Pressechef langer ud efter ny mærkning af rejseartikler

Forbrugerombudsmanden anbefaler medierne at skrive i toppen af rejsereportager, hvem der har betalt for turen. Problematisk mistænkeliggørelse, mener pressechef i rejsebranchen: ”Læserne sidder tilbage og tænker: Hvad er det, jeg ikke kan stole på i artiklen?”

For nyligt lancerede Forbrugerombudsmanden nye anbefalinger til tydeligere deklarering af rejseartikler. Fremover bør der stå i toppen af artiklen, hvem der har betalt for turen.

Journalisten beskrev, at en række af landets største aviser tager opfordringen til sig herunder Ekstra Bladet, Nordjyske Medier, Frederiksborg Amts Avis, Jyllands-Posten og Metroxpress.

Men det er helt forfejlet, mener pressechefen i et landets største rejsebureauer TUI.

”Det har en betydning for os, hvis det her underminerer tilliden til rejsejournalistikken. Men jeg er mest bekymret på journalisternes og journalistikken vegne,” siger Nikolai Johnsen.

Mistænkeliggørelse af rejsejournalistikken

Han er særligt pikeret over denne udtalelse fra Forbrugerombudsmanden:

”Hvis man får tilbudt en rejse til et betragteligt antal tusinde kroner, er det ikke sikkert, at man er upåvirket af, at rejsen er betalt,” sagde forbrugerombudsmand Christina Toftegaard til Journalisten for et par uger siden.

”Jeg forstår ikke, at redaktørerne kan acceptere, at der på den måde bliver stillet spørgsmålstegn ved deres journalisters faglighed og objektivitet. Det tror jeg ikke, at man ville acceptere i andre typer af reportager og anmeldelser,” siger Nikolai Johnsen.

Er det ikke et større problem for læsernes tillid til medierne, hvis de er i tvivl om, hvem der har betalt?

”Kun hvis der er noget i indholdet, som er blevet fordrejet eller ikke er korrekt. Her mistænkeliggør man al rejsejournalistik uden at komme med eksempler på noget, som ikke er i orden, fordi det er påvirket af betaleren. De eksempler har jeg ikke set,” siger Nikolai Johnsen.

I forvejen skriver mange aviser, hvem der har betalt for en rejsereportage. Men hidtil har det typisk stået i bunden af artiklen. Noget Nikolai Johnsen i forvejen betragter som en uskik. At det nu kommer helt op i toppen af artiklen, gør det ifølge ham kun endnu værre.

Men kan det ikke øge tilliden til rejsejournalistikken, at det står helt klart for læserne, hvem der har betalt for turen?

”Nej, læserne sidder tilbage og tænker, hvad er det, jeg ikke kan stole på i artiklen. Læserne bliver efterladt med en grundlæggende mistillid, uden at vide hvad det er, man ikke kan stole på. Det er bedre at have diskussionen af, om der bliver skrevet kritisk nok ude på redaktionerne,” siger Nikolai Johnsen.

JP: Intet problem at nævne betaleren

Hos Jyllands-Posten ser man ikke noget problem i at nævne, hvem der har betalt for turen. Det gør man i forvejen, og nu vil man gøre det endnu tydeligere efter Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger.

”Vi sikrer transparens for læserne, og så er vi sikre på, at de selv kan vurdere vores redaktionelle indhold, som altid er kritisk og uhildet, også når det gælder rejseartikler," siger Viggo Lepoutre Ravn, administrerende redaktør på Jyllands-Posten og ansvarlig for avisens rejsemagasin.

”Vi lever 100 procent af vores troværdighed. Derfor skriver vi det altid, hvis vi siger ja til at modtage en rejse fra en part eller interessent. Vi accepterer præmissen om, at betaleren har en interesse i at få turen omtalt, men det anfægter ikke vores journalistiske tilgang til arbejdet. Vi skriver det også, hvis en af vores erhvervsjournalister bliver inviteret til Asien af Carlsberg for at se på deres ekspansion der. Eller hvis en udlandsjournalist bliver inviteret på reportage af en NGO,” siger Viggo Lepoutre Ravn.

Han fortæller dog, at avisen ikke kommer til at følge Forbrugerombudsmandens anbefaling til punkt og prikke.

”Vi kommer til at sørge for, at beskeden er tæt på indledningen i artiklen på print og inden for de fem første skærmbilleder digitalt. Her skal vi ikke afskrække læserne på forhånd, men deklareringen skal nok komme, når de først er gået i gang med artiklen,” siger Viggo Lepoutre Ravn.

Findes der kritisk rejsejournalistik?

Forbrugerombudsmand Christina Toftgaard kan ikke huske, at hun har set en rejseartikel, der var negativ, til forskel fra kulturjournalistikken hvor anmeldere for eksempel kommer gratis ind til koncerter.

”For mig at se kan man ikke sige, at der inden for rejseartikler er en anmeldertradition som på kulturområdet,” sagde Christina Toftegaard til Journalisten.

Men også den pointe angriber TUI’s pressechef Nikolai Johnsen:

”Nu er anmeldelser og rejsereportager ret forskellige ting. Men da jeg læste den kommentar fra Forbrugerombudsmanden tog det mig 30 sekunder at finde en rejseartikel i Politiken, hvor journalisten var meget kritisk over for vores all inclusive koncept. Jeg medgiver, at det ikke er hverdagskost i avisernes rejsesektioner. Men det er heller ikke udgangspunktet for rejseartikler,” siger Nikolai Johnsen. 

”Rejsejournalistikken handler om, at redaktørerne gerne vil anbefale læserne de gode steder. Det er ikke en opgave i sig selv at finde de dårlige steder. Men støder journalisterne på dårlige oplevelser, har de selvfølgelig en pligt til at oplyse det til læserne,” siger han.

”Jeg siger altid til journalisterne, at hvis de støder på noget kritisabelt, så forventer jeg, at de fortæller det til mig, og at de skriver det til læserne. Det understrejer jeg altid, fordi en rejseartikel skal være 100 procent objektiv. Det tør jeg godt sige, fordi jeg mener, at produktet kan bære det, og man har typisk en god oplevelse, når man bor på et lækkert hotel på Gran Canaria eller et sted i Caribien,” siger Nikolai Johnsen.  

1 Kommentar

Hans Sørensen
13. NOVEMBER 2017
"Men jeg er mest bekymret på
"Men jeg er mest bekymret på journalisternes og journalistikken vegne"

Det kan du vist knap nok bilde dig selv ind.
Du vil sælge rejser og intet andet.

Superfint, at læserne nu altid kan forvente ren røv at trutte i. Det manglede da bare.