Nu kommer jeg og stjæler jeres vasketøj!

FORDOMME. Sigøjnere vil ikke lade deres børn gå i skole. De er dovne og gider ikke arbejde. Til gengæld stjæler de med arme og ben!

FORDOMME. Sigøjnere vil ikke lade deres børn gå i skole. De er dovne og gider ikke arbejde. Til gengæld stjæler de med arme og ben!

Nogenlunde sådan er danskernes opfattelse af romaerne eller sigøjnerne – og det kan man ikke fortænke dem i. Dagligt er der nemlig små notitser i landets aviser, hvor sigøjnerne får en over nakken. Tag nu denne overskrift: »20 sigøjnere bortvist fra rasteplads«. Historien handler om en gruppe sigøjnere, som holder på en parkeringsplads ved Århus, og det gør åbenbart nogle bilister så utrygge, at de ringer til politiet. I artiklen siger ordensmagten:

»Vi har ikke modtaget nogen anmeldelser om tyveri eller andet, men sigøjnerne gik tæt ind på livet af folk, og deres adfærd fik folk til at føle sig chikanerede og utrygge.«

Lidt research ville have blotlagt, at gruppen hovedsageligt bestod
af ældre mennesker, hvilket jo giver historien en lidt anden drejning.

Der er også denne her: »Camperede ulovligt på p-plads«. Det er historien om, at Nordsjællands Politi var blevet kontaktet af flere personer, som havde set en mindre gruppe sigøjnere, der var ved at slå et telt op på en parkeringsplads. Politiet rykkede ud og bortviste omgående de pågældende, som forlod stedet – uden at gøre modstand! Artikler af denne slags er der mange af. Du kan selv krumme tæer på InfoMedia.

Hvor småt kan det blive? Hvor er relevansen, de kritiske øjne og perspektivet i denne type af artikler – som oven i købet ofte kun er baseret på én kilde, nemlig politiet?

Når man som læser dagligt støder ind i overskrifter om de ‘kriminelle’ sigøjnere, så er der jo nok noget om snakken.

Der er ingen tvivl om, at der findes kriminelle sigøjnere, ligesom der er uromagere, brandstiftere, børnelokkere og banditter blandt advokater og hollændere. Ja, selv folk fra Assens har været på kant med loven. Men har vi brændemærket alle fynboerne af den grund?

Men sigøjnerne er nogle banditter. Det er almindeligt kendt og vedtaget i det offentlige rum – det står jo i avisen. Der er til gengæld ingen historier om alle de sigøjnere, som faktisk klarer sig fint. Ja, faktisk har mange af dem påtaget sig opgaver, som ingen andre gider røre ved.

Men så kan de da bare få et andet job, vil en eller anden måske tænke. Det tror jeg faktisk også gerne, mange af dem vil, men nu er det jo ikke ligefrem højstatus at være sigøjner, og arbejdsgiverne læser også avis.

Jeg mener, at medierne har et stort medansvar for, at vi i dag holder en bestemt gruppe ude af vores samfund, fordi der udelukkende skrives negative artikler baseret på dårligt journalistisk fodarbejde.

Måske er det ikke så mærkeligt, at sigøjnerne har så svært ved at tilpasse sig. Det er vanskeligt at blive integreret, når man fremstår som både tyv, doven og dårlig forælder. Der er ellers nok af andre historier at skrive om sigøjnerne. Nogle ville måske dykke ned i de medicinske forsøg, som sigøjnerne måtte lægge krop til under Anden Verdenskrig, og hvor mange blev dræbt af den danske vaccine Kopenhagen, mens de sad i den tyske kz-lejr Buchenwald.

Lad os få nuancerne frem i det nye år. Tjek historierne, og gør arbejdet ordentligt. Ellers kommer jeg sgu og stjæler jeres vasketøj!

 

Kenneth Wöhlisfelt er freelancejournalist og ud af en svensk sigøjnerfamilie.

0 Kommentarer