Ligestillingen på Borgen er gået i stå

Næsten 80 procent af presselogens medlemmer er mænd. Andelen af kvinder er ikke steget siden 1992.

Næsten 80 procent af presselogens medlemmer er mænd. Andelen af kvinder er ikke steget siden 1992.

LIGHED. Kristian, Mads og Anders. Fire femtedele af de politiske journalister på Christiansborg er mænd. Og mens flere og flere kvinder bliver landspolitikere, er andelen af kvinder i Folketingets Presseloge på samme niveau som for 20 år siden. Det viser en optælling, som journalist på Ekstra Bladet og tidligere Christiansborg-reporter Kate Bluhme har lavet til bogen 'Kvinder i statsråd. Kvinder på tinge'.

Hun mener, at presselogens 160 medlemmer burde være mere repræsentativt sammensat.
»Man beskriver tit politiske journalister som lemminger, der løber i samme retning. Hvis der nu kom nogle flere hun-lemminger, ville de måske løbe en anden vej en gang imellem,« forklarer Kate Bluhme.

Det paradoksale er, at antallet af kvindelige politiske redaktører er steget. I dag er der Politikens Mette Østergaard, Jyllands-Postens Christine Cordsen og Informations Amalie Kestler.
»Det ser jeg som et positivt symbol på, at det godt kan lade sig gøre,« siger Jenny Bøving fra kvindenetværket K2.

Hun ønsker, at journalisterne kan komme på omgangshøjde med de kvindelige politikere.
»Det kan ikke være rigtigt, at man kun kan have et job som Christiansborg-reporter, hvis man er barnløs.«

Christine Cordsen, politisk redaktør på Jyllands-Posten, mener, at den lave andel af kvinder skyldes, at arbejdstiderne på Christiansborg er svære at forene med et familieliv.
»Så selv om vi på Jyllands-Posten tilrettelægger arbejdet så godt som muligt, kan vi ikke undgå, at det er en stor udfordring for journalister med børn og familie. Meget tyder på, at det stadig er sådan i mange familier, at det især er kvinderne, der ikke ønsker at have sådanne arbejdstider, mens de har små børn,« siger Christine Cordsen.

Jenny Bøving fra K2 erkender, at arbejdstider kan spille ind på kvindernes prioriteringer.
»Men det ændrer ikke på, at det er ledelsens ansvar at sikre, at begge køn kan være repræsenteret.«
Ifølge Christina Cordsen går JP efter at ansætte de dygtigste. Lige nu er der tre kvinder og tre mænd på JP's Christiansborg-redaktion.

Spørgsmålet er, hvad det kræver at rekruttere flere kvinder til den politiske journalistik. I Dansk Journalistforbund er andelen af kvindelige medlemmer stigende, så 43 procent nu er kvinder. Men da Dagbladet Information i midten af januar søgte to politiske reportere, var kun 30 procent af ansøgerne kvinder.
Ifølge Anja Westphal, mangeårig Christiansborg-reporter for DR Nyheder, kan det sagtens lade sig gøre at forene arbejde og familie. Løsningen er god planlægning.
»Min chef har lagt en vagtplan, så jeg arbejder, når min mand er hjemme. Det betyder, at jeg ikke behøver spekulere over, om jeg når at hente barnet,« siger Anja Westphal, der til gengæld ved, hvilke dage hun kan være hjemme.

Kate Bluhme mener, at redaktører og praktikansvarlige skal se det som deres ansvar at opfordre kvinderne til at søge stillingerne som politisk reporter.
»Kvinderne skal se det som en mulighed for at lave noget spændende, og mændene skal lade være med kun at anbefale andre mænd.«

Andel af kvindelige folketingsmedlemmer og kvindelige medlemmer af Folketingets Presseloge

1972
17 % af politikerne
7 % af journalisterne

1992
33 % af politikerne
21 % af journalisterne

2012
39 % af politikerne
21 % af journalisterne

Kilde: 'Kvinder i statsråd. Kvinder på tinge'

0 Kommentarer