Lobbyisme i milliardklassen

Opfindsomheden er stor og budgetterne kolossale, når lobbyister for verdens største flyfabrikker kæmper om retten til at producere Danmarks næste kampfly. Et PR-trick er en gratis tur i et kampfly til en værdi af 140.000 kroner for en time. Svenskerne appellerer til børn. Favoritflyets PR-folk opererer i det skjulte.

Opfindsomheden er stor og budgetterne kolossale, når lobbyister for verdens største flyfabrikker kæmper om retten til at producere Danmarks næste kampfly. Et PR-trick er en gratis tur i et kampfly til en værdi af 140.000 kroner for en time. Svenskerne appellerer til børn. Favoritflyets PR-folk opererer i det skjulte.Gratis prøveture i flere tusind meter højde, slik til børnene, champagne til politikerne og en masser annoncer i partiernes egne medlemsblade. Der bliver spillet på mange tangenter og der ruller store beløb, når nogle af verdens største flyfabrikanter kæmper om at levere afløseren for F-16 til det danske luftvåben.

Andreas Krog fra Anders krog Kommunikation, der driver sitet nytkampfly.dk, har for Kommunikationsforum.dk gennemgået lobbyisternes forskellige PR-kneb, der både henvender sig til børn, barnlige sjæle og politikere med drømme om luft under vingerne.

De mest angrebsivrige lobbyister er Boeing, der ifølge K-forum bruger "enorme summer på at indynde sig hos beslutningstagerne". Boeing får hjælp af danske Vespa Crabro, et selskab stiftet med det ene formål at lave pr- og public affairs-arbejde for Boeings fly over for danske medier, politikere og beslutningstagere.

Bag Vespa Crabro finder man pr-firmaet Mark & Lindberg og den tidligere TV2 og DR-journalist og spindoktor for Bendt Bendtsen, Annette Juhler Kjær.

Ifølge Kommunikationsforum er Boeing i København hver tredje måned for sammen med Annette Juhler Kjær for at møde forsvaret, politikere, virksomheder og medier.

Et af Boeings vilde PR-stunts fandt sted i 2009, hvor Boeing og Vespa Crabro holdt en reception i en stor hangar i Københavns Lufthavn med rig mulighed for at se på "varerne". Midt i hangaren stod nemlig to af Boeings F-18'ere.

Receptionen fik ifølge Kommunikationsforum "hele det danske kampflymiljø til at spærre øjnene op" på grund af de røde løbere, den franske og amerikanske champagne, pindemadderne og de fyldte chokolader. Til stede var folk fra det politiske miljø, forsvarsindustrien, forsvaret og medieverdenen.

Endnu større var armbevægelserne, da Boeing og Vespa Crabros ved en anden lejlighed inviterede udvalgte politikere med på en joyride i et F-18-fly. Den lille skare af politikere og miltære topfolk blev i privatfly eskorteret til en flyvestation i Sønderjylland og fik helt gratis deres livs flyveoplevelse. Turen op i skyerne ville normalt have kostet omkring 140.000 kroner for en time.

Svenske Gripen fra SAAB bruger public affairs-folk fra Rud Pedersen.

Deres strategi er åbenbart at gå efter børnene – og dermed ramme de voksne. De kalder selv Gripen for "the friendly fighter", og ved et luftstævne i Aalborg 10. juni var der for eksempel slik til børnene.
Ved samme stævne var konkurrenterne Boeing og Lockheed Martin selvfølgelig ikke langt væk. De havde slået sig ned i hver deres hangar.

Lockheed Martin bliver i Danmark rådgivet af Primetime, og bliver anset som favoritter til at vinde ordren til en værdi af 20 milliarder. Måske derfor er Lockheed Martin PR-mæssigt mere tilbageholdende. I Aalborg tog Lockheed Martin dog kegler fordi publikum kunne prøve en F-35-simulator.

Gripens børnevenlige PR-mønster blev lagt allerede i 2006, da SAAB lejede sig ind på Tøjhusmuseet i København og gav fri entre, så familiefædrene kunne tage børnene med ind og prøve en Gripen-simulator.

Mest positiv PR fik Gripen dog sidste år. Og det involverede ikke et barn, men en ung mand, en 22-årig ingeniørstuderende Bangalore – som i bedste Slumdog Millionaire-stil – fik en bagsædetur i en Gripen under et flyshow i Indien, skriver Kommunikationsforum.

0 Kommentarer