Vi Unge beklager artikel om p-piller mod bumser

Teenagebladet Vi Unge får kritik fra deres læsere, efter at de i en web-artikel har anbefalet unge piger at spise p-piller mod bumser. Læge Charlotte Wilken-Jensen: »Det er meget unuanceret at anbefale p-piller som primær behandling af bumser.« Vi Unge har nu ændret artiklen

”P-piller mod bumser” er titlen på en web-artikel, som teenagebladet Vi Unge, der henvender sig til unge piger på 12-18 år, onsdag publicerede på deres hjemmeside. Artiklen har medfødt en lang række negative kommentarer på Vi Unges hjemmeside og Facebook-profil. Her kalder læserne blandt andet artiklen for ”upassende” og ”dybt kritisabel”.

Teenagebladet anbefaler i artiklen p-piller som en ”nemmere løsning” mod svær akne. Men de kommer ikke nærmere ind på de bivirkninger, som brugen af p-piller også kan medføre. Det mener Charlotte Wilken-Jensen, speciallæge og daglig leder af Sex & Samfunds præventions- og rådgivningsklinik, er problematisk.

»Det er meget unuanceret at anbefale p-piller som primær behandling af bumser. Der er ikke noget galt i at anbefale p-piller, men de er først og fremmest til for at forebygge graviditet. At nogle af dem er gode mod bumser, er en positiv sideeffekt. Men at p-piller udelukkende bliver brugt til behandling af bumser, bør man ikke anbefale,« understreger Charlotte Wilken-Jensen.

Øget risiko for blodpropper
Hun forklarer, at p-piller har en lang række sundhedsgavnlige virkninger, men at der også kan være bivirkninger ved at tage dem. Derfor skal man ifølge hende være meget omhyggelig med at udskrive p-piller til helt unge piger, som endnu ikke er sexuelt aktive.

»Hvis man som helt ung er syg af sine menstruationer og har mange smerter, er p-piller en god ide. Men ellers mener jeg ikke, at man skal bruge p-piller, medmindre man er seksuelt aktiv. Man kan få humørsvingninger, kvalme, hovedpine, og så er der en øget risiko for at få blodpropper. Det skal man tage alvorligt. Man skal være meget omhyggelig, når man udskriver p-piller, så dem, der ikke kan tåle dem, ikke får dem,« forklarer Charlotte Wilken-Jensen.

Jeg kan ikke leve med, at vi bliver misforstået
Tina Appelt, chefredaktør på Vi Unge, understreger, at Vi Unge-redaktionen løbende har fulgt debatten om artiklen for at se, hvordan situationen udviklede sig.

Efter Journalistens henvendelse har redaktionen nu besluttet at ændre dele af artiklen, så den ikke længere kan misforstås. Samtidig har de beklaget artiklen på deres Facebook-profil. 

»Vi har haft et ekstra møde på redaktionen om artiklen, fordi vi kunne se, at der på Facebook har været meget debat om den. For vi vil jo også gerne skabe en god debat omkring de ting, som optager de unge piger. Men jeg kan ikke leve med, at vi bliver misforstået på den her måde. Det, vi nu har gjort, er, at vi laver artiklen om, så den ikke kan misforstås. Hvis man kun ser overskriften, ser det ud til, at vi opfordrer til at bruge p-piller mod bumser – og det er ikke meningen med artiklen,« siger hun.  

Skal være mere obs

Tina Appelt forklarer, at Vi Unge skriver mange forskellige artikler om samme emne. Artiklen skal derfor ses som en del af en større sammenhæng, hvor man sætter fokus på prævention på forskellige måder.

Men hun forsikrer, at man på Vi Unge fremover vil gøre meget for at forhindre, at en lignende situation opstår:

»Vi er fremover mere obs på, at det her ikke må ske igen. Vi sidder til hvert redaktionsmøde og overvejer, om der er noget, som kan misforstås. Der skal meget lidt til nogle gange. Vi er meget ærekære, og pigerne på bladet har en meget høj moral. Men fremover vil vi være endnu mere opmærksomme på, at vi ikke kan misforstås. Så der kan også komme noget godt ud af, at det her er sket,« fastslår Tina Appelt.

0 Kommentarer