Det er fuldt forståeligt, at landbruget principielt vil afvise TV 2-journalister bag kritisk program, mener kommunikationsrådgiver for bl.a. pelsavlerne Sune Bang. »Man hænger allerede landmændene ud, når det journalistiske produkt hedder Razzia,« siger han til Journalisten.dk.
Formanden fra Landbrug og Fødevarer Niels Jørgen Pedersen har sammen med formand Tage Pedersen fra Dansk Pelsdyravlerforening opfordret landmænd og minkavlere til at afvise journalister fra tv-programmet Razzia, når Fødevarestyrelsen banker på døren.
Programmet har før fulgt skattemyndighedernes arbejde på tæt hold i programserien "Razzia – SKAT rykker ud" og det er planen, at nye programmer i serien skal følge Fødevarestyrelsens såkaldte veterinærrejsehold, der blandt andet foretager uanmeldte aktioner hos landmænd og pelsdyravlere.
Sune Bang fra Kommunikationsbureauet København kan godt forstå udmeldingen fra Niels Jørgen Pedersen og Tage Pedersen, når programmet bærer navnet Razzia. Sune Bangs bureau har blandt andet lavet kampagner for Copenhagen Fur, der er en andelsforening ejet af medlemmerne af Dansk Pelsdyravlerforening.
»Konklusionen er allerede givet på forhånd. Programmet hedder for eksempel ikke "Samfundet arbejder," og der er på forhånd lagt en præmis om, at der er nogle af de medvirkende, der er forbrydere. Derfor kan jeg godt forstå, at flere brancher overvejer ikke at deltage,« siger han til Journalisten.dk
Har nået et mæthedspunkt
Meldingen fra Landbrug og Fødevarer og Dansk Pelsdyravlerforening ærgrer ellers veterinærrejseholdets dyrlæge Flemming Marker.
»Vi vil jo gerne præsentere vores arbejde for offentligheden, og det ville samtidig give landmændene mulighed for at vise deres landbrug frem. Vi er ikke interesserede i at hænge landmændene ud, og det er hverken Kontant, Bag Facaden eller Operation X, der skal laves,« siger han til Landbrugsavisen.
Men den argumenation er Sune Bang uenig i.
»Min erfaring er, at man ønsker at være åbne og vise, at man intet har noget at skjule. Men man hænger allerede landmændene ud, når det journalistiske produkt hedder Razzia. Alle brancher, der medvirker, får tæsk, og der vil altid blive klippet, så der rent dramaturgisk bliver opsat en konflikt. Skal man så deltage i det?« siger han.
Han kan godt forstå, at landbrugs- og minkbranchen med udmeldingen på forhånd kan give nogen det indtryk, at de har noget at skjule. Men der kan også være en grænse for, hvad man vil medvirke i, forklarer han.
»I mange år har man lagt sig på maven for den slags journalistik. Men brancherne kan godt nå et mæthedspunkt og så stå ved, at man melder fra. På den måde er udmeldingen ret ærlig,« siger han.
TV-2- programmet Operation X lå i 2010 i konflikt med Dansk Pelsdyravlerforening, da kanalen i 2009 viste et program om minkavlere. Foreningen ønskede et fogedforbud og reagerede, efter udsendelsen alligevel blev vist, med en annoncekampagne i flere aviser.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Af Trine Nebel
Retoriker, MA
Diplomuddannelse i strategisk Kommunikation (DJ)
Opfinder af Skovflåtmodellen til reputation management
Uden at det skal blive alt for langhåret, så arbejder vi 'ovre i retorikken' med begrebet 'at præsupponere', hvilket på lavpraktisk dansk tilhører genren 'spin'.
At præsupponere betyder forudindtage, sandsynliggøre, antage, mene eller formode noget på forhånd, forudsætte, tillægge betydning på forkant, gisne eller gå ud fra en præmis.
Titlen på programmet: "Razzia - når Fødevarestyrelsen banker på døren" præsupponerer en vis forventning/formodning - en tone slås så at sige an.
Landbrug og Fødevarer og Dansk Pelsdyravlerforening har et omdømme at varetage, og det er i forvejen under pres i forhold til omverdenens perception af branchen. Der er således ikke noget at sige til, at de ikke ønsker at deltage i et program, hvor selve titlen præsupponerer at 'der er noget at komme efter'.