Corona: Freelancere må aflyse foredragsturné

”Det var nok en af de værste dage, vi har haft som freelancere,” siger Jørn Stjerneklar, der sammen med Helle Maj i sidste øjeblikke måtte aflyse syv foredrag. DJ råder freelancere til at holde kunderne fast på, at aftaler er bindende

”Vi havde pakket kufferterne og tjekket ind, men da taxaen skulle køre os til lufthavnen i går, havde vi en fornemmelse af, at Danmark var ved at lukke ned – og det var jo også, hvad der skete.”

Sådan siger freelancer Jørn Stjerneklar, der sammen med Helle Maj i går var på vej fra deres hjem i Sydafrika til en foredragsturne i Danmark. Her skulle de fortælle om deres bog og radiodokumentar om den bestialske drabsmand Tækkemanden.

Da de besluttede at droppe rejsen, havde to arrangører allerede aflyst. Senere på dagen kom en aflysning fra DJ’s freelanceseminar i Helsingør.

”Freelanceseminaret siger, at de vil kompensere. De andre risikerer vi at miste penge på. Hvis det sker, er det mange penge, vi må vinke farvel til. Det var en turné, vi havde brugt lang tid på at planlægge, så det var en svær beslutning at sige nej. Det var nok en af de værste dage, vi har haft som freelancere,” siger Jørn Stjerneklar.

I sidste uge skrev Journalisten om freelanceren Lars Møller, der efter en skiferie i Italien fik hjemmekarantæne og måtte løse sine opgaver over Skype. 

DJ Hold kunden fast på aftalen

Ifølge Dansk Journalistforbund beror det på en konkret vurdering, hvad der skal ske, når en freelancelevering ikke kan gennemføres.

”I den forbindelse vil du formodentlig opleve, at kunder vil påberåbe sig, at der er tale om force majeure, eller du selv vil påberåbe dig, at du ikke kan levere pga. force majeure,” skriver DJ.

”Tag dog udgangspunkt i og hold kunden fast på, at aftalen er bindende – force majeure er undtagelsen,” lyder rådet fra Journalistforbundet.

Kunne være strandet i Danmark

Jørn Stjerneklar fortæller, at han og Helle Maj har en længe planlagt tur i Danmark i oktober. Han håber nu, det lykkes at flytte alle de aflyste arrangementer til efteråret.

I dag kan Jørn Stjerneklar se, at det var en god beslutning at blive i Sydafrika.

”Vi kunne været strandet i Danmark uden mulighed for at flyve tilbage, så vi skulle bede om at bo i folks hjem eller isolere os i et sommerhus.”

På forbundets hjemmeside kan du læse mere om hvordan du som freelancer, selvstændig og lønmodtager er stillet i forbindelse med udbruddet af coronavirus. 

0 Kommentarer