”Det er jo helt utroligt, at en julekalender kan udløse sådan en panik,” siger Georg Metz om DR’s beslutning om ikke at bringe P1’s julekalender 'Jul i republikken'.
Julekalenderen, hvor kongefamilien er afskaffet ved folkeafstemning og forflyttet til et socialt boligbyggeri, havde ud over journalist og tidligere TVA-vært Georg Metz også politikeren Johanne Schmidt-Nielsen og skuespillerne Claes Bang og Mette Horn på rollelisten.
Satirekalenderen skulle være bragt på P1 Morgen, men blev skrottet 30. november.
DR har været tæt på produktionen
Da Georg Metz ringer tilbage til Journalisten, har han lige lyttet til det satiriske radioprogram 'Den Korte Radioavis', og han fortæller, at 'Jul i republikken' ifølge Kirsten Birgit var ét stort plagiat.
”Det er et skægt perspektiv. Hvis det passer, kunne kulturdirektøren jo have brugt det som begrundelse i stedet.”
DR’s kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen har til P1 Morgen fortalt, at grunden til skrotningen er, at 'Jul i republikken ikke levede op til DR’s standarder.
Det er også den forklaring, Georg Metz har fået. Han har dog svært ved at tro på, at beslutningen skyldes kvaliteten, idet udsendelsen blev droppet så tæt på sendedato.
”Det kan ikke passe, for der har været folk fra Danmarks Radio tæt på produktionen helt til det sidste, og der er blevet ændret dispositioner undervejs: Johanne Schmidt-Nielsens rolle som præsident blev taget ud af julekalenderen, og også en stor del af rollen som Prins Henrik (spillet af Claes Bang, red.) blev fjernet,” siger han.
Til P1 Morgen fortalte kulturdirektøren, at aflysningen i sidste øjeblik skyldes, at DR forsøgte at ændre julekalenderen for at holde den ønskede standard, men at det viste sig at være umuligt at nå inden 1. december.
Skråplan for DR
Instruktøren af julekalenderen, Lotte Svendsen, har til BT fortalt, at hun fik at vide, at der ikke måtte være to venstreorienterede navne på rollelisten på et DR-produkt.
Georg Metz mener ikke selv, at han er udpræget venstreorienteret.
”Og selv hvis jeg var, er det jo ikke nogen forbrydelse. Jeg synes, at det er underligt at sætte sådan nogle mærkater på folk, og jeg bryder mig ikke om ideen om, at de på DR går og omtaler mig på den måde internt.”
Han mener ikke, at der var noget sprængfarligt ved julekalenderen og dens satire over kongehuset. Han beskriver den som ”ikke særligt ophidsende”, og han kalder det et skråplan for Danmarks Radio at fjerne julekalenderen.
”Når Danmarks Radio pålægger sig selv censur – oven i købet også på andres veje – ender det med, at ingen tør gøre noget, der adskiller sig det mindste. Så ender indholdet med at blive lavet på direktionens tegnebord. I den forstand er det jo en alvorlig sag.”
Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen og forsøger fortsat.
I går afviste hun over for BT, at der var tale om censur:
”Beslutningen om ikke at sende den her serie har ikke noget at gøre med politiske overvejelser. Vi tager beslutningen på baggrund af en samlet kvalitetsvurdering.”
4