Medieekspert: TV 2’s brug af cases er problematisk

Det er ikke i orden, når TV2 Nyhederne bruger casepersoner til indslag om politiske spørgsmål uden at gøre opmærksom på, at de selv er politikere. »Problematisk,« siger studieleder for journalistik på RUC Mark Blach-Ørsten (Rettet 11.21)

Det er ikke i orden, når TV2 Nyhederne bruger casepersoner til indslag om politiske spørgsmål uden at gøre opmærksom på, at de selv er politikere. »Problematisk,« siger studieleder for journalistik på RUC Mark Blach-Ørsten (Rettet 11.21)TV2 Nyhederne bruger casepersoner uden at gøre opmærksom på, at de er politisk aktive. Er det i orden?
»Nej, det er problematisk,« siger Mark Blach-Ørsten, der leder Center for Journalistik på RUC,  til journalisten.dk.

Sagen drejer sig om tre indslag på tre dage om arbejdsgiveres problemer med at få besat ledige stillinger. I alle indslag optræder politikere som eksempler på arbejdsgivere, uden at der bliver gjort opmærksom på deres politiske aktivitet.

Det var netop brugen af politisk aktive casepersoner uden varedeklaration i indslag om politiske spørgsmål, som gjorde, at blandt andet Information og DR flere gange fik ørene i mediemaskinen sidste år.

Varedeklaration
De tre arbejdsgivere, der fortalte om deres problemer med at få besat ledige stillinger, er samtidig aktive medlemmer i henholdsvis Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Men Jacob Nybroe, nyhedschef på TV2 Nyhederne afviste dog i går over for journalisten.dk, at kanalens brug af casepersoner var problematisk.

»Vi har ikke omtalt deres politiske tilhørsforhold, fordi vi ikke mener, at det har en relevans for sagen,« sagde Jacob Nybroe til journalisten.dk.

Men den holder ikke, mener Mark Blach-Ørsten.

»Det er politiske historier, der går meget klart imod den siddende regerings politiske dagsorden og ambitioner. Derfor er det i den situation relevant at deklarere, at de virksomheder, man har at gøre med, er aktive borgerlige politikere,« siger Mark Blach-Ørsten.

Han mener dog ikke, som SF’s Mattias Tesfaye, at TV2 Nyhederne direkte fordrejer virkeligheden.
»Men de fornægter deres seere muligheden for selv at forholde sig kritisk til de oplysninger, som bliver præsenteret,« siger Mark Blach-Ørsten.

Særinteresser
Jacob Nybroe sagde i går til journalisten.dk, at historierne var veldokumenterede, og at politikere også har ret til at forholde sig kritisk i medierne, og de synspunkter deler Mark Blach-Ørsten langt hen ad vejen.

»Det er jo gode nok historier, for der er også anden dokumentation, der bakker op om det, og det er også fint nok at bruge politikere som cases, når de rent faktisk har virksomheder. Man er jo ikke forment adgang til den offentlige sfære, fordi man er politiker,« siger Mark Blach-Ørsten.

Det er dog ikke et carte blanche til ikke at gøre opmærksom på deres politikerroller.

»Selv om man er politiker, kan man stadig godt have særinteresser, som man ønsker at pleje ved hjælp af adgang til den offentlige sfære. Derfor skal vi som modtagere have mulighed for at bedømme, om vi selv synes, at det er det, der sker her,« siger Mark Blach-Ørsten.

Rettet 11.21: Rubrik ændret fra "Medieekspert: TV 2's cases er problematiske" til "Medieekspert: TV 2's brug af cases er problematisk"

1 Kommentar

Carsten Hansen
9. JANUAR 2013
Re: Medieekspert: TV 2’s brug af cases er problematisk
Jeg håber ikke at journalisten.dk tror at vi seere og læsere er idioter. Vi kan sagtens gennemskue de forskellige agendaer. Her iblandt TV2`s agenda.