Ombudsmanden vil ikke kigge på MRSA-aktindsigt

Ombudsmanden vil ikke tage stillingen til, om Fødevarestyrelsen handler korrekt, når den ikke vil udlevere liste over MRSA-inficerede svinefarme på grund af ”særlige omstændigheder”

Offentligheden må vente endnu nogle måneder, før en liste med MRSA-inficerede svinefarme måske offentliggøres, har ombudsmanden afgjort. Det er Fødevarestyrelsen, som i flere år har haft en liste over 50 svinefarme, hvor man har fundet MRSA-bakterien, som har været skyld i fire dødsfald siden 2012.

Både ombudsmand, styrelse og ministerium har efter to journalisters mangeårige kamp besluttet, at listen bør udleveres. Det blev dog, som Journalisten beskrev i seneste nummer, udskudt, fordi organisationen Landbrug og Fødevarer stævnede staten i sommer, fordi man mente, at landmændene på de pågældende svinefarme ville blive stigmatiseret.

”Ganske særlige omstændigheder”

Fødevarestyrelsen kom egentlig frem til, at en sådan stævning rent juridisk ikke kunne hindre udlevering af listen, men skrev alligevel, at man på grund af ”denne sags ganske særlige omstændigheder” ikke ville udlevere dem, før en dommer havde taget stilling til, om stævningen skulle have opsættende virkning.

Det fik forvaltningsretseksperter til at kalde afgørelsen en »ulden sag«, »mystisk« og »selvmodsigende« i Journalisten. Det er den sag, som ombudsmanden altså nu har afvist at kigge nærmere på.

”Det er som bekendt domstolene, der har det sidste ord, og jeg ville komme til at foregribe domstolenes afgørelse om opsættende virkning, hvis jeg tog stilling til myndighedernes beslutning om suspension,” skriver ombudsmanden på sin hjemmeside.

Det trækker tiden ud

Det er journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen, som i over to et halvt år har forsøgt at få aktindsigt i den famøse liste over smittede svinefarme:

»Det er ærgerligt, og det trækker virkelig ud med denne sag,« siger Nils Mulvad.

Fødevarestyrelsen havde skrevet, at man regnede med, at en domstol ville tage stilling til sagen inden for tre måneder, men det kan Nils Mulvad ikke se ske:

»Stævningen for Landbrug og Fødevarer kom i slutningen af juli, og jeg har endnu ikke fået oplyst en dato for, hvornår sagen er berammet,« siger Nils Mulvad.

Han har tidligere fortalt til Journalisten, at han mener, at Fødevarestyrelsens anstrengelser for at undlade at udlevere listen skyldes, at styrelsen gerne vil være på god fod med industrien. Denne sag viser ifølge ham magtforholdene i offentligheden:

»Hvis man er en stærk lobbyorganisation, som har midler til at hyre advokater til at stævne staten, så kan man udskyde og i værste fald forhindre offentligheden i noget, som både myndigheder og ombudsmand er kommet frem til skulle offentliggøres. Det er et skråplan,« siger Nils Mulvad.

Fødevarestyrelsen afviser, at de skulle tilgodese landbrugets interesser frem for forbrugernes ret til offentlighed i deres afgørelser.

2 Kommentarer

Leif Richter
30. OKTOBER 2014
Nå, moderne link er vist ikke
Nå, moderne link er vist ikke noget Journalisten.dk, så her kommer hele molevitten:
http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/forbrugersikkerhed/ECE2439080/journalister-gaar-i-retten-for-at-faa-liste-over-stalde-med-svine-mrsa/
Leif Richter
30. OKTOBER 2014
Måske du, Emil, ikke skulle
Måske du, Emil, ikke skulle nøjes med at læse, hvad Ombudsmanden skriver på sin hjemmeside, men måske gi' ham et ring. Det ser ud til, Politiken har gjort det. Læs her: kortlink.dk/f5x8