TV Avisen viste i går, hvordan indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder for rullende kamera kaldte en DR-journalist for "røvhul" og "dumme svin". Haarder har siden beklaget. (opdateret 9:28)
»Du behandler mig som lort«, »røvhul« og »dumme svin«. Sådan lød nogle af fornærmelserne, da TV Avisen søndag viste optagelser af en stiktosset Bertel Haarder gå i flæsket på TV Avisens journalist Kristian Sloth i forbindelse med et interview. Haarder har siden beklaget episoden i et personligt brev til journalisten.
Det var en stresset Bertel Haarder, der fredag aften på vej til en koncert med sin kone havde sagt ja til at medvirke i et kort interview i DR Byen om fedmeoperationer. Da Kristian Sloth begyndte at stille ministeren spørgsmål, som hans spindoktor Line Aarsland ikke havde varslet ham om, røg ministeren med egne ord op i det røde felt.
»Nu er jeg så ophidset. Du skal fanme ikke bede mig om at blive interviewet en anden gang.
Nu kan det simpelthen være nok. Nu kan det simpelthen være nok. Nu kan det simpelthen være nok,« gentog ministeren, mens Kristian Sloth så roligt som muligt forsøgte at forklare, at han havde briefet spindoktoren om alle elementer i interviewet – også om en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, der skal komme med anbefalinger om netop fedme- og rygoperationer.
Kristian Sloth tilføjede, at han forudsatte, at spindoktoren havde gengivet briefingen til sin minister.
»Sådan er arbejdsgangen sgu da," forklarer journalisten og tilbød, at Bertel Haarder var velkommen til blot at sige til kameraet, at han ikke kunne udtale sig om arbejdsgruppen, da han ikke kendte til dens arbejde.
For at få sagen opklaret måtte Kristian Sloth ringe til spindoktor Line Aaarsland, der ikke tog telefonen. Imens stod Bertel Haarder ved siden af og kaldte journalisten for "dumme svin". Bertel Haarder var på daværende tidspunkt ikke klar over, at kameraet fortsat kørte.
Efter et længere skænderi forlod ministeren DR-Byen i vrede med:
»Du kan rende og hoppe. Og jeg klager over det. Jeg klager over det.«
Hans sidste bemærkning lød:
»Pis mig i øret.«
DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, siger til Journalisten.dk, at han var med til at træffe beslutningen om at offentliggøre klippet med ministeren på tv og lægge det på nettet i fuld længde.
Man hvad var begrundelsen for at vise en rasende minister – ud over underholdningsværdien?
»Vi gør det ikke, fordi det er underholdende. Der er tale om en minister, der bliver stillet et meget relevant spørgsmål om en arbejdsgruppe, han selv har nedsat. Inden arbejdsgruppen er færdig med sit arbejde, laver ministeren en aftale, og hvis man udsender en pressemeddelelse, der begrænser fedmeoperationer med mange procent, så er det et relevant journalistisk spørgsmål, at han ikke venter på arbejdsgruppens anbefalinger,« siger Ulrik Haagerup.
Ifølge Ulrik Haagerup har DR valgt at lægge hele interviewet ud for at give offentligheden indblik i hele forløbet omkring interviewet og kigge DR efter i kortene.
»Det er sikkert delte meninger om, om vi har gjort det rigtige. Men det er helt OK,« siger han og tilføjer, at beslutningen om at bringe interviewet skal ses i sammenhæng med, at politiske partier og interesseorganisationers styring intensiveres i disse år.
»Og hvis en minister raser over et spørgsmål, han ikke har godkendt på forhånd, er vi for langt ude. I dette eksempel havde journalisten ovenikøbet fortalt, at han ville komme ind på sagen.«
Interviewet blev båndet i fredags, og Bertel Haarder har efterfølgende beklaget episoden over for Kristian Sloth. Han skriver i et brev, at hans reaktion skyldtes, at han havde travlt med at komme af sted til en koncert med sin kone samme aften:
»Det bragte mig op i det røde felt, at du ikke respekterede den aftalte tid. Du blev ved at spørge om et udvalg, jeg ikke kendte til – heller ikke min presserådgiver – og så blev jeg stresset, fordi tiden gik, og jeg fik svært ved at nå koncerten, hvor min kone ventede, og dørene var ved at blive lukket. Derfor afbrød jeg interviewet efter et venligt forsøg på at forklare, at jeg let kunne have svaret, hvis jeg havde haft mulighed for at spørge i ministeriet. Da du insisterede på at interviewe mig om udvalget, blev jeg desværre ophidset, hvad jeg beklager,« skriver Betel Haarder.
Kanalchef på TV2 NEWS Mikkel Hertz beordrede i oktober et interview med en rasende Løkke Rasmussen slettet, fordi ministerens følelsesudbrud "ikke tilføjede noget nyt til sagen". Ved et møde med kanalens medarbejdere beklagede Mikkel Hertz siden beslutningen.
Se klippet og ministerens undskyldning her
(Opdateret 9:28 med Ulrik Haagerups kommentar)
44 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvor er det dog dejligt at læse en kommentar fra en, der har et helt dagligdags forhold til sagen. Det var måske ikke en helt dårli ide at se en artikel i fagbladet om fredags-historier.
og i 1. afsnit af mit sidste indlæg mangler der lige et par ord:
....som den her debat synes at demonstrere
skal der stå vh chr.
Hej,
Skulle vi ikke lige slippe den berørings-angst i forhold til ganske almindelige menneskelige reaktioner som vrede m.m., som den her debat
Bertel Haarders reaktion er i mine øjne ikke i nærheden af at være et stress-sammenbrud - hvis det var tilfældet, var der nok også lige 7-800 af f.eks. Silvio Berlusconis reaktioner for åbent kamera, der faldt ind under den kategori, og som han skulle beskyttes imod.
Her har vi at gøre med en temperamentsfuld og engageret politiker, som modvilligt må forklare sig i en af de "fredagssager", som spindoktorer ofte - men ikke her - har held med at sparke til hjørnespark mindst weekenden over ( og nogen gange fanme næsten ud i glemslen). En politiker, som af den grund får ødelagt nogle af sine planer for weekenden, og som måske heller ikke føler af den "kontrakt", han har indgået, bliver overholdt.
Jeg synes, det er befriende Bertel Haarder reagerer menneskeligt (selv om jeg ikke ville have brudt mig om at stå i den anden ende af det uvejr :-))- og jeg synes det er fint, DR viser det. Nu får vi en debat både om "kontrakter", og måske også om fredags-sagerne.
vh Chr. Barfoed
Jeg fandt denne her på facebook, der er helt flot formuleret:
TUE ROMANOW: Stod det til vore politikere, så blev den fri presse og den kritiske journalistik afskaffet pr. omgående. Sådan virker det i hvert fald! At se en af vore mest erfarne ministre agere sådan overfor en journalist, som stiller et sagligt spørgsmål om det emne, som interviewet reelt handler om (fedme- og rygoperationer) er simpelthen pinligt. Måske skulle vi bare afskaffe journalistik og nøjes med at referere pressemeddelelser fra politikernes spindoktorer?? Nej vel!
Hvis DR's mål var at kaste lys på forholdet mellem politikere og presse. Så kunne de jo have plukket blandt titusindvis interviews i arkivet. Interviews som også viser aftaler og ønske om styring, men som ikke nødvendigvis udstiller et åbenlyst stress-sammebrud. Et stress-sammenbrud hvor journalisten ikke er uden ansvar for at situationen opstår.
Hvorfor er det lige dette interview der skal bruges til formålet? når det nu indeholder et kontroversielt element og en ikke helt uskyldig journalist?
DR's "fromme" argumentation for at bringe interviewet holder ikke.
Flere