Mens pressen har hemmeligholdt identiteten på den fængslede mand i drabs- og voldtægtssagen på Amager, så blæser netdebattører på navneforbuddet. Det irriterer kriminaljournalist fra B.T.
Pressen har døbt ham 'Sexmonsteret fra Amager,' men på nettet er det let at finde både navn, adresse og telefonnummer på en formodet voldtægts- og drabsmand. Der er ellers nedlagt navneforbud i sagen, men det blæser flere netdebattører på.
På mindst to forskellige hjemmesider er det muligt at finde både navn, adresse og telefonnummer på den mand, som er fængslet i sagen. Det mildt sagt irriterer kriminalreporter på B.T. Jan Lauridtsen, som har dækket sagen.
»Vi gør næsten alt, hvad vi kan, for at beskytte den mand. Vi har ikke skrevet, hvilken klub han er træner i, vi har ikke skrevet, hvor han bor, bare at han bor på Amager. Vi har ikke skrevet, hvilken skole han har gået på, og vi har været varsomme med at skrive navne på folk, han kender,« siger han og fortæller, at man ved en simpel google-søgning let kan finde den fængslede mands navn.
– Er I ikke bare misundelige over, at I ikke er de første, som kan offentliggøre 'Sexmonsterets' navn?
»Det ville være at skyde ved siden af målet. Som det eneste medie havde vi både navn og billede af manden, inden der blev nedlagt navneforbud. Vi valgte, at maskere ham og ikke skrive, hvad han hedder. Det handler ikke om misundelse, men om at vi har nogle retningslinjer om, at man er uskyldig, indtil man er dømt,« siger Jan Lauridtsen.
Sekretariatschef Anette Maarbjerg fra Retten i Helsingør har for Lokalavisen.dk kigget nærmere på tidligere afgørelser om overtrædelse af navneforbud.
»Man må ikke gengive navnet offentligt. Hvis man gør det, kan man straffes med bøde. Det gælder også på debatfora på nettet,« siger Anette Maarbjerg til Lokalavisen. Hun vurderer, at det vil koste en net-debattør 5.000 kroner i bøde at overtræde navneforbuddet.
Ifølge Lokalavisen er der i de seneste 10 år kun faldet dom i tre sager. I alle tre sager er journalister blevet idømt mellem 2.000 og 10.000 kroner i bøde for at bryde forbuddet. Ingen debattører på nettet er efter Lokalavisens oplysninger blevet dømt.
Heller ikke mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole kender til afgørelser, som er gået ud over bloggere.
»Nej, det gør jeg ikke. Men det er jo ikke en speciel regel for journalister,« siger han til Lokalavisen.dk.
Hvis navneforbuddet skal have betydning, kræver det, at politiet også håndhæver det over for netdebattører. Det er der tilsyneladende ingen eksempler på.
»Hvis det er holdningen ved politiet, at man ikke efterforsker disse sager, betyder det, at der reelt ikke eksisterer et navneforbud. Og så må man afskaffe det,« siger Oluf Jørgensen til Lokalavisen.
Det er skribentens ansvar at overholde navneforbuddet, men hvis administratoren af netstedet bliver gjort opmærksom på, at navneforbuddet overtrædes, og ikke fjerner navnet, har administratoren også et ansvar, vurderer Oluf Jørgensen over for Lokalavisen.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er ren hykleri fra BT. Hvis du tager disse to artikler http://www.bt.dk/krimi/saadan-var-amager-manden-paa-facebook og http://www.bt.dk/krimi/sexmonstret-er-ven-med-fodbold-stjerne, så tager det under fem minutter at bladre gennem Niki Zimlings venneliste på Facebook og finde navnet udfra det billede, som trods sløringen er let genkendeligt. Så at BT skulle "have gjort alt hvad vi kunne for at beskytte denne mand" - det er svært at se.
Det er sandt, at B.T. har opretholdt en langt mere sober linje end Ekstra Bladet i denne sag. Men da B.T. offentliggjorde det letgenkendelige billede fra den sigtedes åbne Facebook-profil, så offentliggjorde avisen samtidig mandens identitet over for de 311 venner, han havde på det tidspunkt. Og så er der, desværre, ikke langt til de tilstande, vi oplever på nettet nu.
Vi skal se i øjnene, at denne typer af sager interesserer mange mennesker - og det gør det også at forsøge at finde frem til den sigtede. Det fremgår af diverse fora og Facebook, at folk nyder at lege detektiver. Og det er der for så vidt intet i vejen med, så længe man holder sin viden for sig selv.