Lars Werge trækker udtalelse tilbage efter brev fra britisk forbund

DJ’s formand, Lars Werge, trækker en skarp vending tilbage, som han på Facebook og DJ's hjemmeside har brugt om det internationale journalistforbunds nyvalgte kasserer. »Jeg har modtaget et brev fra det britiske forbund og besluttet at trække udtalelsen tilbage og undskylde.« (Opdateret 10.49: Briterne accepterer undskyldningen)

Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, undskylder og trækker en kritisk udtalelse om den britiske journalist Jim Boumelha tilbage.

»Vi trækker i dag en udtalelse tilbage, som er bragt på vores hjemmeside. Jeg har modtaget et brev fra det britiske forbund og besluttet at trække udtalelsen tilbage og undskylde. Det har jeg også skrevet til dem i aftes,« siger Lars Werge til Journalisten.

Britiske Jim Boumelha har i ni år været præsident i det internationale journalistforbund. På den seneste kongres i franske Angiers i forrige uge blev han valgt til en anden tillidspost, som kasserer.

Sammenlignet med Dracula i en blodbank

Dagen inden valghandlingen skrev Lars Werge om Jim Boumelha på sin åbne Facebook-side:

”Det var ret interessant at se, at Jim Boumelha stillede op til posten som honorary treasurer (kasserer). I min optik svarer det til at sende Dracula i blodbanken.”

Samme formulering blev efter valget bragt på Dansk Journalistforbunds officielle site journalistforbundet.dk.

Grov bagvaskelse og åbenlys krænkelse

Men Jim Boumelhas fagforening, det britiske forbund NUJ, reagerer skarpt på Lars Werges formulering. De sendte fredag et brev til Lars Werge, hvor de kræver udtalelsen trukket tilbage og en total undskyldning.

I brevet understreger den britiske generalsekretær, Michelle Stanistreet, at udsagnet er ”fuldstændigt uacceptabelt”.

”NUJ opfatter din udtalelse – som bringes uden noget forsøg på at kontakte Jim eller NUJ – og enhver gengivelse af udtalelsen som grov bagvaskelse og en åbenlys krænkelse af den journalistiske etik,” lyder det i brevet, som Journalisten har set.

Truer med “andre klagemuligheder”

Det fremgår også, at NUJ truer med ”andre klagemuligheder”, hvis ikke Lars Werge undskylder og trækker citatet tilbage.

”Jeg beder om en umiddelbar og total undskyldning samt en tilbagetrækning af udtalelsen. Hvis du nægter dette, ser NUJ ingen anden vej end at overveje andre klagemuligheder,” lyder det.

Det er ingen hemmelighed, at Dansk Journalistforbund og de andre nordiske forbund har været i direkte opposition til Jim Boumelha. I hans tid som præsident har DJ blandt andet fastfrosset sine bidrag til det internationale forbunds safety-fond. Det danske forbund bidrager i stedet til nødstedte kolleger via den danske organisation IMS, fordi man har været utilfreds med lukkethed og stilstand omkring fonden.

Journalisten har tidligere beskrevet stridighederne i artiklen ”Magten og millionerne”.

Werge har skiftet mening

Lars Werge har skiftet mening om det kritiserede udsagn siden fredag. Her spurgte Journalisten ham, fredag eftermiddag på Folkemødet på Bornholm, om han ville trække udtalelsen tilbage i lyset af brevet fra det britiske forbund.

Lars Werge sagde, at han endnu ikke havde læst brevet, men:

»Jeg trækker ikke citatet tilbage. Betegnelsen “Dracula” er et billedsprog, der dækker over en kritik, som vi har fremsat før af Jim Boumelha. Hvis de vil køre en sag, må de gøre det,« sagde Lars Werge.

Først søndag nåede Lars Werge at læse brevet, fortæller han til Journalisten mandag morgen.

Du sagde fredag, at du ikke ville trække citatet tilbage. Hvorfor har du skiftet mening?

»Da jeg svarede fredag, havde jeg ikke læst brevet. Det læste jeg søndag, og så traf jeg min beslutning. Man har en umiddelbar reaktion, og så kan den ændre sig, når man tænker grundigere over det,« siger Lars Werge.

Hvad er det konkret, der har ændret din beslutning?

»Det vil jeg ikke tale om. Jeg kan bare sige, at vi her til morgen trækker en artikel tilbage. Hvad der er gået forud, er ikke specielt interessant i min optik. Jeg læste brevet og tænkte over tingene i aftes, og så traf jeg min beslutning.«

(Mere eller mindre) for sjov

Lars Werge skriver i sit svarbrev til det britiske forbund, at sammenligningen med Dracula i en blodbank er mere eller mindre for sjov.

”Det er velkendt, men sommetider (og i dette tilfælde) glemt, at nationalt ironisk ordvalg kan være svært at forstå i andre lande, med deres egen nationale/kulturelle kontekst. I Danmark bruges denne sætning (mere eller mindre) som en sjov beskrivelse,” skriver Lars Werge på engelsk.

Du skriver i brevet, at der er tale om en ironisk formulering. Hvad mener du med det?

»Jeg forsøger at forklare, at det er et begreb, jeg selv har brugt og har hørt andre anvende flere gange, med en fornemmelse af ironi på kanten af det sarkastiske.«

Lars Werge håber, at briterne vil tage imod hans undskyldning, og at den ikke kommer til at skade samarbejdet i det internationale forbund.

»Jeg gik til Jim den aften, hvor valgresultatet blev kendt. Jeg sagde til ham, at jeg ikke havde stemt på ham, men nu havde kongressen valgt ham, og så bakker jeg selvfølgelig det valg op.«

Hjemmesiden tilmeldt Pressenævnet

Lars Werge trækker både citatet tilbage på sin Facebook-side og på journalistforbundet.dk. Sidstnævnte er tilmeldt Pressenævnet, og Lars Werge er selv ansvarshavende redaktør.

Hvorfor har I ikke valgt at konfrontere Jim Boumelha med kritikken til den journalistiske artikel, I har bragt på journalistforbundet.dk?

»Det har jeg simpelthen intet svar på. Dit spørgsmål rammer ned i det dilemma, at jeg både er kilden til udsagnet og står som udgiver.«

Synes du, at I skal være bedre til at konfrontere citeret kritik på journalistforbundet.dk, når I nu er tilmeldt Pressenævnet?

»Det her er ét eksempel. Men i det eksempel kan det godt være, vi skulle have været bedre til det.«

Vil du være mere varsom med, hvad du skriver på Facebook fremover?

»Jeg synes egentlig, jeg tænker mig rimelig godt om,« siger Lars Werge.

Briterne accepterer undskyldning

Jim Boumelha har henvist Journalisten til det britiske forbund. Her oplyser generalsekretær Michelle Stanistreet mandag, at hun accepterer undskyldningen.

“NUJ har accepteret en undskyldning fra formanden for det danske forbund, sammen med en fuldstændig tilbagetrækning af de ærekrænkende og nedladende kommentarer om vores medlem Jim Boumelha,” skriver hun i en mail til Journalisten.

Michelle Stanistreet fortsætter:

“Det er en meget uheldig situation at befinde sig i med et søsterforbund, men vi betragter dette som afslutning på sagen.”

Opdateret klokken 10.49: Det britiske forbund accepterer undskyldningen.

1 Kommentar

Sara Høyrup
7. NOVEMBER 2017
Ville det ikke på samme vis
Ville det ikke på samme vis være passende, om formanden omsider trak sin nylige beskyldning mod den spanske retsstat tilbage?