Se politiet fjerne Politiken-fotograf

Fotografer og journalister på flere landsdækkende medier har fortalt om, hvordan de er blevet skubbet og chikaneret af politiet under weekendens klimademonstrationer. Journalisten.dk kan nu bringe klip fra den demonstration, hvor en betjent slynger en Politiken-fotograf rundt. (Opdateret 15:40).

Fotografer og journalister på flere landsdækkende medier har fortalt om, hvordan de er blevet skubbet og chikaneret af politiet under weekendens klimademonstrationer. Journalisten.dk kan nu bringe klip fra den demonstration, hvor en betjent slynger en Politiken-fotograf rundt. (Opdateret 15:40).

Flere fotografer fra både Berlingske Tidende, DR og Politiken har beklaget sig over, at politiet har optrådt unødvendigt hårdt over for fotografer, som har dækket klimademonstrationer.

Fotograf på Politiken Tobias Selnæs Markussen dækkede demonstrationen 'Hit the production' søndag, hvor han oplevede at blive slået mod halsen. Journalisten.dk kan nu bringe en video-optagelse af episoden. 

Optagelsen er filmet af fotojournalist Christian Brandt, der filmede, hvordan en af politiets betjente griber fat i Tobias Selnæs Markussens hals.

Tobias Selnæs Markussen fortæller, at han og en kollega fra Politiken befandt sig i første geled mellem demonstranter og politi, da politiet pludselig begyndte at rykke frem mod demonstranterne. De to Politiken-fotografer forsøgte at identificere sig over for betjentene.

»Vi holder vores presserkort frem foran os, og råber presse flere gange af vores fulde lungers kraft for at gøre klart, at det er dér vi hører til,« fortæller Tobias Selnæs Markussen.

Da Tobias Selnæs Markussen forsøger at komme om på den anden side af politifolkene, så han kan fortsætte med at fotografere, slynger en betjent ham rundt. I situationen registrerede han kun, at han blev ramt hårdt i halsregionen, og forsøgte derefter bare at komme væk.

Politiets behandling mener han var unødvendigt hård. Han har forståelse for, at der kan være situationer, hvor politiet er hårdt pressede og ikke kan skelne mellem pressefolk og demonstranter, men det mener han, politiet burde have haft overskud til ved søndagens demonstration.

»Der var ikke det store drama. Demonstrationen havde forholdt sig stille og roligt. Der var bare lidt småskubben. I den situation må man forvente, at politiet kan opretholde et overblik og kunne skelne mellem demonstranter og dem, der identificerer sig som pressen,« fortæller Politikens fotograf.

Chefpolitiinspektør Per Larsen har overfor Journalisten.dk givet udtryk for, at fotografer i flere situationer har gjort det svært for politiet at arbejde ved nærmest at hænge på skuldrene af politiet. Tobias Selnæs Markussen har forståelse for, at politiet også skal have mulighed for at udføre deres arbejde, men mener, at det er afgørende og i alle interesse, at fotografer og journalister kan dække begivenhederne.

»Per Larsen ville sikkert gerne have at vi stod på behørig afstand, men hvis vi vil have fornemmelsen af, hvad der sker, så må man næsten kunne mærke det på sin egen krop. Jeg er klar over at der er enormt meget presse i Købehavn for tiden. Jeg kan godt forstå, at det kan blive et irritationsmoment for politiet. Men det er nu engang de spilleregler, vi arbejder under. Du kan ikke udelukke pressen. Vi har i lige så høj grad ret til at være der og til at dokumentere det her, lige som demonstranterne har en ret til at ytre sig,« siger Tobias Selnæs Markussen.

Han mener også, at det er politiets opgave at beskytte borgerne ved en demonstration og herunder beskytte pressen.

»Politiet er der ikke kun for at opløse demonstrationer. Det må også være deres opgave at beskytte borgere og også pressen. Politiet lukker sig lynhurtigt om demonstrationer, og det gør, at de fanger pressefolk ind. Hvis jeg står i første geled, fordi det er der tingene foregår, så vil jeg også være dér. Det må politiet kunne kalkulere med,« siger Tobias Selnæs Markussen.

– Kunne politiet ikke bare sige, at I må kalkulere med, at det kan gå hårdt for sig, når I står i forreste række?

»Jo, det synes jeg til en vis grad godt, at de kan. Det er også vigtigt for mig i denne sag, at jeg ikke bliver gjort til et offer. Jeg er udmærket klar over, at man ikke kan gå ind i det her uden at regne med, at det går vildt for sig. Men jeg synes, at de i den konkrete situation er gået unødigt hårdt frem,« siger Tobias Selnæs Markussen.

6 Kommentarer

Jakob Andresen
20. DECEMBER 2009
Re: Se politiet fjerne Politiken-fotograf
Kunne vi i øvrigt ikke få lov at se hele optagelsen?
Jakob Andresen
20. DECEMBER 2009
Re: Se politiet fjerne Politiken-fotograf

Det der med at råbe "presse" er sgu ikke nok. Og netop ordet "presse" er ekstra uheldigt i netop denne situation, hvor hele formålet med demonstrationen er at skubbe, "presse" og mase sig gennem politiets kæder.

Og så kunne fotografen jo, som vi blev opfordret til, have taget en gul vest med et tydeligt PRESSE . Man kan ikke nødvendigvis regne med, at en betjent (med dugget visir) tydeligt kan se det lille kort, der så vidt jeg kan se ikke bliver holdt tydeligt frem, men blot dingler om halsen på fotografen. Og slet ikke når det vender den forkerte vej.

Mikael Nielsen
15. DECEMBER 2009
Re: Se politiet fjerne Politiken-fotograf

Hvorfor fanden er den fotograf klædt helt i sort - han ligner jo en del af Sort Blok?

Så snart betjenten forstår at der er tale om en fotograf - så slipper han taget - så hvad klynkes der for?

Jeg tror - som eksemplet med politikens fotograf så tydeligt viser - at man kan gøre meget for sin egen sikkerhed i disse situationer, f.eks. lade være med at klæde sig i sort fra top til bund.

Jørgen Hansen
15. DECEMBER 2009
Re: Se politiet fjerne Politiken-fotograf

Jeg har også svært ved at hidse mig helt vildt op over denne situation. Ja, han råber presse, men det kan alle jo gøre, og tingene går altså lidt stærkt i frontlinien. Så her: Herregud 

Dennis Laursen
15. DECEMBER 2009
Re: Se politiet fjerne Politiken-fotograf

Lad nu være med at råbe op om at politiet laver overgreb mod medierne når manden tydeligvis ligner en demonstrant.
Generelt er der jo fantastiske forhold for fotografer og journalister, så lad nu være med at klynke.

Hvorfor er 'Journalisten' ikke i stedet bare en anelse kritisk overfor de uprofessionelle fotografer og journalister som vælter rundt og generer politiet. Det er simpelthen for forudsigeligt at hyle op over at en fotograf bliver skubbet lidt væk. Lad nu for helvede politiet gøre deres arbejde og rapportér uden at involvere jer i konflikten. Det andet er sgu for amatøragtigt.

Flere