Medie havde glemt at tilmelde sig Pressenævnet

Netmedier skal selv tilmelde sig Pressenævnet for at være omfattet af reglerne om god presseskik. Nævnet måtte droppe at behandle en klage over landbrugsavisen.dk, fordi mediet havde glemt at tilmelde sig. »Vi troede, at den hellige grav var velforvaret,« siger chefredaktør

For nylig måtte Pressenævnet afvise en klage over landbrugsavisen.dk, fordi mediet ikke havde fået tilmeldt sig Pressenævnet og derfor ikke var omfattet af reglerne om god presseskik.  

Ifølge medieansvarsloven er printmedier, radio- og tv-stationer automatisk tilmeldt. Men det er mediernes hjemmesider ikke. Det skal de selv sørge for.

Landbrugsavisen har siden fået tilmeldt sig, så Pressenævnet nu kan behandle klagen.

»Vores trykte aviser har altid været tilmeldt. Så vi troede, at den hellige grav var velforvaret, og at webben fulgte med i den pulje. Det er en forsømmelse. Vi har ikke set, at hjemmesider skal tilmeldes særskilt, og det har vi nu rettet op på,« siger Landbrugsavisens chefredaktør, Henrik Lisberg.

Mange eksempler

Eksemplet med Landbrugsavisen er ikke enestående. Journalisten har tidligere beskrevet, at mange medier ikke har været opmærksomme på reglerne og derfor ikke har fået tilmeldt deres hjemmesider.

Tidligere har sites fra eksempelvis Metroxpress, TV 2 Nord, Tænk, Se & Hør, Billedbladet, Zetland og Helsingør Dagblad ikke været tilmeldt, men har siden gjort det efter omtale i Journalisten.   

Men sites som msn.dk og Den Korte Avis har endnu ikke tilmeldt sig Pressenævnet. Dermed kan utilfredse borgere eller virksomheder ikke klage over deres journalistik, fordi de dermed slet ikke er omfattet af reglerne om god presseskik. Du kan se listen over tilmeldte netmedier her.

Sidste år åbnede daværende kulturminister Marianne Jelved (R) for, at loven måske skulle ændres, så netmedier også er automatisk tilmeldt.

Den Korte Avis er ikke omfattet af god presseskik

Det skete efter en artikel i Journalisten om, at Den Korte Avis kan blæse på reglerne om god presseskik og alligevel modtage mediestøtte.

To eksperter mente i et konkret tilfælde, at Den Korte Avis overtrådte reglerne om god presseskik i en artikel om et seriefodboldhold bestående af spillere med primært arabisk baggrund. De ville gerne have klaget til Pressenævnet, men havde altså ikke muligheden. Og har det stadig ikke.

Den konkrete sag fra landbrugsavisen.dk handler om en artikel, som miljøjournalisten Kjeld Hansen har klaget over.

I artiklen beskylder en direktør fra landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer Kjeld Hansen for at vildlede, når han i en artikel hos P4 Sjælland støtter et synspunkt om, at pesticidrester i konventionelt dyrkede danske kartofler er potentielt kræftfremkaldende.

Kjeld Hansen har klaget til Pressenævnet, fordi han mener, at et centralt udsagn fra direktøren i Landbrug & Fødevarer er faktuelt forkert. Pressenævnet skal nu behandle klagen, efter at landbrugsavisen.dk har tilmeldt sig nævnet.  

0 Kommentarer