Channel 4: Pirat i DR-dokumentar var skuespiller

DR mener ikke selv, at en dokumentar om somaliske pirater bliver undergravet af, at en af kilderne nu står frem og siger, at han er skuespiller. DR får ridser i troværdigheden, siger seerredaktør.

Det er ”en ridse i lakken” og ikke ligegyldigt, men det ændrer ikke grundlaget for filmen. Sådan skriver DR’s seer- og lytterredaktør, Jacob Mollerup, i et svar til Journalisten, efter at en kilde i filmen stod frem hos britiske Channel 4 og sagde, at han er en fupmager.
”Selv om Bashir aldrig har været pirat, ændrer det ikke grundlaget for dokumentaren,” skriver Mollerup.

Bashir er en vigtig kilde i DR-dokumentaren ”På rejse med kamera og Kalashnikov – piraternes kyst”, men han fortalte senere, at han aldrig har været i Somalia og kun spillede rollen.
Da seerne første gang mødte Bashir i DR-dokumentaren, præsenteredes han med denne speak:
»Jeg møder fire pirater på min rejse. Men især en kommer til at gøre et dybt indtryk på mig. Han virker til at være en klog fyr, der er helt bevidst om, hvad piraterne gør, og hvorfor de gør det – på både godt og ondt.«

DR-dokumentaren med den tvivlsomme kilde er vist i 18 lande.
Jacob Mollerup vurderer, at historien samlet set har så mange styrker og autentiske kilder, at det stadig er en relevant dokumentar.
”Den står og falder ikke med netop Bashirs udsagn. I den forstand er det ikke en stor sag, at der tre år efter kan sås tvivl om identiteten på en ud af mange medvirkende i en rejseskildring, der netop handlede om kaos og opløsning,” skriver han.

Dokumentaristen bag filmen, Rasmus Krath, har afvist over for DR Nyheder, at han har været for naiv.
»Jeg brugte mine kontakter på at tjekke, at piraten var ægte, og det blev verificeret af flere uafhængige kilder. Jeg tilbragte fire timer med ham og troede på ham, da jeg sad der,« siger han.

Mette Hoffmann Meyer, redaktør for eksterne dokumentarer i DR og DR-chefen med ansvaret for at købe og videresælge filmen, mener ikke, at DR har et troværdighedsproblem.
»Det er jo ikke en film, der er sat i gang for at bevise, at der findes pirater i Somalia. Det ved vi godt, og vi har også vist andre dokumentarprogrammer, hvor vi for eksempel følger forhandlere, der prøver at frikøbe danske kidnappede,« siger hun til Journalisten.

Men har DR et troværdighedsproblem nu, hvor det kommer frem, at den ene pirat angiveligt har spillet skuespil?
»Vi ved jo ikke, om personen taler sandt i Channel 4-udsendelsen eller i Rasmus’ film. Men nej, jeg mener bestemt ikke, at DR har et troværdighedsproblem. Når man arbejder under meget vanskelige forhold, kan det her ske. De fire pirater, der er med i filmen, er researchet frem individuelt og uafhængigt af hinanden. Det er vanskeligt at forestille sig, at alle fire pirater er svindlere. Derfor ændrer det ikke på den overordnede forståelse af filmen, hvis en af dem skulle være en svindler.«

Selv om Jacob Mollerup ikke mener, at dokumentaren undergraves af sagen, giver den alligevel ridser i troværdigheden.
”Det er ikke ligegyldigt, at en af de pirater, der fokuseres mest på – og som vi hører på i seks minutter i den timelange film – nu hævder, at han aldrig har været pirat og ikke har sat sine ben i Somalia,” skriver Jacob Mollerup og påpeger, at ingen ved, hvilken af kildens forklaringer der er fup.

”Men selvfølgelig er det en ridse i troværdigheden, at manden, som ifølge filmen “gjorde det største indtryk”, nu selv skaber tvivl, uden at det entydigt kan tilbagevises. Set i bakspejlet var det risikabelt at præsentere det som nagelfaste kendsgerninger, at de fire interviewede rent faktisk var fuldblods pirater. Har man ikke helt klar dokumentation, kan man med fordel lade det fremgå i denne type dokumentar. For eksempel ved at give indblik i, hvad man gør for ikke at blive snydt. Det bliver filmen som regel ikke dårligere af.”

0 Kommentarer