Metz om julekalender: ”DR pålægger sig selv censur”

Det er et skråplan, at DR fjerner 'Jul i republikken'. Det mener fortælleren i julekalenderen, journalist Georg Metz, der her giver sit syn på sagen. ”Det ender med, at ingen tør gøre noget, der adskiller sig det mindste." DR har afvist kritik om censur

”Det er jo helt utroligt, at en julekalender kan udløse sådan en panik,” siger Georg Metz om DR’s beslutning om ikke at bringe P1’s julekalender 'Jul i republikken'.

Julekalenderen, hvor kongefamilien er afskaffet ved folkeafstemning og forflyttet til et socialt boligbyggeri, havde ud over journalist og tidligere TVA-vært Georg Metz også politikeren Johanne Schmidt-Nielsen og skuespillerne Claes Bang og Mette Horn på rollelisten.

Satirekalenderen skulle være bragt på P1 Morgen, men blev skrottet 30. november.

DR har været tæt på produktionen

Da Georg Metz ringer tilbage til Journalisten, har han lige lyttet til det satiriske radioprogram 'Den Korte Radioavis', og han fortæller, at 'Jul i republikken' ifølge Kirsten Birgit var ét stort plagiat.

”Det er et skægt perspektiv. Hvis det passer, kunne kulturdirektøren jo have brugt det som begrundelse i stedet.”

DR’s kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen har til P1 Morgen fortalt, at grunden til skrotningen er, at 'Jul i republikken ikke levede op til DR’s standarder.

Det er også den forklaring, Georg Metz har fået. Han har dog svært ved at tro på, at beslutningen skyldes kvaliteten, idet udsendelsen blev droppet så tæt på sendedato.

”Det kan ikke passe, for der har været folk fra Danmarks Radio tæt på produktionen helt til det sidste, og der er blevet ændret dispositioner undervejs: Johanne Schmidt-Nielsens rolle som præsident blev taget ud af julekalenderen, og også en stor del af rollen som Prins Henrik (spillet af Claes Bang, red.) blev fjernet,” siger han.

Til P1 Morgen fortalte kulturdirektøren, at aflysningen i sidste øjeblik skyldes, at DR forsøgte at ændre julekalenderen for at holde den ønskede standard, men at det viste sig at være umuligt at nå inden 1. december.

Skråplan for DR

Instruktøren af julekalenderen, Lotte Svendsen, har til BT fortalt, at hun fik at vide, at der ikke måtte være to venstreorienterede navne på rollelisten på et DR-produkt.

Georg Metz mener ikke selv, at han er udpræget venstreorienteret.

”Og selv hvis jeg var, er det jo ikke nogen forbrydelse. Jeg synes, at det er underligt at sætte sådan nogle mærkater på folk, og jeg bryder mig ikke om ideen om, at de på DR går og omtaler mig på den måde internt.”

Han mener ikke, at der var noget sprængfarligt ved julekalenderen og dens satire over kongehuset. Han beskriver den som ”ikke særligt ophidsende”, og han kalder det et skråplan for Danmarks Radio at fjerne julekalenderen.

”Når Danmarks Radio pålægger sig selv censur – oven i købet også på andres veje – ender det med, at ingen tør gøre noget, der adskiller sig det mindste. Så ender indholdet med at blive lavet på direktionens tegnebord. I den forstand er det jo en alvorlig sag.”

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen og forsøger fortsat.

I går afviste hun over for BT, at der var tale om censur:

”Beslutningen om ikke at sende den her serie har ikke noget at gøre med politiske overvejelser. Vi tager beslutningen på baggrund af en samlet kvalitetsvurdering.”

4 Kommentarer

Steen Ole Rasmussen
6. DECEMBER 2017
Man forbeholder sig retten
Man forbeholder sig retten til at provokere i ytringsfrihedens hellige navn, men reserverer det i praksis til kun at provokere muslimer og andre fremmede (Flemming Roses arv).

Så snart retten til at provokere rammer ind i hjertet af det segment, som man lever af at servicere hos det politiske flertal, det som medierne på demokratistøtte er forlængelsen af, så er der tale om "utilstedelig brud på pligten til at servisere the public mainstream" (public service).

Nu mener jeg ikke, at den gamle skærmtrold har noget særligt at komme med, ud over de velkendte bidrag til den noget indavlede "værdidebat", hvor DFs sorte præster har været hans foretrukne genstand for opmærksomhed og afgørende brik i hans antagonistiske selvforståelse over de lange træk, som jeg kender til i hans forfatterskab. Men det er pinligt for DRs ledelse, at man hellere vil hælde produktionen i kloakken end servere det for de brede masser, for hvem DF er kongemageren over dem alle.

Nu er det heldigvis sådan, at rotterne nede i kloakken, der lever af at sige det, som de fleste på overfladen ikke bryder sig om at høre, nok skal bruge lejligheden til at konvertere det forbudte om til kult, de ytringsfries dårlige samvittighed og det der er værre for alle de fromme forkæmpere for borgerlig renlighed.

Stofskiftet er desværre ikke overflade. Serien vil vinde på censuren. Sådan er det. Den vil vælte op gennem jorden, lige som et lig kun begravet et par fod under jorden, kravler op gennem mulden og afslører forbrydelsen.
Redaktør Preben Sørensen, medlem af DR Syd dialogforum
6. DECEMBER 2017
..nu havde jeg lige glædet
..nu havde jeg lige glædet mig til de skarpe og altid rammende bemærkninger fra Georg Metz, og så bliver det hele standset p.g.a. DR-ledelsens frygt for nedskæringer ved det kommende medieforlig.
Gad vide om der er nogen i DR-bestyrelsen, der tør reagere herimod ?
Palle Hyldgård Poulsen
5. DECEMBER 2017
Man kan sagtens gøre grin med
Man kan sagtens gøre grin med kongehuset, men morskab på bekostning af en dement mand - og den sorg, det må give den familie - er vel fra start en idé, der nok burde lægges væk? Der er jo ikke tale om en lille sidebemærkning - det er 24 afsnit.
Luci Smith
5. DECEMBER 2017
Det er så ufattelig trist at
Det er så ufattelig trist at der findes nogle mobbere i Folketinget som er i stand til at kue folk i DR så meget at de knap nok tør at skrive noget eller sige noget kritisk mere.

Man kan næsten ikke fatte den dækning, der er af Trump. De første par dages dækningen af Charlottesville protesterne den 11-12 august, hvor det var klart for enhver, at hvide magtsgrupper og hvide fascister havde brugt vold og slået en kvinde ihjel var præget af, at man hos DR ikke rigtig turde mene noget, som måske kunne komme til at blive tolket som en kritik af Trump og hans reaktion.

Hvor bliver man trist når man ser, at medarbejderne hos DR føler sig så usikre i forhold til nogle fuldstændig stupide politikere til at skulle udøve selvcensur og dække nyheder på en måde der tækkes Danmarks Hvide Magt parti og deres allierede.

Begrebet Public Service bliver udvandet. Disse medarbejdere får løn for at levere en service til befolkningen. Jeg vil kalde den selv-censurerende, regeringsstøttende og DF-frygtende mikrofonholderi for en Public Disservice.

Med al respekt for folk, der skal betale deres regninger hver måned og forsøger at beholde deres job. Det er bare med til at få almindelige danskere til at mene, at man kan undvære DR, hvilket nok er det, som de danske Hvid Magt Partier ønsker.