»Selvfølgelig vinder Tordenskjolds soldater Årets Pressefoto«

Journalisthøjskolens lærer i fotojournalistik, Søren Pagter, svarer nu tilbage i Årets Pressefoto. "Selvfølgelig er det Tordenskjolds soldater, der vinder," lyder det. Men konkurrencen burde forny sig, erklærer han. 
17.03.2009 · 14:40

Journalisthøjskolens lærer i fotojournalistik, Søren Pagter, svarer nu tilbage i Årets Pressefoto. "Selvfølgelig er det Tordenskjolds soldater, der vinder," lyder det. Men konkurrencen burde forny sig, erklærer han. 

Skal landets største fotojournalistiske konkurrence og udstilling afspejle, hvad der produceres af billeder på redaktionerne rundt i landet? Skal den vise årets gang i billeder? Og skal den balanceres mere ligeligt mellem magasiner, dagblade og webmedier?

Spørgsmålene rejses i et blogindlæg af Søren Pagter, der i 10 år har undervist i fotojournalistik på Journalisthøjskolen. Og mens lederskribent på fagbladet Journalisten, Jakob Elkjær, for nylig problematiserede, at Årets Pressefoto opfattes som en pris for den eksklusive gruppe af Tordenskjolds soldater, så argumenterer Søren Pagter modsat:

"Selvfølgelig er det ofte de samme, der vinder. Det gør de, fordi de er de bedste. De arbejder hårdt med deres historier (også i fritiden), vælger svære emner eller får nye ideer. Derfor vinder de. Vi andre kan så håbe at komme i den klasse en gang i mellem. Hvis vi kan finde det drive og det mod, som det kræver. Men der er altså få fotografer (og i Danmark flere end andre steder), der holder et højt niveau igennem 10 eller flere år," skriver Søren Pagter i sit blogindlæg på Mediebrokker med tilføjelsen:

"Det ser jeg ikke som et problem. Tværtimod, så er det en luksus, at vi har en stor elite inden for fotojournalistikken i Danmark. Og eliten er stor. Jeg er sikker på, at optælling af de seneste ti års nominerede også vil vise en stor variation i navne - fotografer som måske kun opnår den hæder en gang, men derved viser, at de har et potentiale."

Videre i blogindlægget - som kan læses i sin fulde længde her - åbner Søren Pagter dog for, at Årets Pressefoto kunne forny sig, og foreslår følgende:

  • En pris til det medie, som har skabt en visuel historie, hvor tekst, billede og layout (lyd og video) spiller sammen. Altså en pris til nogle medier, der giver plads til fotojournalistikken. Fotojournalistik skal nemlig ses i sammenhæng og ikke som billeder uden kontekst. Eller til et medie, der har udviklet sig? Skabt en billedpolitik, åbnet en ny platform for fotojournalistik eller lignende.
  • Give mulighed for uddybende kommentarer fra dommerne. Hvad var tæt på at vinde? Hvordan vurderede dommerne forskellene mellem to indsendte bidrag? Hvad kan andre gøre for at gøre deres billeder bedre? Altså en form for seminar/efteruddannelse med baggrund i Årets Pressefoto. Det kunne være med til at udvikle de fotografer, der sender ind. Evt. videotransmittere diskussionen fra voteringen, ligesom i Picture of the Year.

Læs videre i temaet om Årets Pressefoto 2008/2009.

Kommentar

Seneste jobopslag

DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN KOMMUNIKATIONSCHEF

Dyrenes Beskyttelse
Ansøgningsfrist: 15.05

Redaktør til kvalitetsforlag med højt til loftet

Kristeligt Dagblads Forlag
Ansøgningsfrist: 15.05

Samvirke søger Danmarks bedste madskribent

COOP
Ansøgningsfrist: 11.06

Press and Communications Consultant

KMD
Ansøgningsfrist: 20.05

Kommunikationsmedarbejdere til Aarhus Universitetshospital

Region Midtjylland
Ansøgningsfrist: 02.05

Journalist til Ugeskrift for Læger

Lægeforeningen
Ansøgningsfrist: 08.05

Redaktør til medlemsmagasinet Frie Skoler

Frie Skolers Lærerforening
Ansøgningsfrist: 14.05

Pressekonsulent

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Ansøgningsfrist: 13.05

Kommunikationsmedarbejder til Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Ansøgningsfrist: 06.05

Studentermedhjælper til SoMe og kommunikation til Danske Mediestuderende

Danske Mediestuderende
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikationsmedarbejder (journalist)

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 10.05

Journalist til kommunikationsopgaver i Helsingør Stift

Helsingør Stift
Ansøgningsfrist: 04.05

Kommunikationsansvarlig

Kunstforeningen GL STRAND
Ansøgningsfrist: 01.05

Information søger korrespondenter

Information A/S
Ansøgningsfrist: 30.04

KOMMUNIKATIONSCHEF

Krifa
Ansøgningsfrist: 14.05

Kommunikationskonsulent med teknisk snilde og politisk flair

FARMAKONOMFORENINGEN
Ansøgningsfrist: 08.05