Svenske medier får kritik for at bringe navne på metoo-anklagede

Navnet var ikke relevant for offentligheden. Det er hovedkonklusionen fra det svenske pressenævn i 10 metoo-sager. ”Mennesker risikerer at få deres liv ødelagt på grund af løse rygter,” lyder det. Svenske Dagbladet: ”Vi havde vældig gode grunde til at gøre, som vi gjorde”

Mandag den 25. juni offentliggjorde det svenske pressenævn 10 afgørelser mod seks aviser, der kritiseres for at offentliggøre navne i forbindelse med dækningen af metoo-anklager i Sverige sidste år.

Journalisten har tidligere omtalt den svenske dækning.

Én avis kritiseres for groft brud på god presseskik – det er avisen Arbetaren, der kritiseres for ”manglende dokumentation”.

Fem andre trykte medier kritiseres for brud mod god presseskik – Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter og Hänt i veckan.

Kritik: Dækningen har skadet flere personer

Samme dag offentliggjorde Dagens Nyheter et debatindlæg fra presseombudsmanden, der behandler klager til pressenævnet.

Ola Sigvardsson, der har været presseombudsmand siden 2011, fastslår:

”Under #metoo-bølgen blev der begået en række overtrædelser af de presseetiske regler til skade for flere personer.”

Ola Sigvardsson har efterfølgende fremhævet tre gennemgående fejl i dækningen:

1: Anklager mod navngivne personer.

2: Anklagernes art fra sexchikane til voldtægt.

3: Manglende dokumentation i flere tilfælde.

Løse rygter ødelægger liv

Presseombudsmanden har over for SVT’s nyhedsprogram 'Aktuellt' fremhævet, at medierne skal være forsigtige med brugen af anonyme kilder og efterlyser debat, blandt andet om hvilke personer man anser for at være i offentlighedens interesse at nævne med navn.

”Det går ikke, at mennesker risikerer at få deres liv ødelagt på grund af løse rygter,” har Ola Sigvardsson uddybet.

”Vi mener ikke, vi har handlet kritisabelt”

Morgenavisen Svenska Dagbladet kritiseres i to tilfælde. Fredric Karén, administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på Svenska Dagbladet, er på ferie, da Journalisten kontakter ham.

I stedet stiller Niklas Kierkegaard, redaktionschef og stedfortrædende ansvarshavende redaktør, op til interview.

Han er ikke overrasket over dommene.

”Presseombudsmanden havde varslet, at der ville komme skarp kritik, men det generer mig stadig. Hvor går grænsen for, hvad der må offentliggøres? Vi mener, at vi havde vældig gode grunde til at gøre, som vi gjorde i begge tilfælde, men det mener presseombudsmanden og pressenævnet altså ikke. Vi mener ikke, vi har handlet kritisabelt, og det står vi ved, men selvfølgelig respekterer vi pressenævnets afgørelse.”

På spørgsmålet om, hvorvidt afgørelserne kommer til at ændre Svenska Dagbladets praksis fremover, svarer Niklas Kierkegaard:

”Det har vi ikke nået at træffe beslutninger om. Lige nu er det ferietid. Jeg er ikke sikker på, at det vil føre til ændringer. Vi må analysere, om vi kunne have handlet anderledes, men det er for tidligt at sige noget om det i dag.”

Expressen: Ingen faktuelle fejl

Expressen har fået kritik i fire tilfælde. Journalisten.dk har ringet til Thomas Mattsson, avisens ansvarshavende chefredaktør, for at få et interview, men han har i stedet svaret skriftligt på mail.

På spørgsmålet, om Expressen kommer til ændre praksis efter pressenævnets afgørelser, svarer Thomas Mattsson:

”Expressen har som ambition at være så åben som muligt om kritik, og det har vi da også flere gange fået ros for i pressenævnets årsberetninger, og når vi har mødt presseombudsmænd i udlandet. Men, og det er vigtigt at få frem her, pressenævnet har ikke kritiseret os for faktuelle fejl. Kritikken af Expressen og andre aviser handler udelukkende om, hvem der kan behandles som ’offentlige personer’.”

Hvornår er en person offentlig?

Thomas Mattsson mener også, at pressenævnet fungerer, selv om han sammen med flere andre tidligere i år har været med til at fremlægge et forslag om et nyt mediesystem.

I modsætning til i Danmark er der ikke alle medier, der behandles i samme instans. Radio og tv har i dag sin egen juridiske behandling.

”Publicistforeningen Utgivarna, hvor jeg er bestyrelsesmedlem, arbejder sammen med flere andre aktører, herunder det svenske journalistforbund og Publicistklubben 
for at skabe et nyt mediesystem, der omfatter både aviser, tidsskrifter, onlinemedier, radio og tv. Det arbejder vi på at føre ud i livet, og dagens kritik fra pressenævnet er et godt eksempel på, at pressen og medier udmærket kan selvransage sig selv. De kritiserede aviser er ikke enige med pressenævnet i, hvem der skal betragtes som ’offentlige personer’, men sådan er det med presseetiske spørgsmål – det er jo aldrig sort eller hvidt. Pressenævnets fortolkninger er i sidste ende subjektive vurderinger.”

Presseskik er smag og behag

Thomas Mattsson skriver, at presseombudsmandens afgørelse ikke kommer til at påvirke ham, når han fortsat vil arbejde for at udvikle et nyt mediesystem:

”Expressen publicerer omkring 352.000 artikler om året, og i 2017 modtog vi én, kun én, klage fra pressenævnet. Nu har vi fået flere på en gang i forbindelse med metoo, fordi Expressen og pressenævnet ikke er enige om, hvilke navne der må offentliggøres i forbindelse med journalistisk arbejde, men det anser jeg ikke som et problem. Det er kun et eksempel på, at god presseskik i sidste ende er et spørgsmål om smag og behag. Min opfattelse er, at dagens afgørelse viser, at systemet fungerer, som det skal.”

Alle de kritiserede aviser offentliggør ifølge reglerne pressenævnets kritik i uredigeret version.

2 Kommentarer

Ole Obitsø
27. JUNI 2018
Kære Niels,

Kære Niels,

Du har helt ret. Vi har rettet det. Undskyld for den tåbelige korrekturfejl!

Bedste hilsener
Ole Obitsø
Niels Thure Krarup / DJmedlem
27. JUNI 2018
I har lavet en stavefejl:

I har lavet en stavefejl:
Forkert: meeto
Korrekt: metoo

Og ellers: Tak for et godt fagblad!