Mens Ukraine søndag fejrede landets uafhængighedsdag i Kiev, så billedet noget anderledes ud i storbyen Donetsk i det østlige Ukraine. Her tvang pro-russiske separatister en gruppe ukrainske krigsfanger til at marchere gennem byens gader, mens de blev mødt af tilråb og skældsord fra tilskuerne.
En række danske medier omtalte episoden og bragte billeder af optrinnet i Donetsks gader. Men flere af billederne strider mod både Genevekonventionen og den danske straffelov, vurderer Oluf Jørgensen, mediejurist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:
»Der er en bestemmelse i Genevekonventionen om, at man ikke må udstille krigsofre, og ifølge den danske straffelov må man heller ikke bringe genkendelige nærbilleder af åbenlyst krænkede personer. Det er der tale om her. Det er jo klart en ydmygende situation, for det er tydeligt, at de her mennesker er fanger. De går ikke den tur som frie mennesker – de bliver udstillet. Så ydmygelsen er jo til at tage og føle på,« siger han og tilføjer:
»Hvis der blev rejst en sag, så mener jeg, det er sandsynligt, at der ville blive tale om en bødestraf og en godtgørelse.«
Berlingske og JP fjerner billede
Berlingske havde indtil middag i dag et billede på hjemmesiden, hvor tre ukrainske krigsfanger er fotograferet direkte forfra. Efter Journalistens henvendelse har Berlingske nu fjernet billedet.
»Det er en klar fejl, at de billeder overhovedet er lagt ud. Vi har en helt klar politik om ikke at bringe den slags billeder. Skulle de have ligget der, skulle de pågældende mennesker have været masket af. Men det var de ikke, og det er selvfølgelig en beklagelig fejl. Billedet er fjernet nu,« siger Lisbeth Knudsen, chefredaktør og adm. direktør på Berlingske.
Også Jyllands-Posten har bragt et billede fra marchen i Donetsk, som Oluf Jørgensen vurderer som krænkende for de krigsfanger, hvis ansigt man kan se på billedet. Ligesom Berlingske har Jyllands-Posten nu fjernet billedet efter Journalistens henvendelse.
»Det en fejl, som vi naturligvis retter op på med det samme,« siger Niels Christian Bastholm, digital nyhedschef på Jyllands-Posten.
DR: En beklagelig svipser
Vælger man som medie alligevel at bringe ydmygende billeder af krigsofre, skal ofrene sløres, så man ikke kan identificere dem. På den måde kan man tilgodese to vigtige hensyn, forklarer Oluf Jørgensen.
»Krigsbilleder ER jo et dilemma. For på den ene side er det meget vigtigt, at medier bringer billeder, der viser krigens gru. Men samtidig er der altså et vigtigt hensyn – som også gælder i denne situation – om at beskytte ofrene mod at blive ydmyget. Medierne bør ikke bidrage til yderligere ydmygelse ved at sprede denne type billeder,« siger Oluf Jørgensen.
Også DR har spredt en række billeder af de ukrainske fanger på dr.dk. Her havde man indtil mandag formiddag et billedgalleri med 15 billeder fra marchen i Donetsks gader. På langt de fleste af dem kunne man tydeligt se flere af fangernes ansigter.
»Det var en klar fejl, at vi lagde de billeder på. Det blev vi opmærksomme på næste formiddag, og de blev derefter fjernet med det samme. Det var simpelthen en beklagelig svipser,« siger Christian Lindhardt, redaktionschef i DR Nyheder.
Han forklarer, at DR har valgt at beholde selve artiklen, fordi den – som han siger – stadig er relevant. Der er dog kun tre billeder tilbage i billedgalleriet til artiklen. På disse billeder ser man enten kun krigsfangernes ben eller publikum.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvad er det dog for en en bedrevidende og formynderisk holdning, som senest Lisbeth Knudsen, Berlingske fremkommer med.
Det næste må vel logisk blive, at journalisterne ikke må skrive nøgternt om den til enhver tid siddende regerings økonomiske politik, fordi det kan skade landets omdømme og finanssektorens velbefindende.