
Inger Støjberg (V) under sidste behandling af forslag til folketingsbeslutning om rigsretstiltale mod hende. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skal kun skrivende journalister have adgang til rigsretssagen mod Inger Støjberg? Eller skal det være muligt for medierne at streame lyd og billede direkte fra sagen? Ifølge hovedpersonen i rigsretssagen, Inger Støjberg, vil en live-transmission skabe større åbenhed om, hvad der foregår.
Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, har svært ved at finde argumenterne mod, at medierne skal have lov til at sende live.
”Som medie er det vanskeligt at stille sig andre steder end at ønske at sende fra den her historiske rigsretssag, der har så stor politisk betydning,” siger Tom Jensen.
Fra redaktionschef hos Ritzau Scanpix Kristian Djurhuus, lyder det, at:
”Hvis lovgivningen tillader det, parterne indvilger, og det foregår under almindelige ordnede forhold for os, så vil vi livestreame derfra,” skriver Kristian Djurhuus.
Vinder ikke noget ved at gemme det af vejen
Forslaget fra Inger Støjberg fik tidligere i dag DR’s nyhedschef, Thomas Falbe, til at sige, at han ikke er afvisende over for idéen om at sende radio eller tv live fra rigsretssagen.
”Jeg tror ikke, man vinder noget ved at pakke det ind og gemme det af vejen,” sagde Thomas Falbe.
DR har dog endnu ikke besluttet, om man vil søge om tilladelse til at sende live.
DR har tidligere sendt fra retssager, hvor det typisk kun har været domsafsigelsen, forklarer Thomas Falbe.
”Her ønsker Inger Støjberg, at hele retssagen skal transmitteres. Min personlige holdning er, at hvis vi fik mulighed for det, ville vi nok gerne sende det, fordi sagen har så stor almen interesse blandt danskerne. Men vi ville nok ikke sende det hele,” siger han.
Formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, er imidlertid ikke begejstret for forslaget.
”Rigsretten kan godt undtagelsesvis tillade en tv-transmission. Men personligt synes jeg ikke, det er en god idé. Der er hensyn at tage til embedsmændene, til vidnerne i den her sag, der har udført et stykke arbejde, som de skal ind og redegøre for,” forklarer Mikael Sjöberg til DR.
Dommerformand: Det må ikke blive et tv-show
Mikael Sjöberg mener, at der er forskel på en tv-transmission og avisernes dækning af sagen. Han frygter, at udsagn vil blive klippet til og bagefter brugt i tv-nyhedsudsendelser.
”Igen, det synes jeg, sagen er for alvorlig til. Det er er ikke et tv-show, det her,” siger han til DR.
Tom Jensen kan ikke se, at der skulle være nogen ulemper ved at sende live.
”Kontroversielle oplysninger ville jo komme frem alligevel, fordi de skrivende medier sidder og rapporterer. Hvorfor skulle det være værre for for eksempel embedsmænd at udtale sig, bare fordi der er et radio- eller tv-signal fra sagen? Vi er i den her sag inde i kernen af det, der forstås ved vores demokrati. Derfor skal vi kunne være åbne,” siger han.
Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget, er i tvivl om, hvad han skal mene om Inger Støjbergs forslag.
”Jeg er ikke per automatik imod, at man kan optage tv fra sådan en sag. Men jeg mener, det er sundt, at det er en beslutning, som domstolene skal tage og ikke politikerne i folketingssalen,” siger han.
Er det her ikke bare Støjberg, der ønsker at spinne det til sin egen fordel, så hun kan få sine budskaber igennem til dem, der støtter hende?
”Man skal passe på med bare at reducere det her til politisk spin. Jeg er mere interesseret i diskussionen af åbenhed eller ej, end om det gavner eller skader Støjberg,” forklarer Jakob Nielsen.
Jakob Nielsen har svært ved at se, at Inger Støjberg eller nogle af vidnerne skulle opføre sig anderledes, fordi det bliver vist på tv.
”Det, de siger, vil de vel sige, uanset om der var tv-kameraer på eller ej. Omvendt er der et reelt hensyn til de menige embedsmænd, der skal vidne, og som ikke har bedt om at blive tv-stjerner,” siger Jakob Nielsen.
Souschef på TV 2 Nyhederne Jacob Kwon skriver til Journalisten, at TV 2 ikke har taget stilling til, om man er interesseret i at sende fra sagen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.