Journalist Jeppe Nybroe blev bortført i Libanon for en måned siden. Nu er han fri. »Jeg kan bekræfte, at Jeppe er ude og i sikkerhed. Han er i så god behold, som man nu kan være efter omstændighederne,« siger hans bror Jacob Nybroe til Journalisten. DJ-formand roser familien
Den danske freelancejournalist Jeppe Nybroe blev for en måned siden bortført i Bekaa-dalen i Libanon, nær den syriske grænse. Herefter blev han og en lokal kollega holdt som gidsler et sted i området, enten på den syriske eller den libanesiske side.
I går blev begge gidsler sat fri af gidseltagerne. Det bekræfter familien over for Journalisten.
»Jeg kan bekræfte, at Jeppe er ude og i sikkerhed. Han er i så god behold, man nu kan være efter omstændighederne. Lige nu har han brug for at komme til hægterne,« siger hans bror Jacob Nybroe.
DJ roser familien
Dansk Journalistforbund har været involveret i forløbet, fortæller formand Mogens Blicher Bjerregård. Han er dog fåmælt med detaljer.
»Det er klart, at i sådan nogle situationer støtter vi vores medlemmer. Vi har også i høj grad støttet familien, som jeg gerne vil understrege har gjort et kæmpestort stykke arbejde for at få ham fri,« siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.
Hvad har DJ gjort for at hjælpe?
»Det kan jeg ikke gå i detaljer med.«
Utrolig vigtigt at tænke på sikkerheden
Mogens Blicher Bjerregård er lettet over, at Jeppe Nybroe nu er fri.
»Jeg er rigtig rigtig glad. Det er en stor lettelse, og det må det også være for ham selv og hans familie.«
Har du nogen opfordringer til danske journalister i kølvandet på denne her sag?
“Helt generelt er det utrolig vigtigt at have ekstremt megen opmærksomhed på sikkerheden. Det betyder alt for en, når man arbejder i de her områder. Jeg vil i øvrigt understrege, at jeg ikke har nogen grund til at tro, at han ikke har sørget for sin sikkerhed her. Jeg vil bare sige, at det er meget vigtigt, at man sikrer både sig selv og de lokale folk, man arbejder sammen med.«
Udenrigsministeriet er tavse
Jeppe Nybroe er bl.a. tidligere vært på DR. Her måtte han dog gå på tvungen orlov i 2007 efter at have manipuleret med et tv-klip. I 2012 blev han nyhedsdirektør i Libyen, men det endte med, at han nærmest måtte flygte fra landet, efter at han protesterede over politisk kontrol med valgdækningen.
Udenrigsministeriet vil hverken be- eller afkræfte sagens forløb over for Journalisten.
Fagbladet Journalisten har været bekendt med sagen før i dag, men har af hensyn til Jeppe Nybroes sikkerhed valgt ikke at beskrive den, før han var fri.
Opdateret 12.20: Kommentarer tilføjet fra Jacob Nybroe
Opdateret 13.04: Kommentar fra Mogens Blicher Bjerregård tilføjet.
12