Hvis du ønsker at læse BT via en app, afgiver du samtidig informationer til 37 forskellige eksterne tjenester som for eksempel Adform, Tradedoubler og Unibet. BT er dermed det medie, der har flest tjenester til at registrere brugernes adfærd i blogger Filip Wallbergs undersøgelse af 10 forskellige medie-apps.
På andenpladsen ligger Dagbladet Børsens app med 21 tjenester, mens TV 2 har 13.
Nederst ligger Radio24syv med et rundt nul.
Kevin Walsh, digital chef på BT, siger, at næsten 40 tjenester »ser lidt voldsomt ud«. Men langt de fleste tjenester er relevante og skal for eksempel give brugerne en bedre oplevelse.
»Når I måler på 10 medier, kan man få lyst til at ligge nederst, men det er ikke et mål i sig selv. Målet er, at de skal være relevante og have en funktion,« siger han.
Anonymitet overholdes
Oplysningerne bruges for eksempel til at måle på kampagner, bannerannoncer, Gallup-tal og sidevisninger på sitet.
Om data, der bliver videresolgt, siger Kevin Walsh:
»Det, der bliver solgt videre, skal bruges ordentligt og anonymt. Der er ting om for eksempel anonymitet, som skal overholdes, og det er vi sikre på, at vi gør,« forklarer han.
Aftaler på kryds og tværs
I sit blogindlæg skriver Filip Wallberg, at danske medier har fokuseret på, hvordan for eksempel Facebook indsamler data om os.
”Men sandheden er, at mange danske medier indsamler lignende data via eksterne tjenester. Den største forskel er egentlig, at Facebook bevarer kontrollen over data, mens danske medier bløder data til eksterne partnere og dermed mister kontrollen,” skriver han.
Kevin Walsh, i medierne – og også i BT – bliver der tit skrevet om frygten for, at folk kan blive identificeret, selv om oplysningerne er anonymiserede. Kan I med sikkerhed sige, at folk kan være helt trygge ved den måde, oplysningerne bliver brugt på?
»Vi er overbevist om, at det, vi gør, og dem, vi arbejder sammen med, er i orden. Jeres undersøgelse rammer et punkt, der er meget oppe i tiden. Det er noget, mange medier kigger på, fordi der er mange aftaler på kryds og tværs,« siger Kevin Walsh.
Tjekker relevans
Han henviser til, at BT i sidste måned begyndte at kigge på antallet af tjenester.
»Vi er interesseret i at undersøge, om det hele er relevant,« siger han.
Slut med nul
På Filip Wallbergs liste ligger Radio24syv på 10. pladsen med nul registrering af brugerdata.
Men det tal kommer til at stige, forklarer Radio24syvs digitale udvikler, Søren Hugger Møller.
»Vi vil faktisk gerne vide mere om brugerne.«
Derfor er det planen, at Radio24syv begynder at bruge Google Analytics.
»Vi skal have en form for tracking, men de vil være anonyme i den forstand, som de er hos Google Analytics, og vi vil ikke kunne identificere brugerne.«
Må ikke føle sig udsat
Ifølge Kevin Walsh må mediebrugerne leve med, at medierne videresælger brugerdata. Men brugerne skal ikke opleve, at det er et problem.
»Brugerne skal ikke føle sig udsatte. Jeg kender godt fornemmelsen af, at efter at have googlet et produkt hos Elgiganten, så dukker der annoncer for samme produkt op på bt.dk eller ekstrabladet.dk. Men det sker trods alt anonymt, og det sker for at give brugerne mere relevante annoncer.«
BT's app har disse tjenester tilknyttet:
Adform, Adition, Adobe, AppNexus, Brandcrumb, Casale Media, Chartbeat, comScore, Criteo, Cxense, eXelate, Eyeota, Facebook, freegeoip.net, Gallup, Gemius, Ghostery, Google, Improve Digital, Iponweb, LiveRamp, Lotame, Neustar, Ooyala, PubMatic, Pushwoosh, Quisma, Rubicon Project, SmartyAds, Suzumuchi, Tradedoubler, Turn, Unibet, UserReport, Widespace, Xaxis og Zayo
Ifølge Filip Wallberg er testen ikke definitiv, og den skal tages med et vist forbehold. Det afhænger for eksempel af, hvilke kampagner medierne kører.
Testen er lavet med en iPhone 6 og programmet Debookee onsdag den 20. januar 2015.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.