Der er godt nyt til unge mediefolk og kommunikatører: Gennemsnitslønnen blandt nyuddannede medlemmer af Dansk Journalistforbund steg med fire procent fra oktober 2016 til oktober 2017. Nærmere betegnet fra 30.664 til 31.895 kroner om måneden, plus pension.
Det viser nye tal fra forbundet.
Inflationen lå i samme periode på 1,5 procent.
”Men det skal man ikke nødvendigvis falde i svime over,” siger Flemming Reinvard, der er forhandlingskonsulent i Dansk Journalistforbund og står bag udregningerne.
Stigningen kommer nemlig efter to års fald i dimittend-lønnen. Og på trods af det seneste års stigning, er reallønnen aktuelt lavere, end den var i 2007.
Dengang lå den gennemsnitige månedsløn for dimittender på 30.632 kroner. Og hvis dimittend-lønnen havde fulgt med inflationen siden 2007, ville den ligge på 35.250 kroner i oktober 2017, oplyser Flemming Reinvard.
Nye overenskomster fik lønnen til at dykke
Om faldet fra 2014 til 2016 henviser Flemming Reinvard blandt andet til overenskomstforhandlinger i 2014. Her fik Jyllands-Posten og Politiken mulighed for at ansætte nyuddannede til en lavere løn end hidtil.
”Vi kunne se, at faldet blandt andet skyldtes et fald i startlønnen på dagbladene,” siger han.
Radio- og tv-branchen ansætter flest
De nye tal viser også, at det var radio- og tv-branchen, der ansatte flest dimittender i 2017.
I statistikken indgår 141 DJ-medlemmer, der afsluttede deres uddannelse efter 1. september 2016, og som havde et job i oktober 2017. 43 af dem var ansat inden for radio-, tv- og videoproduktion. Og 18 af disse var ansat hos DR – heraf 11 på tidsbegrænset kontrakt.
I radio- og tv-branchen var dimittend-lønnen også højere end i alle andre brancher: 34.498 kroner om måneden, plus pension.
Til sammenligning lå den gennemsnitlige startløn hos offentlige virksomheder på 28.764 kroner om måneden.
Dækker ikke alle dimittender
Flemming Reinvard understreger, at den nye statistik ikke dækker alle nyuddannede medlemmer af Dansk Journalistforbund.
”Der er langt flere dimittender end de 141. De, der ikke havde et job i oktober, er ikke med i statistikken. Og de, der ikke svarede på deres spørgeskema, er heller ikke med,” siger han.
Flemming Reinvard oplyser, at cirka 70 procent af oplysningerne indsamles kollektivt via tillidsrepræsentanterne. De øvrige 30 procent kommer ind fra digitale spørgeskemaer, hvor omkring halvdelen af de adspurgte typisk svarer. Disse tal har ligget nogenlunde stabilt igennem årene, oplyser Flemming Reinvard.
Tallene i undersøgelsen indsamles hvert år i oktober måned.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.