørte tidligt i processen ind i problemer. Hun lavede en reportage fra Nordbanen, som ikke kom i avisen, fordi cheferne fandt den lidt for 'let'. Sophie blev stædig, overbeviste chefen om, at hun måtte bruge et par timer mere dagen efter og fandt på DSB's hjemmeside en 'glad' kunde, som hun satte sig for at finde. Efter utallige telefonopkald til forkerte folk med samme navn fandt hun manden, der på ingen måde var glad og slet ikke anede, at han var brugt på hjemmesiden. Projektet begyndte herefter at rulle på trods af DSB's utallige obstruktioner. DSB har flere gange sagt, at de har fundet faktuelle fejl i Sophies artikler, men har aldrig kunnet pege præcis på hvor, og de har aldrig krævet at få noget dementeret.)

 

De nominerede til Fotokravlingprisen er i vilkårlig rækkefølge:

  • Mette Frandsen (For bogprojektet "Sin City", der giver et andet billede af Las Vegas, end vi normalt ser. Billedstilen i "Sin City" skiller sig ud ved at være råt og i sort/hvid, hårde kontraster, umiddelbart og ærligt. Mette fordyber sig i et miljø, hvor folk er overdrevne, bizarre og absolut ikke glamourøse. Med en direkte ærlighed og kærlighed viser Mette sørgmodigheden blandt nogle af byens indbyggere.)
  • Niels Christensen ("Drengeliv" er titlen på projektet bragt i Politiken. Niels Christensen brugte tid sammen med jævnaldrende venner og fotograferede deres dagligliv. Hans meget personlige fortælling ramte fuldstændig plet hos mindst 50 procent af befolkningen, nemlig drengene, men alle kunne forholde sig til billederne. De fangede både lugte og lyde helt eminent, og Niels' fotografiske sprog åbnede for en fantasifuld afkodning af historien. Sådan har vi ikke set drengeliv fortalt før …)
  • Sara Galbiati (Og endelig Sara Galbiatis serie om wrestling-kulturen i sin mest ekstreme form. De unge wrestlere ødelægger deres kroppe ved blodige ekstremkampe i håbet om at blive stjerner med rigdom og berømmelse. Mens publikum sensationslystent kigger med. Men kun et fåtal klarer sig helt til tops. Resten har ødelagt deres kroppe forgæves og for evigt.)

 

Desuden har Kravlingkomiteen valgt at give hædrende omtale til:

  • Sebastian Kier Sørensen

Det sker med følgende begrundelse:

"Sebastian Kier Sørensen får hædrende omtale for et gennemført konceptarbejde
på en helt ny medieplatform – Ipad'en – der blev lanceret i Danmark få
måneder tidligere. Med magasinet 12:17 griber han mulighederne for at
kombinere og integrere en lang række medieformer i formidlingen på denne
platform: Tekst, egenproduceret video, audio, youtube-klip med mere. Han
mixer internt og eksternt indhold på en lækker måde, der samtidig inddrager
brugerne. Journalister skal i fremtiden ikke blot kunne levere råt indhold
til medieplatformene. De skal også kunne håndtere de koncepter, der fungerer
bedst på de enkelte platforme. Det viser Sebastian Kier Sørensen, at han
mestrer med et magasin, der absolut er på højde med de bedste
Ipad-koncepter, man har set i Danmark indtil videre."

Kravling '11 uddeles i år i Den Grå Hal i København den 25. marts klokken 20. Aftenen igennem vil der blive festet med kølige øl og lækre cocktails. Musikken leveres blandt andet af WhoMadeWho og Filur.

PS: Biletter skal købes på forhånd via Kravlings hjemmeside. Og til festen kan der kun anvendes kontanter.  

0 Kommentarer