Per Stig Møller: »DR var ikke ræverød«

DR var på intet tidspunkt fyldt med 'røde lejesvende', sådan som en række borgerlige politikere har hævdet. Det fastslår kulturminister Per Stig Møller i et debatindlæg i Politiken.

DR var på intet tidspunkt fyldt med 'røde lejesvende', sådan som en række borgerlige politikere har hævdet. Det fastslår kulturminister Per Stig Møller i et debatindlæg i Politiken.

Ifølge kulturministeren fyldte marxismen og venstrefløjen meget især i 1970'erne, og derfor også blandt nogle medarbejdere i DR, men det betød ikke, at DR var ræverød, skriver Per Stig Møller i Politiken i dag.

»Som allerede George Orwell havde bemærket, elsker de venstreorienterede at sætte etiketter på folk. Men at denne ånd også var til stede i DR, gjorde trods alt ikke DR ræverød,« bemærker Per Stig Møller.

Han pointerer samtidig, at 1970'erne var en stærkt polariseret tid i kølvandet på 68-oprøret, hvor marxisme i stor stil blev dyrket på universiteterne:

»Det ville være mærkeligt, om denne 'tidsånd' ikke også havde indfundet sig i Danmarks Radio, selv om DR var styret af et radioråd, hvor marxisterne kunne tælles på en beskadiget hånd,« skriver ministeren.

Debatindlægget fra Per Stig Møller er en reaktion på den voldsomme debat om DR-programmet 'Jagten på de røde lejesvende', hvor ministeren selv deltager i det sidste program i morgen søndag. Kulturministeren var i øvrigt tilknyttet DR fra 1969 til 1988 – senest som radiorådsformand.

Om programmet 'Jagten på de røde lejesvende' mener han i øvrigt, at det benytter en dårlig metode.

»Min åbenlyse forundring og forvirring illustrerer, at seriens 'ofre' ligesom jeg kom i studiet i den tro, at det drejede sig om samtaler om tiden og vore roller i den, men rent faktisk blev udsat ikke for en DR-, men for en DDR-agtig afhøring. Deraf kommer meget af den forvirring, der er morsom, men næppe var blevet opfattet som fair i 70'ernes radioråd«, skriver Per Stig Møller i Politiken. 

Læs hele Per Stig Møllers indlæg her

2 Kommentarer

Michael Bjørnbak Martensen
3. OKTOBER 2010
Re: Per Stig Møller: »DR var ikke ræverød«

Henrik Dahl mener heller ikke, at det med de røde, giver mening - men han har en anden pointe: Journalisterne på DR er systemets lejesvende. http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/systemets-lejesvende

Spændende hvad der blir den næste tese.. -:)

Per Meinertsen
2. OKTOBER 2010
Re: Per Stig Møller: »DR var ikke ræverød«

Ganske vist er jeg lidt sur på Per Stig Møller pga. hans stunt med ”Radio Møller”, men jeg bliver ganske oplivet ved at læse hans indlæg i debatten om ”De røde lejesvende”. 

Mange har givet deres mening til kende, men 1. præmien i støtte til programmet og i hadefuldt opgør med de røde må da vist tilfalde Samuel Rachlin, for hans indlæg i politiken d. 28. sept.

Min første tanke ved læsningen var, at dette var en pragtfuld satire over dette poppede set-up, men snart gik det op for mig, at manden vist seriøst mente det han skrev.

Efterfølgende har jeg tænkt, at hvor må han i grunden have lidt, dengang de røde svende huserede. 

Derfor er det rart efter sådan en omgang at få tilført noget frisk luft, ved at opleve at der findes personer af borgerlig observans som på sober vis evner at skære igennem og forholde sig objektivt og faktuelt til hele dette absurde tv-show.