Jeppe Nybroe af skærmen efter Irak-brøler

Jeppe Nybroe holder pause som studievært i mindst tre måneder efter en gigantisk brøler, hvor han søndag den 29. juli i TV-Avisen lod det fremstå, som om han fulgte en konvoj med de sidste danske soldater ud af lejren i Irak.
03.08.2007 · 15:56

Jeppe Nybroe holder pause som studievært i mindst tre måneder efter en gigantisk brøler, hvor han søndag den 29. juli i TV-Avisen lod det fremstå, som om han fulgte en konvoj med de sidste danske soldater ud af lejren i Irak.

Billederne viste imidlertid danske soldater på vej ind i Irak og var hentet fra arkivet.

DR har netop udsendt en pressemeddelelse om sagen. Her siger nyhedschef Ulrik Haagerup blandt andet:

"Troværdighed er altafgørende for DR, og det må ikke ske igen. Jeg har haft en samtale med Jeppe Nybroe og fortalt ham, at DR har i sinde at give ham en skriftlig advarsel. Jeppe har på det seneste været meget hårdt presset, og vi har derfor aftalt, at han holder pause som studievært og tidligst er tilbage om tre måneder."

Jeppe Nybroe selv undskylder:

"Jeg har virkelig dummet mig, det er mit ansvar, jeg har optrådt uprofessionelt, og set i bakspejlet kan jeg ikke forklare hvorfor. Nu må jeg holde en tænkepause. Jeg er utrolig ked af det og trænger i det hele taget bare til lidt ro. Jeg er klar over, at jeg har et langt sejt træk foran mig for at genvinde seernes tillid."

Læs historien hos DR.

Kommentar

03/08/2007 - 18:25

B.O. Hansen

Efter den sparerunde DR lige har været igennem, hvor man har hældt guld i kloakken, så finder jeg det fælt og fatalt, at Jeppe Nybroe kan slippe afsted med en løftet pegefinger og en betalt skærmpause, efter blamagen i Irak/Kuwait. Jeg kan ikke forstå, at nyhedschefen vælger at tro at reporteren ikke ville lyve bevidst...hvilken anden forklaring kan der være, andet end at Nybroe ville brillere med at have levende billeder fra selv hjemtransporten? Jeg tror han er blevet ramt af hybris, efter at være blevet ført alt, alt for hurtigt frem som en af frontfigurerne, og nu troede han at han kunne gå på sandet...men det løb ud i vandet.

Med tanke på de erfarne specialister som DR valgte at fyre, og de afdelinger man nedlægger pga. skandaløs dårlig ledelse i et banalt byggeprojekt - så er det sørgeligt at opleve en ung nyhedschef, der holder hånden over en anden ung løve, som slipper med skrækken ved at spille hasard med DR's guldhorn: troværdigheden...for egen vindings skyld.

I hans såkaldte 'brøler' er der stof nok til ti fyringer, synes jeg...og det gælder også nyhedschefen.

03/08/2007 - 19:49

Susanne Blomqvist

Efter de seneste dages medierapporter om de danske soldaters exit fra Irak må jeg indrømme, at jeg undrer mig lidt over de oplysninger der er kommet hjem. Som journalist i Forsvaret har jeg netop tilbragt natten sammen med Spejdereskadronen, på det der faktisk var den sidste danske kolonne ud af Irak. En historisk begivenhed, som ingen medier havde mulighed for at deltage i. Derfor synes jeg det er ret underligt, at nogen føler trang til at løbe om hjørner med sandheden og påstå at de har fulgt danskerne ud af Irak. 

Jeg har set nyheder i den danske lejr sammen med undrende soldater, som faktisk synes at det var ganske spøjst at de sad tilbage i Basra, når nu medierne rapporterede at alle danske soldater var ude. Vi har alle fået mærkelige sms'er fra venner og familie, som ikke helt havde styr på hvor vi befandt os, når nu alle burde være ude af Irak.

Mine kolleger i pressen må i princippet skrive hvad de vil, men jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor den skarpe vinkel på nyhederne kommer før sandheden. Alle de journalister, der netop har besøgt den danske lejr har med sikkerhed kendt til køreplanen for tilbagetrækningen af de danske soldater. Herunder også hvornår den sidste transport ville køre ud af Irak. Derfor er der i min optik ingen undskyldning for at viderebringe forkerte oplysninger. Specielt når der sidder 500 soldater og deres familier derude og ved at oplysningerne ikke stemmer.

Susanne Blomqvist,

Forsvarets Mediecenter 

     

04/08/2007 - 00:10

Lars Jensen

Det er skandaløst, at Nybroe kan slippe afsted med et tjat over fingrene, efter at han bevidst har løjet. Øjeblikkelig bortvisning og fyring ville have været den passende reaktion.

Desværre valgte Haagerup at "lade tvivlen komme den anklagede til gode", som han sagde i TV2. Jeg spørger mig selv: Hvilken tvivl? Der var da ingen andre end ham, som var i tvivl  om, at Nybroe løj med vilje. Enhver, som evt. måtte tvivle på Nybroes uædle hensigter, kan bare se indslaget igen. Der er INGEN tvivl om, at han lader som om, at billederne er fra da styrkerne forlader Irak. Da det hele i virkeligheden er optaget under indkørslen til Irak, kan vi konkludere, at han i dagevis har haft en færdig løgne-standup liggende. Han havde tid til at tænke sig om, komme i tvivl, komme til fornuft... Men det gjorde han ikke. Det er for dumt til at være tilladt.

 Haagerup har smidt DRs troværdighed ud ved ikke at handle passende i forhold til forseelsen. Jeg troede, at Nybroe var det største fjols i DR Nyheder, men nu ser jeg, at jeg tog fejl.

 Lars Jensen

04/08/2007 - 08:56

Kurt Johansen

Man kan jo fundere over livets små forskelligheder.

En journalist lyver for åben skærm overfor seerne og bliver beordret en skærmpause af sin arbejdsgiver, DR.

En cykelrytter lyver måske overfor sin arbejdsgiver og bliver fyret efter at have været under massivt pres fra bla. journalister fra DR.

06/08/2007 - 11:32

Peter

Ak ja, ambitiøse journalister.
Dem oplever vi en del af i Forsvaret. Jeg stod f.eks. i den nordlige del af Mitrovica (en by på ca. 100000 indbyggere i nærheden af den danske bataljons ansvarsområde i Kosovo) i foråret 2000. Det var en aften i april, efter meget alvorlige uroligheder i sammenlagt ca. 8 uger. Der havde også denne gang været uroligheder, og vi var ca. 400 danske soldater i området denne aften. Situationen var imidlertid rolig på dette tidspunkt. Jeg stod på fortovet ved den nordlige hovedfærdselsåre, som fører igennem Zvecan (forstad til Mitrovica) mod Serbien. På den modsatte side stod en udsendt journalist fra DR. Han berettede på direkte fjernsyn, at "tusindvis" af serbere flygtede ud af Mitrovica "i dette øjeblik", hvilket var usandt. Dette var i øvrigt heller ikke sket i løbet af aftenen, der havde ikke været nogen flugt fra Mitrovica overhovedet, men ok, journalisten fik da sin historie ud.
I øvrigt samme år, hvor historien om leukæmi blandt soldater i Kosovo kom frem. Der var tilsyneladende en voldsomt forøget risiko for denne form for kræft, hvis man havde været udstationeret i Kosovo, fordi NATO havde anvendt forarmet uran i området. DR rapporterede historien videre i fuld galop, katastrofen (og Cavling-prisen)lurede, men historien havde bare ikke noget grundlag. Heldigvis kunne DR hurtig slå bak og erkende fejlen, som blev forklaret med, at man ikke havde kontrolleret sine kilder.
DR er i øvrigt slet ikke det værste medie herhjemme, de har bare nogle ambitiøse journalister, som ikke altid er professionelle nok, men i det mindste fordrejer og fejlciterer deres journalister ikke konsekvent. Det største problem med DR er nok, at folk tillægger elektroniske medier en nærmest gude-agtig status indenfor sandfærdighed og nøjagtighed i det rapporterede. Det nemmeste er nok at anvende andre medier for at få bekræftet historien og slå koldt vand i blodet indtil bekræftelsen er der.

06/08/2007 - 16:17

Qûr Tharkasdóttir

Som man uden større besvær kan forvisse sig om ved at kigge lidt rundt i verden, er de allerfleste danske mediers dækning af Iraq særdeles utroværdig (bare det var begrænset til Iraq!)

DR er ingen undtagelse i den henseende, nærmest tværtimod. At en tilfældig utroværdig "embedded" journalist skulle hænges ud for en - når det store sammenhæng tages i betragtning - mindre foreteelse virker blot som spil for galleriet. Det eneste formål, i mine øjne, er at hvidvaske DR's troværdighed.

DR skal jo være forberedt på andre tider, når den eklatante sandhed om politikernes og mediernes løgnmaskineri går op for befolkningen (hvis denne i øvrigt interesserer sig for andet end sin egen navle)
 

11/08/2007 - 12:22

Inger Tofte

http://www.youtube.com/watch?v=D7vZdde0s5Y

...desværre var der allerede i 2005 i Mennesker og Medier på P1 tegn på

Jeppe Nybroes forhold til sandheden og sit arbejde som journalist.

Set i bakspejlet skulle nogen have reageret 

 

11/08/2007 - 15:07

Dorte Toft

Læger skal afgive et lægeløfte.

Måske skulle journalister også påtvinges at skrive under på et journalistløfte, før de slippes løs fra uddannelsesinstitutionerne. Næh, egentlig skal det være et optagelseskrav, a pro pos afsløringen af, at visse journaliststuderende rask væk opfinder egne kilder og kildeudsagn.

Der er i øvrigt også en god debat, startet uden for journalistkredse, hvor Nybroes blog-lukning også tages op. Den er på:

http://www.hovedetpaabloggen.dk/2007/08/08/den-der-hvisker-lyver/

Bloggen føres af Trine-Maria Kristensen.

13/08/2007 - 10:06

At linke til dette lydklip er heller ikke fantastisk journalistik. Jeppe Nybroe siger jo bare, at journalister ikke nødvendigvis kan levere sandheden, men brikkerne til den, så folk selv kan danne deres egen mening. Det er da basal journalistik og har ikke særlig meget med den aktuelle problemstilling at gøre.

14/08/2007 - 10:56

Amalie Drost

Nej måske er det ikke fantastisk journalistik, men Nybroes Irak-skandale sammenholdt med de meritter, der nu influerer negativt på vores branche, som han har begået i løbet af sin karriere - Det tegner et noget uheldigt billede, når han hævder han ikke arbejder i sandhedens branche! Enig i at hans udsagn kan tolkes anderledes, men jeg tror desværre ikke det er tilfældet!

 At DR yderligere prøver at dække over de direkte implicerede personer, som beskrives på dette blog-indlæg:  http://www.uriasposten.net/?p=4800 (med Politiken og DRs egne billeder som kilder), er efter min mening utroligt uheldigt! Det er ikke reelt at hævde at ingen kunne se hvad der gik for sig, før sendetidspunktet søndag - inkl. den fotograf der trykkede på knappen torsdag og tog fra Kuwait mod Basra, mens de sammen producerede en standup der hævder det modsatte!

DR har et forklaringsproblem når man bliver ved at lægge et røgslør der dufter en smule af løgn ud over denne sag!

Seneste jobopslag

Kommunikationskonsulent (Barselsvikariat)

Amnesty International Danmark
Ansøgningsfrist: 21.01

Informationsspecialist til Særlig Efterforskning Øst

Københavns Politi
Ansøgningsfrist: 21.01

Digital redaktør med stærkt udviklingsgen

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 06.02

Grave-reporter til Flensborg Avis

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 06.02

Kommunikationsmedarbejder til By & Havn

By & Havn
Ansøgningsfrist: 21.01

Kommunikationskonsulent

Ballerup Kommune
Ansøgningsfrist: 17.02

Web-reporter til førende nyhedssite i København

Landbrugsmedierne
Ansøgningsfrist: 25.01

Kommunikationskonsulent til Ringsted Kommune - barselsvikariat

Ringsted Kommune
Ansøgningsfrist: 23.01

Pressekonsulent, der kan sætte sikkerhed på dagsordenen

Sikkerhedsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.02

Kommunikationsmedarbejder til intern og ekstern kommunikation

Nationalmuseet
Ansøgningsfrist: 25.01

DIIS søger kommunikationsmedarbejder (barselsvikariat)

Dansk Institut for Internationale Studier
Ansøgningsfrist: 24.01

Redaktør til nyt og innovativt betalingsmedie

Avisen.dk og Ugebrevet A4
Ansøgningsfrist: 21.01

DIIS søger journalist til forskningsformidling

Dansk Institut for Internationale Studier
Ansøgningsfrist: 20.01

Digital Tekstforfatter til Fundraising team

Mellemfolkeligt Samvirke
Ansøgningsfrist: 16.01

Kommunikationsmedarbejder til Læger uden Grænser

Læger uden Grænser
Ansøgningsfrist: 20.01

Barselsvikar: SoMe-konsulent med presseerfaring

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 21.01

Offensiv pressekonsulent til uddannelse og forskning

Uddannelses og Forskningsministeriet
Ansøgningsfrist: 16.01

Brænder du for kommunikation og storytelling?

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 16.01

Presserådgiver til anklagemyndigheden

Rigsadvokaten
Ansøgningsfrist: 18.01

Chefredaktør til Fyns Amts Avis

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 18.01

AJKS søger administrerende direktør

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
Ansøgningsfrist: 20.01

REDIGERENDE JOURNALIST TIL HK STATS MEDIER

HK Stat
Ansøgningsfrist: 17.01

Initiativrig kommunikationsansvarlig søges!

Edlund
Ansøgningsfrist: 20.01

DANMARKS VILDESTE REDAKTØR TIL JAGTMAGASINER

Recreation Media ApS
Ansøgningsfrist: 31.01

Kommunikationsmedarbejder/ journalist til Danske Erhvervsakademier

Danske Erhvervsakademier
Ansøgningsfrist: 20.01