Tv-direktør vil have færre priser til nyheder

SBS Discoverys programdirektør kritiserer de årlige tv-priser for at fokusere for snævert på kategorier om nyheder og aktualitet. »Dem kunne jeg godt tænke mig, der var færre af,« siger hun. SBS Discovery vandt ingen priser i år. Festivalchef mener, prisuddelingen er blevet mere fair

25 ud af 27 priser ved årets tv-festival gik til DR og TV 2. Det har vakt utilfredshed hos programdirektør i SBS Discovery Maiken Wexø. SBS Discovery vandt ingen priser.

Ifølge Maiken Wexø er det et symptom på en prisuddeling, hvor tingene i forvejen er lagt til rette for de to store, danske tv-medier.

»Der er ingen tvivl om, at branchen alle dage har hældt mere til de smalle programmer eller journalistiske idéer, og derfor er det kanaler som DR, TV 2 og også TV3, som vinder mere,« siger programdirektør Maiken Wexø.

Domineret af nyhedsprogrammer

SBS Discovery tæller blandt andet Kanal 4, 5, 6 og 9. Og mediehuset så gerne, at man i flere kategorier forsøgte at tilgodese programmer, som dem SBS Discovery laver.

»Vi er ikke lykkedes med at lave en fair prisuddeling. I øjeblikket har vi ingen fagjury, og det kunne man måske genindføre. Man kunne også kigge på antallet af kategorier og så på, hvor mange vi overhovedet kan spille en rolle i, fordi de dækker genrer, vi ikke har. Der er ualmindeligt mange nyheds- og aktualitetsprogrammer, og dem kunne jeg godt tænke mig, der var færre af,« siger Maiken Wexø.

Utilfredsheden vækker forståelse hos tv-festivalens festivalchef, Mette Sig. Men hun mener, at man allerede har forsøgt at tilgodese de forskellige nicher i dansk tv.

»Jeg kan sagtens forstå, at SBS eller for den sags skyld TV3 synes, at der er en del kategorier, som ligger uden for deres programproduktion. De laver jo mere underholdning. Og det er helt sikkert en snak, vi skal have. Men vi har de mange kategorier, fordi det er en fagpris. Vi har lavet kategorierne efter, at uanset hvilken genre tv du laver, så skal du have en kategori at blive nomineret i,« siger festivalchef Mette Sig.

Kunne overveje at droppe sponsorat

SBS Discovery er en af fire hovedsponsorer af tv-festivalen. De tre andre er TV3, TV 2 og DR. Maiken Wexø fortæller, at de godt på langt sigt kunne overveje at droppe sponsoratet af festivalen.

»Det er klart, at det er ganske mange penge, vi bruger på den her festival. Og der er ingen tvivl om, at når vi støtter sådan et projekt, så er det for at hylde vores medarbejdere. Og hvis vi ikke kan det, så er det klart noget, vi på den lange bane ser på, om vi skal blive ved med at sponsorere,« siger Maiken Wexø.

Hun tilføjer, at det ikke er noget, SBS Discovery har konkrete planer om lige nu.

Festivalchef Mette Sig understreger, at tv-festivalen er glade for at have SBS Discovery med og håber, at de fortsat vil støtte op om fagfestivalen i lang tid. Hun tilføjer, at selve tv-prisen ikke er økonomisk afhængig af hverken DR, TV 2, TV3 eller SBS Discovery. Imens tv-festivalen sponsoreres af dem, har tv-prisen nemlig et separat budget baseret på billetsalg og andre sponsoraftaler.

Mangler en fagjury

Det er et såkaldt executive udvalg, der bestemmer kategorier og jurysammensætning på tv-festivalen. Den består af medlemmer fra festivalens hovedsponsorer samt festivalens arrangører. Her sidder både programdirektør Maiken Wexø fra SBS Discovery og festivalchef Mette Sig.

De var sidste år med til at bestemme, at tv-priserne ikke skulle fordeles af en fagjury på cirka 70 personer, men i stedet af alle 1.500 medlemmer af tv-akademiet. Det er en beslutning, som Maiken Wexø ikke er udpræget tilfreds med. Men festivalchef Mette Sig påpeger, at den beslutning netop er taget for at gøre festivalen mere fair.

»Jeg synes, det har gjort prisuddelingen mere faglig. Det er ikke kritikere eller seere, men branchen selv, der bestemmer. Alle de nominerede har været tilgængelige til bedømmelse, og det er typisk kun fagfolk, som arbejder inden for de respektive kategorier, der har stemt i dem,« siger hun og tilføjer:

»Ved at få flere fagfolk til at stemme, forsøgte vi at skabe en fair konkurrence med vindere, som branchen bredt synes er de rigtige. Og nu vil vi evaluere, om det så faktisk har betydet, at folk synes, prisuddelingen har været mere fair.«

Tabte til Robinson Ekspeditionen

Ifølge Maiken Wexø er det blandt andet programmer som 'Det Perfekte Match' og et dokumentarprogram om danseren Silas, der burde have vundet priser til SBS Discovery på tv-festivalen. I kategorien Bedste Konkurrencedrevne Serie vandt 'Robinson Ekspeditionen' foran 'Det Perfekte Match'. Og det, siger Maiken Wexø, skal tilskrives genkendelsesfaktoren.

»Jeg vil helt fagligt mene, at 'Det Perfekte Match' skulle have vundet i den kategori. Men mange flere kender bare Robinson,« siger hun, men understreger, at det ikke er et succeskriterie for SBS Discovery at vinde en pris hvert år, selv om de meget gerne vil.

Festivalchef Mette Sig forstår godt SBS’ ærgrelse, men mener, at de i stedet bør se positivt på, at de i år var nomineret otte gange.

»I forhold til antallet af indstillinger og nomineringer er Discovery dem, der har fået den største andel af dem, de har indstillet, nomineret. Det er 50 procent af de programmer, de har indstillet til priser, der er blevet nomineret. Når man ser, hvor stærkt feltet er, og hvor mange gode programmer der var nomineret, synes jeg alligevel, at de har gjort det flot,« siger Mette Sig.

0 Kommentarer