BS på overlevelsestur med fysisk handicappede og Oliver Bjerrehuus i terapi. Der kommer masser af reality i efteråret. TV 2's Palle Strøm sammenligner reality med loudness-knappen på et stereoanlæg. Genren fremhæver alt, hvad der er effektfuldt.
I aften sender TV3 første program i serien »Gustav&Linse på udebane«. Kanal 4 har fulgt fotomodellen Oliver Bjerrehuus' kamp på hjemmefronten, som alenefar og i terapi. På TV 2 skal B. S. Christiansen lede en gruppe fysisk handicappede tværs over Afrika.
Reality kommer til at fylde godt op på sendefladen i efteråret. Men hvorfor er realitygenren så populær, at den i disse år nærmest skubber for eksempel den traditionelle dokumentargenre ud i periferien?
I Berlingske sammenligner programdirektør på TV 2 Palle Strøm reality med den såkaldte 'loudness-knap' på et avanceret stereoanlæg. Knappen gør, at alt, hvad der er effektfuldt i musikken, bliver fremhævet, forklarer han. Og tilføjer, at arbejde med realitygreb som iscenesættelse og karaktercasting til dokumentarprogrammer ikke er uden problemer.
»Det kan frembyde en fare, når de dramatiske greb går ud over kompleksiteten, og det er realitygenrens særkende, at den forenkler alle de konflikter, den beskriver. Så min ambition for TV 2 er, at vi kan kombinere kompleksiteten med de fortællegreb, der er udviklet i realitygenren,« siger Palle Strøm.
Handicappede på dating
DR er for eksempel på vej med reality-programmer om fysisk handicappede og skønhedsoperationer – især på den kommende ungdoms-tv-kanal DR3. Det gælder et dating-program om fysisk og psykisk handicappedes muligheder for at få sig en kæreste. Til foråret kommer DR3-programmet Generation Plastik, inspireret af realityklassikeren Extreme Makeover. Det handler om, hvad der får purunge kvinder til at gennemgå omfattende operationer.
»I modsætning til de traditionelle makeover-programmer vil vi gerne skabe debat om skønhedsidealer. Det er ikke os, der tilbyder de kosmetiske operationer, og vi skildrer ikke andet end den virkelighed, der er derude i forvejen,« siger DR3-redaktør Julie Ralund til Berlingske.
DR1's seere kommer også til at stifte bekendtskab med skønhedsoperationernes verden i Botox og broccolli, hvor to deltagere skal forskønne deres udseende ad henholdsvis naturlig og kunstig vej.
Mere i fremtiden
I sidste uge fik Journalisten en mail fra en tv-journalist på en regional TV2-station. Han undrede sig over, at realitygenrens sejrsgang. »Kan virkeligheden ikke formidles, uden at de medvirkende bliver stjerner?« spurgte medlemmet. Men til Berlingske forklarer trading director Claus Schiko fra mediebureauet Mediaedge, at reality ganske enkelt ikke er til at komme uden om for tv-stationerne.
»Reality-tv er, hvad befolkningen vil have. Derfor kan man være sikker på, at formatet er kommet for at blive, og at der formentlig blot vil komme mere af det i fremtiden,« siger Claus Schiko.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.