Tv-chefer: Ingen løn til reality-deltagere

Deltagere i reality-programmer skal ikke forvente at få en rigtig løn for at optræde på tv. »Motivationen for at være med må være, at man vil vise sit liv frem,« sagde SBS-chef på TV Festival

Når DR stiller om til 'X-Factor', TV3 viser 'Paradise Hotel' og SBS sender 'Big Brother', er der løn til hele holdet på produktionen, men ikke til programmets stjerner, deltagerne. På TV Festivalen blev fire tv-chefer fra DR, SBS, TV3 og produktionsselskabet Strix i går spurgt, om der ikke burde være en minimumsløn til de personer, som udsendelserne kredser omkring. Det blev afvist hele vejen rundt.

Morten Mogensen, programdirektør for TV3, mente, at løn er en sag mellem producent og deltagere.
»Vi skal ikke garantere en mindsteløn. Det er jo frivilligt, om de vil være med. Det er en oplevelse, og langt de fleste synes, det er fantastisk at være med i for eksempel 'Paradise Hotel' eller 'Robinson',« sagde han.

Thomas Kahr, der er programudviklingschef i SBS Discovery, forklarede, at deltagerne i 'Big Brother' har mulighed for at få et mindre honorar, som plaster på såret for de 100 dages ophold i huset.

»Men det kan ikke sammenlignes med en løn. Når vi kalder det reality, er det, fordi det er ægte mennesker. Motivationen for at være med må være, at man vil vise sit liv frem. Hvis du giver dem løn, bliver det skuespil,« sagde han og tilføjede, at der i flere programmer var mulighed for at vinde en præmie.

»Jeg må ikke tjene penge på det«

Koncern Film og TV har i tv-serien 'Selvoptaget' på DR3 vist, at en række reality-stjerner lever et liv langt fra sus og dus. I et klip, som blev vist på TV Festivalen i går, siger Irina Babenko fra 'Fristet', 'Divaer i junglen', 'Party på Ibiza' og 'Mig og min mor': 

"De vil gerne have mig med i programmerne, men jeg må ikke tjene penge på det."

Og Joy K. Petersen fra 'Singleliv' og 'Mig og min mor' spørger:

»Kameraholder og redaktionen får løn, men os, der leverer varen, får ikke løn.«

Morten Mogensen fra TV3 slog fast, at ingen tv-stationer lover reality-deltagerne guld og grønne skove.

Underholdningschef Jan Lagermand Lundme fra DR mente, at det var en skæv diskussion at diskutere løn til reality-deltagere.

»Reality er at give de her mennesker en oplevelse.«

1 Kommentar

Michael Kjærgård
15. AUGUST 2014
Hvis der skal være gnist af
Hvis der skal være gnist af relevans i denne historie savner jeg alvorligt at de to citerede deltagere bliver spurgt hvorfor de dog har deltaget i TO hhv. FIRE forskellige programmer hvis de virkelig har noget imod præmissen?