Radio24syv fortryder cykelpumpen

Truslerne var massive, og én medarbejder gik ned med dødsangst, da Radio24syv i foråret slagtede en kanin direkte i radioen. »Vi har smidt alt, hvad vi har i hænderne for dem og tilbudt dem al den hjælp, vi kunne,« siger administrerende direktør Jørgen Ramskov om radioens håndtering af sagen

Dødstrusler, verdenspressens bevågenhed og dødsangst. Da Radio24syv mandag den 25. maj slagtede kaninen Allan i morgenradioen, fik det konsekvenser, som ingen på radioen havde regnet med.

Både værterne Asger Juhl og Kristoffer Eriksen samt journalistpraktikant Emilie-Marie Fridh modtog trusler på livet, og i sidste ende blev journalistpraktikanten ramt af dødsangst og blev sygemeldt fra arbejde.

Jørgen Ramskov, administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på Radio24syv, står i dag ved beslutningen om at aflive kaninen i radioen for efterfølgende at lade værterne og praktikanten spise den samme aften.

»Det var en overraskelse for os, hvor mange voldsomme reaktioner der kom, når vi tænker på, hvad der ellers bliver bragt i medierne. Jeg er klar over, at det var kontroversielt. Men det var også derfor, vi gjorde det, fordi vi mener, der er en kolossal dobbeltmoral i forhold til dyr,« siger Jørgen Ramskov.

Slagtningen af kaninen skulle skabe debat om, hvorfor mange intet problem har med at spise kød fra industrilandbrug, men bliver rasende, hvis man dræber og spiser et nuttet dyr. Jørgen Ramskov mener, at det lykkedes at løfte den debat i Danmark.

Fik I det ud af drabet, som I gerne ville?

»Jeg skelner meget mellem Danmark, hvor jeg synes, at debatten også handlede om dyrevelfærd og dobbeltmoral, og hvordan vi tolererer, at millioner af dyr lider i industrielle landbrug, og udlandet, hvor det kun handlede om uskyldige dyr, der bliver myrdet af blodtørstige barbarer. Det blev helt forvrænget,« siger han.

»Efter alle kunstens regler«

I radioprogrammet var det radiovært Asger Juhl, som aflivede kaninen. Det gjorde han ved at slå den hårdt to gange i nakken med en cykelpumpe. Sådan havde en dyrepasser fra Zoologisk Have i Aalborg instrueret radioen i at gøre.

Det var en detalje, som i særlig stor grad blev noteret i udenlandske medier og blandt de personer, som sendte trusler til radioen. Jørgen Ramskov mener dog ikke, at brugen af en cykelpumpe i sig selv var problematisk.

»Det var en aflivning efter alle kunstens regler,« siger han.

Videnskabelig direktør i København Zoo Bengt Holst, der selv har været udsat for trusler i forbindelse med aflivningen af giraffen Marius, mener ikke, at Radio24syv burde have slagtet kaninen i radioen.

»Jeg mener, at de i stedet burde have taget udgangspunkt i en situation, hvor dyr i forvejen bliver dræbt. Men den sammenhæng manglede, og derfor virkede det formålsløst,« siger Bengt Holst.

Jørgen Ramskov, I kunne vel også have fulgt en almindelig slagtning på et slagteri i en reportage. Burde I have gjort noget anderledes?

»Man bliver altid klogere. Vi lavede nogle fejl i bagklogskabens lys. Selve aflivningen var, som den skulle være. Men der var mange, som hæftede sig ved, at det var en cykelpumpe. Den kunne vi godt have undladt at bruge. Det var også et dumt stunt at kalde den noget. Det skulle bare have været en kanin. Men jeg har ingen problemer med det, vi har sendt,« siger Jørgen Ramskov.

Krisehjælp og psykiske ar

Radioværterne og journalistpraktikanten modtog hjælp fra en krisepsykolog fire dage efter slagtningen. Senere i forløbet modtog Emilie-Marie Fridh også flere gange psykologhjælp igennem Radio24syv og fik mulighed for at blive sygemeldt, få nedsat arbejdstid og mindre arbejdsbyrde.

»Vi har smidt alt, hvad vi har i hænderne for dem og tilbudt dem al den hjælp, vi kunne,« siger Jørgen Ramskov og tilføjer:

»Vi har jo psykologer til rådighed, som kan træde til med en halv times varsel. De ting var på plads. Jeg er tilfreds med den måde, det fungerede på. Jeg har også kun hørt fra medarbejderne, at de er tilfredse med det forløb, vi har haft dem igennem,« siger han.

Selv om truslerne var flest mod Kristoffer Eriksen og særligt Asger Juhl, tog sagen hårdest på Emilie-Marie Fridh. Hun kæmper fortsat med dødsangst. Hun understreger dog over for Journalisten, at hun er meget glad for den støtte, hun har fået af Radio24syv.

Jørgen Ramskov siger, at praktikanter har mindre erfaring.

»Derfor er det helt naturligt, at hun skal tage imod al den hjælp, vi kan tilbyde, for at komme på højkant igen,« siger Jørgen Ramskov.

Hun har stadig mén og angst efter forløbet i dag. Synes I, at I har været gode nok til at tage jer af det?

»Vi har ladet hende sygemelde sig, har tilbudt hende psykologhjælp og ændret hendes arbejdsdag for at få hende tilbage på arbejde. Jeg synes, vi har gjort det, vi som ledelse skulle gøre, i det omfang det var nødvendigt. Men jeg vil lade psykologerne vurdere, om vi har gjort det godt nok, for der er jeg ikke ekspert,« siger han.

Skal en praktikant spise en kanin?

I fremtiden vil Jørgen Ramskov overveje, om journalistpraktikanter fortsat skal være med, hvis radioen laver meget kontroversielle indslag. Selv om det rent journalistik ville være ærgerligt for dem, er det den eneste måde, de kan undgå sager som denne på, mener han.

»Vi har ikke mange andre muligheder, end at praktikanter så ikke kan være med til at lave sådan noget her. Hvis vi skal lave noget så kontroversielt, kan det måske være, at vi ikke skal have en praktikant, men i stedet en uddannet journalist involveret i programmet,« siger han.

Samtidig er Radio24syv blevet meget mere opmærksom på, hvordan de håndterer kontroversielle sager på de sociale medier. Radio24syv begik ifølge dem selv blandt andet den fejl, at ledelsen ikke var blevet ordentligt informeret om programmet, og at radioens redaktør for sociale medier slet ikke var på arbejde, da programmet med kaninen Allan blev sendt i radioen.

Det var først, da Linse Kessler delte en video om slagtningen på Facebook, at sagen virkelig eksploderede. Der skulle Radio24syv have været klar til at styre sagen med opslag på engelsk og moderation på nettet, vurderer Jørgen Ramskov. 

0 Kommentarer