Nyt faktatjek-site vil bekæmpe det postfaktuelle samfund

Ugebrevet Mandag Morgen lancerer torsdag et nyt faktatjek-site TjekDet.dk. Stifterne håber på finansiering fra enkeltpersoner og fonde. »Vi vil gerne være et mødested for en bevægelse imod det postfaktuelle samfund,« siger chefredaktør Lisbeth Knudsen

»Vi vil gerne være et mødested for en bevægelse imod det postfaktuelle samfund. Det er meget problematisk for en sund samfundsdebat, at der kører så meget falsk, forkert og manipulerende information rundt.«

Sådan siger chefredaktør Lisbeth Knudsen om baggrunden for det nye faktatjek-site, som ugebrevet Mandag Morgen lancerer torsdag. Sitet kommer til at hedde TjekDet.dk.

»Det er et site, hvor vi vil tjekke de påstande, som flyver rundt i debatten. Dels påstande, som vi selv bliver opmærksomme på, men det bliver især et site, som skal crowdsources med tip fra folk, som mener, at der er noget, som skal undersøges nærmere,« siger Lisbeth Knudsen.  

Mandag Morgen vil blandt andet tage kontakt til universiteter og forskningsinstitutioner for at få tip og hjælp til konkrete faktatjek.

»Vi håber, at de vil gøre os opmærksomme på det, når de er hamrende sure over, at der farer forkerte oplysninger rundt i debatten,« siger Lisbeth Knudsen.

Men sitet skal ikke kun hamre falske påstande i samfundsdebatten ned. Ambitionen er også, at sitet med sine faktatjek kan være med til at nuancere emner eller debatter, som bliver fremstillet meget sort-hvidt.

»I dag kører debatterne lynhurtigt i nyhedsstrømmen, og ofte bliver tingene fremstillet meget sort eller hvidt, så nuancerne går tabt. Man glemmer, at der ikke altid er et fuldstændigt sort-hvidt svar,« siger Lisbeth Knudsen.

Håber på finansiering fra fonde og enkeltpersoner
Sitet bliver gratis, og der er ingen forhåndsfinansiering på plads.

»Vi starter det op på egen regning og risiko. Men vi håber selvfølgelig, at der er enkeltpersoner eller fonde, som synes, at det her er et vigtigt og væsentligt initiativ at støtte, når de ser, hvilke muligheder der er i det,« siger Lisbeth Knudsen.  

»Vi vil forsøge at gøre det brugerfinansieret, hvor man kan give en frivillig donation via mobilepay. Som mange af de over 100 uafhængige faktatjek-sites, der efterhånden findes i over 40 lande, så er vi afhængige af, at der er nogle mennesker, som synes, det er vigtigt, og vil bidrage til sådan en service,« siger hun.

Ingen journalister ansat
Der er ikke tilknyttet nogen journalister til projektet i første omgang. Både faktatjek og formidlingen af dem skal laves af Mandag Morgens researchafdeling. Afdelingen har en håndfuld researchere og studentermedhjælpere under ledelse af Thomas Hedin, der er tidligere researchchef på Berlingske.

»Vores researchfolk er også vant til at formidle. De indgår i arbejdet på redaktionen. Vi bygger stille og roligt op. Vi har ikke ansat en større hær til at lave det her. Men viser det sig som håbet, at der er en god respons på det og noget finansiering, så kan det få lov at udvikle sig også bemandingsmæssigt,« siger Lisbeth Knudsen.  

Faktatjek er en af mediernes fineste discipliner, og der findes i forvejen et licensbetalt program som DR’s 'Detektor'. Hvad kan jeres site, som 'Detektor' og andre ikke allerede i forvejen gør?  

»Du siger 'Detektor' og andre. For mig er der egentlig kun 'Detektor'. I forbindelse med valgkampe laver dagbladene også særlige faktatjek-initiativer, men det her er ikke knyttet op på en valgkamp eller andre særlige begivenheder,« siger Lisbeth Knudsen og uddyber:  

»Vores site kommer ikke til at lukke sig inde i vores egen selvtilfredshed. Sitet kommer til afspejle andres faktatjek, både danske og internationale. Hvis andre laver noget godt, så vil vi meget gerne omtale det og gøre reklame for det. Herunder også 'Detektor', som jeg synes gør et udmærket stykke arbejde. Vi gør ikke det her for at gå op imod 'Detektor'. Der er masser af plads til andre på denne her bane,« siger hun.  

11 Kommentarer

Steen Ole Rasmussen
29. SEPTEMBER 2019
Tjekdet falder igennem igen: https://gylle.dk/hvem-tjekker-faktatjekkerne
Steen Ole Rasmussen
9. DECEMBER 2016
Faktatjekkeren, Detektor,
Faktatjekkeren, Detektor, fortsætter!

Som jeg har nævnt tidligere her på tråden, så er Detektor taget i både ukritisk og slemt afslørende for det, som Lisbeth Knudsen står for, at forveksle fakta med ideologiske dogmer.

Nu er det sket igen: http://www.dr.dk/nyheder/indland/faktatjek-lever-21-millioner-danskere-paa-overfoersel

Udsendelsen, der eksplicit går efter LA's påstand om, at vi har 2,1 million på overførsel, bygger implicit på påstanden om, at udbuddet, her forstået over fjernelsen af folks overførsler, er identisk med øget beskæftigelse.

Detektor er aldrig gået ind i nogen forpligtende afklaring omkring relationen mellem det, der hedder "efterspørgsel og udbud" i pengeøkonomisk forstand.

Detektor vil, som resten af vor tids såkaldte fagøkonomiske mainstream, ikke vide af pengeøkonomiens sande økonomiske efterspørgsel og udbud. Man hævder implicit, at udbuddet af arbejdskraft og ressourcer fører til efterspørgsel på selv samme, fordi penge ikke har værdi i sig selv, hvorfor det kun er et spørgsmål om tid, inden det sande marked, guden for tilbedelse, har sat prisen rigtigt, og dermed skabt overensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel.

Problemet er, at markedet laver pengene selv, og at prisen først og fremmest dannes af udbuddet og efterspørgslen på det, som er det økonomiske menneskes eneste egentlige genstand for begær: penge!

I sydeuropa har vi på 8´ år gigantrater af arbejdsløshed. Intet tyder på, at udbuddet af arbejdskraft via markedet skaber sin egen efterspørgsel her.

Siden 2015 har ECB pumpet flere billioner Euro ud i markedet, samlet op af grundlaget for pengeskabelse, lånebeviser, eurobonds, virksomheds- og statsobligationer, m. m. med skyhøje prisstigninger på kapitalværdierne som følge, men ingen afsmittende virkning på realøkonomiens mere basale goder og ydelser.

Det hedder sig, at pengemængden er neutral i forhold til realøkonomien, at den styres af nationalbankerne, og at den kun har indflydelse på den generelle inflation! Det er dogmatikken. Men fakta er, og det kan Detektor ikke se, at kun priserne på aktier, obligationer og derivater stiger, når ECB samler markedsendogent skabte lånebeviser, gældsbeviser op. Mængden af penge styres slet ikke af ECB, men af markedet selv. ECB's rolle og funktion begrænser sig til et spædt forsøg på at afbløde hastigheden i de fatale virkninger af markedets autonome pengeværdiskabelse.

Det gigantisk systematisk gennemførte teoretiske vildledningsprogram, som økonomer og Detektor kører sammen med samtlige professionelle mediers redaktionsgange, når man taler om "et frit markeds iboende love og garantier for udviklingen mod den bedste af alle verdener", er udtryk for magtelitens store fortælling.

Lisbeth Knudsen står i spidsen for bedraget. Hun er løgneren pr. definition.

Detektor er hendes eksempel nr. 1. Det siger alt.

Undsyld, hvis jeg ikke har fået læst korrektur på det her. Jeg skal ud og tjene penge nu. I kan google "samfundets økonomiske system", så finder i sporet til en lidt mere gennemarbejdet fremstilling af mine pointer.
Steen Ole Rasmussen
20. NOVEMBER 2016
Medierne er afsløret med
Medierne er afsløret med deres performance op til det amerikanske præsidentvalg. Fakta er, at de ikke er neutrale, det er ikke nyt, det nye er, at alle kan se det.

Det er helt legitimt at være engageret, at yde noget med et formål for øje.

Men forudsætningerne for kvalificering af fakta skal eksplicit med ind i mediernes brugerflade, hvis medierne skal genvinde troværdigheden.

En påtaget "overjordisk" neutralitet gør det ikke. Den form for fakta, som man hævder at stå for, skal gøre eksplicit, med ind i billedet.

Os her på de billige langsider arbejder ikke for nogen, og kan kun hente "kvalificeringen af budskaberne ind" ved at referere til bredere rammer, som befinder sig uden for det store spil, det som medierne kører efter. Vi må skabe en anden streng, end den "marionetterne" hænger i, dvs. noget andet end den herskende ordens referenceramme.

Kritikken af Trump er berettiget. Grunden, til at den ikke ramte, er, at medierne havde mistet deres integritet for længe siden, især her til lands, hvor medierne lå fladt for Foghepokens "kun politiske udtalelser, som hverken er sande eller falske". (søg på det)

Globaliseringens virkninger er lammene. Fakta! Tabu!

EU, institutionalisert monetarisme, samfundsstruktur, (Gesellschaft) bygget op om markedet som ideal, er på randen af sammenbrud som konsekvens af iboende nødvendighed. (tabu)

Eliten står for et fællesskab, bygget op om billedet på en struktur.
(Gemeinschaft).

Projektet EU, elitens projekt, har ført til massearbejdsløshed i syd, historiske overarbejdskvoter og overskud på betalingsbalancen i Tyskland. Hvad der er godt for tysk økonomi er noget forbandet lort for resten af Europa. Faktum! Tabu!

Staterne i Europas randområder har hverken mulighed for at føre pengepolitik eller finanspolitik. (EU-Gesellschaft)

Tyskland vil ikke, hvad der er brug for finanspolitisk i randstaterne, og rager til sig via overskud på handelsbalance og statsbudget. (nationalt økonomisk Gemeinschaft)

Klimaødelæggelse i Nordafrika og Mellemøsten fører sammen med ulovlige krige for olie, (Bush, Fogh og Blair) til de folkevandringer, der nu truer hele det Europæiske kontinent. (regionens borgerkrige kan ikke forklares entydigt med vestens indblanding, men ville ikke have været som de er, uden) Konsekvenserne af den sociale praksis rækker ud over og rammer samfundets eksterne livsbetingelser. Succes i snæver social forstand fører til underminering af livets forudsætninger. Succes er ikke succes. Fakta! Tabu!

Det faktum, at logistikken i globaliseringen, (transportsektoren forbruger enorme mængder af energi for at lade konkurrencen fra underbetalte arbejdere slå igennem på de gamle købedygtige markeder igennem, som så medfører reallønsnedgang og arbejdsløshed her), infrastrukturen, ikke kan opretholdes af økologiske grunde, er tabu.

Finanssektoren gik ned i 2007 og 2008, og den har været på overførsel siden. Tabu!

Det afslører alt sammen, at troen på det fri marked er en illusion. Dyrkelsen af det nuværende marked er ikke dyrkelsen af det ideelle marked, sådan som man hævder.

Finansektorens demagoer bestemmer over mediernes beskrivelse af samfundsøkonomiens sande sammenhænge. Det gør den sammen med et erhvervsliv, som har indtaget universiteterne, fagøkonomien, forskningen generelt, nationalbank og statsadministration.

Problemer som global opvarmning, ødelæggelse af miljøet på landet, i havet og omkring os, massearbejdsløshed (900 000 danskere i den arbejdsdygtige alder er på overførsel), mental foramelse, fremmedgørelse som følge af dyrkelsen af falske markedsidealer, ...

Alle disse problemer kan henføres til en samfundsstruktur, som magtelitens fællesskab holder fast i.

Journalisterne er ansat. De tror måske på fortællingen.

Men fortællingen holder ikke.

Det sidste kunne man have orienteret sig om for længe siden.

Så kunne man have modsagt Trump med vægt i stemmen.

I stedet står man med fortællingen om, at hvad der er godt for de højtflyvende, det er godt for alle andre.

Trump er det ultimative billede på fortællingen, den amerikanske drøm, afsløret som et mareridt.

Sandheden, som man ikke kan bringe uden at gå i rette med sig selv.

Hvad der er godt for Trump, det er noget lort, ikke bare for eliten, men også de 60 millioner, tabere, som har stemt på ham.

Medierne står over for en gigantisk heuristisk udfordring.

Kim Møller
19. NOVEMBER 2016
Jeg har ikke tiltro til
Jeg har ikke tiltro til journalisters neutralitet, men det er selvfølgelig godt med fokus på emnet. I skrivende stund problematiserer MSM enhver Trump-udnævnelse, som værende kontroversiel. Man får nemt det indtryk, at vinklen er skrevet før det faktuelle, og det så blot drejer sig om at aflire Michael Moore-klonerne på Twitter. Flynn beskyldes for antisemitisme... Yeah right.
Jon Eriksen
19. NOVEMBER 2016
Medierne har i den grad
Medierne har i den grad afsløret sig selv i forbindelse med den amerikanske valgkamp.

"Once you know what to look for in the game it’s like being able to see the strings on the marionettes; and once you see the strings, you can’t go back to a time when you didn’t know they were there".

Flere