Terror-paragraf får støtte fra mediejurister

Mediejurister bakker ikke op om branchens kritik af terrorparagraf i radio- og tv-loven. »Der er ikke nogen advarselslamper, der blinker,« lyder det.

Mediejurister bakker ikke op om branchens kritik af terrorparagraf i radio- og tv-loven. »Der er ikke nogen advarselslamper, der blinker,« lyder det.

Mediejurister afviser Dansk Journalistforbund og Danske Mediers frygt for, at en ny tilføjelse til loven om radio og tv vil begrænse pressefriheden:

»Der er ikke nogle advarselslamper, der blinker her, og det ser ikke ud som om, at der er udsigt til censur,« siger ekspert i mediejura Sten Schaumburg-Müller, professor, PhD, dr.jur. ved Aarhus Universitet til journalisten.dk.

Han slår dermed følge med forskningschef i mediejura ved Danmark Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der forleden sagde til Politiken, at han ikke mener, at den nye lov får stor effekt:

»Hidtil har programmer ikke måttet tilskynde til had på grund af race, køn, seksualitet, religion og nationalitet. Nu laves terrorismetilføjelsen så, og der er en forskel, men den er ikke stor. For hvis man fremmer terrorisme, vil der typisk være tale om had til bestemte befolkningsgrupper«, sagde han til Politiken.

Det omdiskuterede lovforslag skal gøre det muligt for Radio- og Tv-nævnet at inddrage sendetilladelsen for stationer, der ”på nogen måde støtter terror”, og det er denne brede formulering, der har mødt kritik i mediebranchen.

Den kritik bliver ikke støttet af mediejuristen Sten Schaumburg-Müller:

»Man kan kritisere formuleringen ”på nogen måde” for at være upræcis, for hvad ligger der i det? Men sådan som lovforslaget er bygget op, og med de retningslinjer, der er lagt i det, så synes jeg faktisk det lyder meget fornuftigt,« siger han.
 
Sten Schaumburg-Müller forklarer, at lovforslaget tydeligt tager hensyn til mediernes ret til at viderebringe oplysninger, og at loven derfor ikke begrænser ytringsfriheden, sådan som mediebranchen har kritiseret det:
 
»Der står klart, at pressen må videregive oplysninger frit, og at man kun må inddrage sendetilladelser der, hvor der er tale om en redaktionel linje. Altså hvis der er tale om en kanal, der selv engagerer sig i budskabet,« siger Sten Schaumburg-Müller.
 
Lovforslaget har været i høring frem til mandag den 8. oktober og afventer nu viderebehandling.
 
Den endelige lovændring skal træde i kraft fra 1. januar 2013.

0 Kommentarer