Mediedirektør: »Afskaf den tåbelige mediestøtte«

De gamle medier og »de professionelle snabeldyr« vinder mest med den nye mediestøtte, siger direktør Claus Theilgaard fra Dknyt.dk til Journalisten.dk. Han håber, politikerne griber chancen og afskaffer al støtten.

De gamle medier og »de professionelle snabeldyr« vinder mest med den nye mediestøtte, siger direktør Claus Theilgaard fra Dknyt.dk til Journalisten.dk. Han håber, politikerne griber chancen og afskaffer al støtten.

 Dknyt.dk fejrede ti års fødselsdag den 11. september i år. Websitet blev skabt af Claus Theilgaard i en nedlagt slagterbutik i Roskilde. Siden har Dknyt.dk fungeret som et nyhedsbureau, der først og fremmest skriver til kommunale og offentlige beslutningstagere.

Claus Theilgaard er en af dem, der har noget på spil, når Danmarks mediestøtte skal laves om. I dag får Dknyt.dk ikke mediestøtte. Men der er lagt op til, at det såkaldte Dyremose-udvalg i deres længe ventede rapport anbefaler, at netmedier fremover får støtte.

Hvad håber du på, at hele processen omkring Dyremose-udvalgets rapport fører til?

»Helt overordnet ønsker jeg mig konkurrencemæssig ligestilling. Egentlig håber jeg, at politikerne, når de læser rapporten, opdager, hvor frygtelig mange milliarder, vi bruger på medierne, skærer igennem og siger: De penge kan bruges på noget bedre. Og så afskaffer de den tåbelige mediestøtte,« siger Claus Theilgaard til Journalisten.dk.

»Men jeg ved godt, det er et lidt urealistisk håb. For os på Dknyt.dk håber jeg, at vi får ligestilling med vores konkurrenter. De er i dag understøttet af enten licensmidler eller nulmoms for milliarder. Det er først og fremmest nulmomsen, der er konkurrenceforvridende,« fortsætter han.

Ifølge Journalisten.dks oplysninger forbliver nulmomsen uændret i rapportens anbefaling. Hvad mener du om det?

»Der er nogle medier, der af dybt bureaukratiske årsager ikke kan benytte nulmoms, så hvis man vil bevare den, må man kompensere de andre medier krone for krone. Det håber jeg på. Jeg tror ikke, vi får bedre medier af al den støtte. Tværtimod.«

Nulmomsen udgør lidt over én milliard kroner. Hvis vi afskaffer den, hvor forestiller du dig så, pengene skal komme fra?

»Konsekvensen vil jo være, at man tvinger medierne til at være skarpe på deres organisation. Der er for eksempel ingen, der siger, at medierne skal have de dyreste adresser i det her land. Jeg er sikker på, at jeg sagtens kunne gå ind på de medier, skære 30-40 % af udgifterne og stadig lave et produkt, som kunderne gerne vil betale for.«

Claus Theilgaard henviser til flere af de konkrete elementer i den kommende rapport, som Journalisten.dk kunne fortælle om tidligere på ugen. Også forslaget om, at et afgørende kriterium for at modtage penge fra den store støttepulje Produktionsstøtten skal være, at man har 5-6 journalistiske årsværk tilknyttet.

Freelancere tæller også med, og det har skabt positive forventninger i Freelancegruppen.

Men Claus Theilgaard mener, ideen om at gøre den store støttepulje afhængig af årsværk er en dårlig ide.

»Det betyder jo, at iværksætteren, der får en skidegod ide ude i garagen skal bruge lang tid på at få fem journalister ansat og opnå støtte. På Dknyt.dk har vi tre-fire årsværk nu. Vi kan sagtens gå en stilling op for at få støtte, men det er efter 10 år på private midler.«

Der vil jo også blive lavet en mindre Innovationspulje, som har nogle andre kriterier…

»Det bliver en pulje til de professionelle snabeldyr. Så sidder man og udvikler projekter, der passer til det, man tror, de vil have for at give støtte,« siger Claus Theilgaard.

Det tyder på, at kun omtrent 7 % af mediestøtten reelt kommer i spil med den mest sandsynlige model. Hvad mener du om det?

»Det er jo bedre end ingenting. Så vidt jeg kan se, så vil det for Dknyt.dk betyde, at vi kan få snablen i statskasserne for 5-600.000 kroner om året. Det tager vi selvfølgelig gerne med. Men jeg ville hellere have, at vi alle var foruden.«

Journalisten.dk kunne i går afsløre, at rapportens resultater vil blive offentliggjort hos Styrelsen for Bibliotek og Medier i morgen fredag klokken 10 på et pressemøde. Styrelsen har siden bekræftet tid og sted.

2 Kommentarer

Mikael Nielsen
29. SEPTEMBER 2011
Re: Mediedirektør: »Afskaf den tåbelige mediestøtte«

Er helt enig i, at mediestøtten bør afskaffes. Der er SÅ mange ting forkert ved statslige tilskudskroner til den såkaldte "frie" presse.

 Det er på tide, at medieselskaberne herhjemme lærer, at hvis ikke deres produkt er godt nok til at læserne/seerne/brugerne vil betale for det - eller de kan skaffe reklameindtægter nok, ja så er det nok fordi deres produkt bør skrottes.

Men man taler nok for døve øren her på Journalisten.dk, det er jo trods alt DJF's medlemmers side, også selvom selve journaliststanden udgør et mindre tal af medlemmerne nu. 

 

Niels Riis Ebbesen
29. SEPTEMBER 2011
Re: Mediedirektør: »Afskaf den tåbelige mediestøtte«

Det er forfriskende at læse Claus Theilgaards tanker omkring mediestøtten, og han skal nok være glad for, at man er holdt op med at brænde kættere.

Et godt forslag til aftrapning af mediestøtten kunne være, at man i de kommende 3 til 5 år tog et par hundrede millioner af puljen, og brugte dem til omskoling af den overkapacitet af journalister, der er bygget op i løbet af de sidste 10-20 år, for efterhånden som digitaliseringen af nyhedsformidlingen for alvor slår igennem, så vil rigtig mange journalister blive skubbet ud i arbejdsløshed.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen