Hver onsdag eftermiddag det seneste halve år har redaktionen på lokalavisen Villabyerne budt 13 unge fra Gentofte og Lyngby på saltede mandler, mørk chokolade og journalistisk idéudvikling.
De 13 unge i alderen 17-21 år udgør redaktionen på det nye ungdomsmagasin Spaltet, der udkommer første gang onsdag. Det er Villabyerne og Det Grønne Område, der udgiver magasinet, men alle artikler er skrevet af de unge selv.
”Vi har selvfølgelig hjulpet hele vejen igennem og givet dem al den faglige sparring, de har haft brug for. Men det er dem, der bestemmer indholdet. De har fået ideerne, lavet al research og skrevet artiklerne. Og jeg er vildt imponeret over niveauet,” siger Jesper Bjørn Larsen, redaktør på Villabyerne.
Han fortæller, at samarbejdet med de unge derudover har været et energi-boost for ham og resten af lokalavisens redaktion, der udover ham selv består af to journalister:
”For en halvgammel avisnørd som mig er det virkelig rørende at møde nogle med så meget begejstring for journalistikken. Jeg kører altid fra møderne med de unge glad i låget og med tro på fremtiden. De smitter virkelig med deres gåpåmod, energi og nysgerrighed på faget,” siger redaktøren.
Unge vil fordybe sig
Spaltet er et trykt magasin i A3-format, som vil blive uddelt forskellige steder i Gentofte og Lyngby. Jesper Bjørn Larsen håber at kunne udkomme med tre-fire udgaver årligt, men det er endnu ikke lagt fast.
”Og selv hvis det her bliver første og sidste udgave, vil jeg være pavestolt af det. Hvis jeg dratter død om i morgen, er dét her, jeg vil være mest stolt af at have været med til lavet,” siger han.
Hvorfor overhovedet udgive et printmagasin til unge – er de unge ikke på alle mulige andre platforme i dag?
”Det er jo 100.000-kroners spørgsmålet. Er det trykte magasin dødt? Jeg ved det ikke. Men jeg synes, det er federe at turde gå i mod strømmen og tro på, at unge i dag faktisk gider at bruge tid på at sidde med et magasin i hånden og fordybe sig i det. Jeg synes, det er mere progressivt end at tro, at alt til unge skal være sexede videoer på Facebook og hurtigt og kort og badabing-badabum,” siger Jesper Bjørn Larsen.
Tilgangen er anderledes
Første udgaver af magasinet byder blandt andet på et interview med en ung mand, der mistede sin far og blev hjulpet videre af en sorggruppe. Der er også et portræt af en Instagram-feminist og en ‘kommunalvalg for dummies’.
”Det primære, vi har lært, er, at unge er lige så forskellige som alle andre. Og at det ikke nødvendigvis er emnerne, men mere måden, man går til det på, der er anderledes, når man skriver til unge,” siger Jesper Bjørn Larsen.
”For eksempel inddrager de unge sig selv meget, når de skriver. Der er jeg nok lidt mere af den gamle skole. Men det virker bare overbevisende når de unge gør det. De gør det på en ærlig måde, hvor det giver mening, når man læser det,” siger han.
Første forsøg lykkedes ikke
Jesper Bjørn Larsen fortæller, at ”den skumle bagtanke” med magasinet selvfølgelig er at få bedre fat i de unge læsere.
”Det er jo ingen hemmelighed, at vi har godt fat i ældre, men mindre godt fat i de i unge. Ligesom alle andre i print-verdenen,” siger han.
Det var også bagtanken, da Villabyerne allerede for tre år siden begyndte at holde redaktionsmøder med de lokale unge. Det har siden resulteret i masser af opslag i avisen skrevet af de unge selv. Men redaktøren tvivler på, at det faktisk har fået de lokale unge til at læse mere avis.
”De unges forældre og bedsteforældre bemærkede nok deres artikler i avisen, men jeg er ikke sikker på, at deres klassekammerater gjorde. Og der opstod ideen om et unge magasin. Idéen var, at vi løfter det væk fra Villabyernes univers og over i deres eget,” siger han.
Håber at kunne give honorarer på sigt
Villabyernes redaktør beskriver det som helt unikt, at de i dag har fat i så mange unge, der ”helt con amore arbejder gratis” for dem.
Er det her ikke bare en snedig måde at få lavet et helt nyt medie uden faktisk at ansætte en redaktion på?
”Som gammel tillidsmand kan jeg godt følge den tankegang. Og der er heller ikke noget, jeg hellere ville, end at hoste op med honorar til de unge. Hvis det bliver en kæmpe succes, og annoncørerne vælter ind, vil jeg også slå i bordet og kræve løn til dem. Det er bare ikke muligt nu,” siger Jesper Bjørn Larsen og tilføjer:
”Saltede mandler og mørk chokolade og te er billigt sluppet. Men jeg tror, de kommer, fordi de synes, det er hyggeligt.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hold k... Det er sejt og modigt gjort! Respekt og al mulig held og lykke (god arbejdslyst findes tilsyneladende allerede på redaktionen). Tror ikke 'papiret er dødt'. Det handler om, hvad der bliver trykt på det. Har hørt mange unge i fokusgrupper sige, at de synes det er fedt med en slags digitalt helle. Men de vil nok synes det er underligt, hvis ikke der følger et digitalt univers med. P.s. Som teenage-far og ex-teenager i øvrigt, ville jeg da gerne kunne læse med lidt længere oppe mod nord, uden for Villabyernes dækningsområde.