Blæst op

  TV 2/NYHEDERNEs billeddokumentation om forbryderiske danske indvandrere stammede i virkeligheden fra ny musikvideo. GANGSTERRAP. »Vi har efterforsket sagen, og der er ikke et gram af sandhed i den. Jeg kan ikke finde på noget forsvar for den form for journalistik. Ansvaret falder tilbage på hele TV 2s organisation.«

TV 2/NYHEDERNEs billeddokumentation om forbryderiske danske indvandrere stammede i virkeligheden fra ny musikvideo.

GANGSTERRAP. »Vi har efterforsket sagen, og der er ikke et gram af sandhed i den. Jeg kan ikke finde på noget forsvar for den form for journalistik. Ansvaret falder tilbage på hele TV 2s organisation.«

Det siger Flemming Drejer, vicekriminalinspektør ved Hvidovre Politi, der har brugt de sidste uger af juli på at efterforske – ikke en forbrydelse, men tv-journalistik.

I den anledning har to unge indvandrer-knægte været anholdt, ligesom kriminalpolitiet har brugt tid på at studere videoer med aggressiv, dansk rap-musik.

Den havde heller ikke fået for lidt, da TV 2/NYHEDERNE søndag den 17. startede med følgende historie:

»Unge indvandrere ruster sig til krig. De er stærkt bevæbnede og frygtløse. TV 2 har fulgt banderne og kan her vise sider af en underverden, der ikke skyer nogen midler,« lød det fra studievært Susanne Utzon.

Så klippede indslaget til Avedøre syd for København, hvor det angiveligt er en hårdkogt gangstergruppe ved navn Triple A, der bestemmer alt. Gruppens maskerede medlemmer lod sig filme, mens de legede med skydevåben og affyrede dobbeltløbede rifler nærmest ind i kameraet. De fortalte, at rockerne bare kunne trække sig tilbage, Hells Angels gå på pension, for nu var det Triple A, der ikke bare ville indtage Sjælland og København, men hele landet!

Politikerne stod i kø med kommentarer, og justitsminister Lene Espersen kunne belave sig på endnu en række vandreture til Folketingets Retsudvalg.

Ugen efter vendte historien, da gratisavisen Urban kunne fortælle historien om en musikvideo. Nærmere betegnet om rapperen Theis Bue Jensen – søn af jazzmusikeren Papa Bue og med kunstnernavnet Tjes Boogie – der havde lavet en film med hjælp fra de unge såkaldte gangstere. Det var angiveligt snarere hans skuespillere end Avedøres storforbrydere, som havde rendt rundt i lækkert lys og danset med deres våben.

Det var fraklip fra denne film, TV 2 brugte som dokumentation for, at stationen selv havde 'fulgt banderne' i den skånselsløse danske underverden.

De to unge indvandrermænd forklarede nu, at de bare havde stået og sagt noget gas til TV 2s medarbejder, fordi de ville promovere Bue Jensens musik. At de ikke vidste, at de i virkeligheden medvirkede i et hardcore journalistindslag om den skruppelløse bandekriminalitet.

Ej heller eksisterer gangstergruppen Triple A. Det var et navn, de havde fundet på for at gøre grin med rapperen Niarn, der kalder sin fødeby Aalborg for dobbelt-A.

Lige så klar var meldingen fra politiet, der havde anholdt de to unge, der er kendt som rødder og ikke storgangstere i Avedøre. Nu overvejer både politi og lokale politikere at tage retslige skridt over for TV 2.

»Det er ufattelig uprofessionelt, at TV 2 ikke har spurgt flere kilder, før de offentliggør så alvorlige oplysninger,« siger vicekriminalinspektør Flemming Drejer og bekræfter, at TV 2/NYHEDERNEs billeddokumentation faktisk stammer fra bemeldte musikvideo.

»Det er svært at forstå, hvad meningen er. Stemningen i samfundet er langt mere giftig end for nogle år siden, hvor vi ikke havde oplevet 11. september og ikke skulle tænke på terror og bomber. Folk har rigeligt at være bekymrede over i øjeblikket, og en tv-station kan altid finde nogen, der vil sige noget tåbeligt. Men det er tv-stationen, der er professionelt ansvarlig for at offentliggøre det,« siger Flemming Drejer.

Efter redaktionens slutning udsendte TV 2 /NYHEDERNE en tre siders officiel meddelelse, hvor stationen skriver, at den ikke vidste, at det viste billedmateriale stammede fra en musikvideo.

NYHEDERNE oplyser, at hele indslaget i øvrigt byggede på mundtlige vidneudsagn, og at TV 2s medarbejder ikke selv havde set våben hos de interviewede. Derfor beklager NYHEDERNE, at man omtalte de pågældende som 'hårdkogte gangstere', der er 'bevæbnet til tænderne'.

0 Kommentarer