
Jysk Fynske Medier
Siden slutningen af september har medarbejderne på Jysk Fynske Medier vidst, at de stod over for en massefyring.
I sidste uge satte ledelsen tal på: I alt skal der nedlægges 52 stillinger på redaktionerne.
Efter fyringsrunden, som kommer til at foregå onsdag den 30. oktober, vil der være omkring 380 redaktionelle medarbejdere tilbage i Jysk Fynske Medier. Der var omkring 500 redaktionelle medarbejdere, da koncernen blev en realitet ved en fusion den 1. januar 2016.
I en mail til koncernens redaktionelle medarbejdere i sidste uge skrev ansvarshavende chefredaktør Peter Orry, hvordan fyringerne ifølge ledelsens plan fordeler sig. Denne mail har Journalisten fået indsigt i.
Først og fremmest vil ledelsen nedlægge 15 af koncernens 25 fotografstillinger. De enkelte avishuse får lov til at beholde en del af de penge, der bliver sparet på løn til fotograferne, til at købe billeder ved freelance-fotografer. Derudover skal journalisterne efteruddannes til at tage flere billeder selv. Én fotograf er fratrådt frivilligt.
Derudover vil koncernen lukke afdelingen Express, hvor redaktionelle medarbejdere har forvandlet pressemeddelelser til hurtig journalistik. Det svarer til otte stillinger.
”Når vi skal skære i indhold, vælger vi dét, der ikke er unikt for vores medier og dét, der har et forholdsvist lille publikum målt på digital performance,” skriver Peter Orry i mailen.
Derudover bliver 11 stillinger nedlagt på printcentralen i Esbjerg, hvor koncernens 13 dagblade og 54 ugeaviser produceres. Begrundelsen i mailen er, at ”ny teknik kan automatisere dele af vores processer”.
Dermed mangler der at blive svaret konkret på, hvor 18 ud af de 52 redaktionelle stillinger, der skal nedlægges, skal findes henne i koncernen.
Ingen fritstillinger
Ifølge tillidsrepræsentant på JydskeVestkysten, Steffen Lilmoës, har medarbejderne det skidt ovenpå udmeldingen.
”Det er utrolig belastende at gå og vente på at få at vide, om man bliver fyret, om ens nærmeste kollega bliver fyret, eller hvem der står tilbage, når det her er overstået.”
Onsdag den 30. oktober vil fyringsrunden blive effektueret ”fra morgenstunden”, fortæller Steffen Lilmoës, som regner med, at alle fyringer vil blive gennemført den dag.
Selv regner han med at skulle sidde med ved omkring 20 fyringssamtaler. Han fortæller, at de medarbejdere, der bliver fyret, ikke får fritstillinger, og derfor skal arbejde deres opsigelsesperiode ud.
Han fortæller, at det ifølge ledelsen skyldes, at man har brug for folks arbejdskraft til det sidste.
Han vil ikke forholde sig til, om ledelsens plan for fyringer er god eller dårlig. Han er dog ærgerlig over, at der skal nedlægges 11 stillinger på printcentralen, for da printcentralen blev oprettet, blev mange medarbejdere flyttet fra arbejdspladser i for eksempel Aarhus og på Fyn til Esbjerg.
”De fik langt på arbejde på ubekvemme tidspunkter, og så har jeg svært ved at se rimeligheden i, at man et par år efter beskærer den så hårdt.”
Vil betyde en forringelse af den journalistiske kvalitet
Steffen Lilmoës er ligeledes ked af at se, at ledelsen vil afskedige 15 fotografer, så det samlede antal fastansatte fotografer i Jysk Fynske Medier kommer ned på 10. De 10 fotografer skal dække 13 dagblade og 54 ugeblade.
”Jeg synes, det er utrolig trist, at man går så hårdt til fotograferne. Det er de professionelle fotografer, der er med til at gøre, at vi kan udgive nogle produkter, som har høj standard på foto. Jeg er da bekymret for, om det kan fortsætte.”
Kommer det her til at forringe den kvalitet af journalistik, I kan levere?
”Jeg kan ikke se, at det ikke bliver en forringelse. Det ville være det samme som at sige, at de 15 fotografers arbejde havde været overflødigt.”
Foreløbigt er der ikke lagt op til at lukke nogen lokalredaktioner, og det glæder Steffen Lilmoës.
”Jeg er da glad, hvis der ikke bliver lukket titler, for vi er til for at dække det lokalsamfund, vi er i, og det gør vi bedst ved at være så tæt på lokalsamfundet som muligt.”
Han vil ikke spå om, hvor de resterende 18 redaktionelle stillinger skal findes, men forventer, at det bliver meldt ud med den samlede spareplan på onsdag.
Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra ansvarshavende chefredaktør på Jysk Fynske Medier, Peter Orry, om den kommende fyringsrunde. Han har ikke ønsket at udtale sig, før sparerunden er gennemført.
Journalisten har ligeledes forsøgt at få svar på Steffen Lilmoës’ kritik fra bestyrelsesformand Per Westergård. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"Alle mennesker går i dag rundt med en mobiltelefon, der kan tage billeder, og der er masser af fotografer derude, som tager billeder i høj kvalitet, man kan købe sig til. Derudover har vi fotograferende journalister, der i stadig stigende grad tager billeder. Og de tager bedre og bedre billeder, fordi vi satser så meget på at uddanne dem til det.", citat: Chefredaktør Peter Orry.
(https://journalisten.dk/ansatte-i-jysk-fynske-medier-vi-er-rystede-over…)
For nu at citere Einstein også: "Der findes intet mere sikkert tegn på sindssyge, end at gøre det samme om og om igen og så forvente, at resultatet hver gang er anderledes."