Ekspertcitater uden eksperter

Medierne fokuserede på succes og fiasko i stedet for de store klimaproblematikker under COP 15. Interessenter agerede eksperter, selv om videnskabsmændene også var til stede, viser ny forskning.

Medierne fokuserede på succes og fiasko i stedet for de store klimaproblematikker under COP 15. Interessenter agerede eksperter, selv om videnskabsmændene også var til stede, viser ny forskning.

Ved sidste års COP 15 strømmede videnskabelige eksperter fra hele verden til København. Det var svært at se i den danske mediedækning, viser en ny international forskningsrapport om mediernes dækning af klimakonferencen.
I rapporten fremgår det, at mens videnskabsmændene i gennemsnit var kilder til 14 procent af de 19 landes artikler og tv-indslag, så var de det blot i 4 procent af de danske tv-indslag (i TV-Avisen og TV2 Nyhederne) og i 7 procent af avisartiklerne (i Jyllands-Posten og B.T.)

Fagmedarbejder Lars Kabel fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har været med til undersøge den danske dækning:

»Det er problematisk, at artiklerne var så fokuserede på proces frem for de store klimaproblematikker,« siger Lars Kabel til Journalisten.dk

Er det ikke meget naturligt, at man skriver nyheder og proces, mens klimakonferencen står på, og så dækker det mere substantielle før eller efter begivenheden?

»Jov et stykke hen af vejen. Jeg anfægt er ikke nyhedsdækning generelt. Men Jo mere jeg er gået i dybden med det, jo mere harm bliver jeg, siger han

Det er problematisk, hvordan medierne citatbelagde nyhedsflowet – de eksperter, som vidste mest om substansen blev sorteret fra, men interessenterne påtog sig ekspertrollen. Det er en principiel vigtig problematik.« siger Lars Kabel og henviser til, at nogle medier for eksempel valgte at give personer et ekspertprædikat, selvom de sad med i forhandlingerne som aktører i et i regnskovsprojekt, og der fandtes ægte uafhængige forskere på området.

»Det er selvfølgelig betydning for artiklerne indhold, om det er en interessent eller forsker, der agerer seriøs ekspert.«

Lars Kabel kritiserer også, at medierne fremlagde klimaforhandlingerne som et spil, hvor man bare skulle flytte nogle brikker og kåre tabere og vindere som i en fodboldkamp.

»Det er en urealistisk opfattelse af klimaproblematikken. Vi bliver nødt til at råbe vagt i gevær og diskutere, om det er okay. Hvordan er kriterierne for moderne væsentlighedsjournalistik anno 2010?«

Rapporten er udgivet af forskernetværket MediaClimate, der blandt andet har til formål at undersøge, om der kan findes transnationale problematikker og ens forklaringsmodeller i mediedækningen i de vidt forskellige lande.

Læs en længere artikel om rapporten her

Læs hele det danske bidrag til rapporten her

De danske medier har generelt mistet en del af klimainteressen. En undersøgelse fra energihjem. Dk viser, at emnet blev taget op 142 gange af de danske nyhedssites sidste uge af august 2010. Hvorimod journalisterne sidste uge af august 2009 skrev 642 klimahistorier på nettet.

0 Kommentarer