Mistratis choko-dokumentar til Al Jazeera og ’60 Minutes’

Miki Mistratis choko-dokumentar om børnearbejde er nu solgt til 16 lande. Den arabiske tv-kanal Al Jazeera har købt programmet, og amerikanske '60 Minutes' bringer klip, men sætter deres egen vært ind, fortæller Mistrati.

Miki Mistratis choko-dokumentar om børnearbejde er nu solgt til 16 lande. Den arabiske tv-kanal Al Jazeera har købt programmet, og amerikanske '60 Minutes' bringer klip, men sætter deres egen vært ind, fortæller Mistrati.

Det skabte stor furore i Danmark, da dokumentaren 'Chokoladens mørke side' blev sendt på DR2 i marts måned i år. Filmen afslører, hvordan chokolade solgt i Danmark er produceret under kummerlige vilkår af børnearbejdere i Elfenbenskysten i det vestlige Afrika.

Det er journalist Miki Mistrati, der har tilrettelagt dokumentarfilmen sammen med Roberto Romano for Bstard Film, der nu er opkøbt af Monday Media. Mistrati er også leder af Ekstra Bladets gravergruppe.

Men selvom det er længe siden, filmen blev vist i Danmark, går den nu sit sejrstog i resten af verden. I skrivende stund er den solgt til tv-stationer i 16 lande, og i yderligere seks lande er forhandlingerne i fuld gang. Det fortæller Miki Mistrati til Journalisten.dk.

Allerede inden dokumentaren blev sendt første gang, var den solgt til tv-stationer i Tyskland, Schweiz, Finland, Sverige og Estland, skrev Ekstra Bladet.

Filmen er blandt andet solgt til en af verdens største satellit-tv-stationer, arabiske Al-Jazeera. I sidste uge blev den sendt i New Zealand. Og seere verden over, blandt andet i USA, er begyndt at fatte interesse for dokumentarfilmen.

»Jeg får mellem fem og ti henvendelser om dagen, som jeg sidder pligtskyldigt og svarer på. Det er primært på mail, og det er primært folk, der spørger 'hvor kan jeg se filmen?', fordi de har set en trailer på YouTube eller har hørt om den,« siger Miki Mistrati.

Det er DR's afdeling for internationalt salg, der står for at sælge rettighederne til filmen rundt omkring i verden.

»Når man sælger sådan en film ude i verden, så har det et utrolig langt perspektiv. I min tid på Bastard Film har jeg oplevet film, der solgte både to og tre år efter, de var sendt i Danmark,« siger Miki Mistrati.

Det anerkendte journalistiske magasin '60 Minutes' på den amerikanske kanal CBS er i gang med at købe udvalgte klip fra filmen, der dokumenterer de dårlige forhold i plantagerne. I filmen optræder Miki Mistrati selv som reporter i Elfenbenskysten. Men '60 Minutes' klipper de scener ud, hvor han optræder, og erstatter dem med scener med en af deres egne værter, som de sender til Elfenbenskysten.

Tror du, det hjælper noget på forholdene for de her børnearbejdere, at filmen får så megen international opmærksomhed?

»Jeg er ikke i tvivl om, at det betyder noget. Men det betyder ingenting på den korte bane. Der er en chokeffekt, men den falder hurtigt. På den lange bane har det stor betydning, og ifølge de journalister, jeg taler med i Elfenbenskysten, så har regeringen nu lavet skrappere regler for børnearbejde. Men det er hverken noget, der ændrer sig i morgen eller om et år, du vil formentlig kunne lave det samme igen.«

0 Kommentarer