Tillidsfolk: Lukning af ugeaviser stopper usund konkurrence

Der vil ske fyringer i Jysk Fynske Medier, når 11 ugeaviser lukker, siger tillidsfolk i koncernen. Lukningen af aviserne er skidt for beskæftigelsen, men det forhindrer usund konkurrence, mener de. "Det er bedre at have en ugeavis end slet ikke nogen," siger  tillidsmand Steffen Lilmoës

”Det er trist, at der forsvinder arbejdspladser med lukningen af de her aviser. Men vi må også sige, at der har været en usund konkurrence, der ikke kunne fortsætte.”

Sådan lyder det fra tillidsmand i Jysk Fynske Medier Steffen Lilmoës. Fredag kom det frem, at Jysk Fynske Medier lukker fire ugeaviser i Vejle, Fredericia, Horsens og Odder. De blev tidligere udgivet af Politikens Lokalaviser. De skal lægges til de syv ugeaviser, som Jysk Fynske medier tidligere har meldt ud skal nedlægges.

Lukningen af de fire seneste ugeaviser berører to journalister og to praktikanter. Det er endnu ikke afklaret, hvad der skal ske med dem, forklarer Birgitte Avnesø, tillidsrepræsentant i Jyske Medier. Men det er ikke muligt at undgå fyringer.

”Der vil ske fyringer. Men det er ikke sikkert, at det kommer til at ramme nogen fra Politikens Lokalaviser,” siger Birgitte Avnesø.

Tillidsfolkene er for øjeblikket i gang med at forhandle med ledelsen om, hvad der skal ske med de medarbejdere, der har arbejdet på ugeaviserne. De har 14 dage til at finde en løsning.

”Jeg forventer, at der ikke bliver brug for så mange journalister,” siger Steffen Lilmoës.

Usund konkurrence

Økonomisk set giver det god mening, at Jysk Fynske Medier som virksomhed lukker ugeaviserne, forklarer Steffen Lilmoës.

”Men at der bliver nedlagt arbejdspladser er selvfølgelig ikke godt,” siger han.

Han sammenligner med den kostbare gratisaviskrig for cirka 10 år siden.

”Dengang kunne man gå ned ad Strøget i København og blive tilbudt MetroXpress, 24timer, Nyhedsavisen og Urban. Der var en vanvittig og usund konkurrence,” forklarer han.

Fra to til en lokal ugeavis

Med lukningen af ugeaviserne vil en række byer fremover kun have én lokalavis. I Vejle, Fredericia, Horsens og Odder udkom der for eksempel tidligere to ugeaviser.

Er det ikke godt for mangfoldigheden, at der er flere aviser til at dække samme by?

”Det kan du have ret i. Men det er bedre at have en ugeavis end slet ikke nogen, fordi de har konkurreret hinanden ihjel.” siger Steffen Lilmoës.

Birgitte Avnesø er enig. Lukningen af ugeaviserne giver økonomisk set mening, fordi aviserne kannibaliserede på hinanden.

”Forretningsmæssigt er det nødvendigt at lukke aviserne. Men det er træls for de DJ-medlemmer, der bliver fanget i det,” siger hun.

Birgitte Avnesø medgiver, at det går ud over mangfoldigheden i lokaldækningen.

”Men hvis alternativet er, at begge ugeaviser i byen kører i sænk, så ryger mangfoldigheden alligevel, fordi man æder hinanden op,” siger hun.

Koncernchef i Jysk Fynske Medier, Jesper Rosener, er ikke vendt tilbage på Journalistens henvendelse.

0 Kommentarer