Skal det være frivilligt, om man vil være medlem af en geografisk kreds eller en specialgruppe i DJ? Sådan – lidt firkantet sagt – blev deltagerne ved delegeretmødet i Kolding spurgt?
Spørgsmålet har delt hovedbestyrelsen. Blandt forslagsstillere var både DJ’s formand og næstformand og hb-medlemmer som Rasmus Mark Pedersen og Mathias Bay Lynggaard samt Per Roholt, formand for DJ Kommunikation.
Og det kom også til at dele salen. Lidt under halvdelen af salen stemte for, lidt over halvdelen stemte imod. Men da der skal to tredjedels flertal til en lovændring, var forslaget på ingen måder tæt på at gå igennem.
”Kredsene er fundamentet i DJ. Derfor er det afgørende, at vi bevarer den fundamentalistiske regel om, at man skal være med i en kreds,” sagde Helge Andreasen, der er formand for Kreds 3.
Kreds 1-formand Frederik M. Juel frygter, at frivilligheden simpelthen vil tage livet af flere kredse.
”Det vil få den enorme ulempe, at vi skal bruge en masse penge på at slås om hinandens medlemmer. Det skal vi ikke bruge penge og ressourcer på,” sagde han.
Som det er i dag, er alle medlemmer automatisk medlem af en geografisk kreds. Samtidig er det obligatorisk at være medlem af enten en specialgruppe eller en medarbejderforening.
Føler ikke kreds-medlemskab relevant
Det forslag, delegeretmødet stemte om, ville betyde, at medlemmer, der ikke er i en medarbejderforening, selv kan vælge en kreds eller en specialgruppe, man vil være såkaldt O-medlem (organisatorisk medlem) af. Derudover ville alle kunne søge et frit antal I-medlemskaber (interesse medlem) af kredse og grupper, hvis man opfylder kriterierne for at blive medlem.
De facto betyder det altså, at man ikke behøvede være medlem af både eksempelvis DJ Fotograferne og Kreds 1, men kunne vælge at være O-medlem et af de to steder.
”Hvis folk kun er med i klubhuset, fordi de er lænket til væggen, så synes jeg, man skal tænke over, hvad man gør forkert. Fællesskabet er vigtigt, men det vigtige er, om fællesskabet er defineret af kredse og specialgrupper, eller af det enkelte medlem. Vi har arbejdet med det her spørgsmål i hb. Vi kan ikke blive enige, men nu har jeg taget spørgsmålet videre,” sagde Mathias Bay Lynggaard.
Tidligere hb-medlem Troels Gadegaard Frølich pegede på, at mange folk reelt ikke er aktive i kredse og grupper, og at man bør tage konsekvensen af det.
”Forslaget afskaffer ikke kredsene. Hvis man synes, det er relevant, kan man være medlem. For mig er det ikke relevant at være medlem i Kreds 1. Må jeg så ikke få lov selv at bestemme, hvor jeg sender pengene hen?”
Tværfagligt samlingspunkt
Forbundsformand Lars Werge holdt lav profil under debatten, men gik dog en enkelt gang på talerstolen for at støtte det forslag, han var medstiller til.
”Det er medlemmerne, der er basis i Dansk Journalistforbundet. Og målet er, at vi skal sidde ved de borde, hvor det giver mening for den enkelte at være. Det er altid en fornøjelse at komme ud til lokale møder og generalforsamlinger. Men der er jo ikke kø ved indgangene,” sagde Werge.
Mange frygtede dog, at det kun vil svække aktivitetsniveauet yderligere, hvis man gør kreds- og gruppe-medlemskaberne frivillige.
Karen Hedegaard, grafiker og hb-medlem, pegede også på kredsene som det tværfaglige samlingspunkt, der binder forbundet sammen mellem faggrupperne.
”Det her lægger en bombe under fællesskabet og sammenhængskraften i forbundet. Det kan få den konsekvens, at vi sidder rundt omkring i små enklaver med dem, der ligner os selv. Mødet med andre fagligheder er vigtigt for vores fælles identitet og afgørende for sammenhængskraften i forbundet,” sagde hun.
Men Karen Hedegaard og mange andre kunne altså ånde lettet op, da forslaget ikke blev vedtaget, og kreds-medlemskabet således stadig er obligatorisk i DJ.
3