DJ føler sig usikker på nyvalgt IFJ-præsident

”Det er lidt uklart, hvad Younes vil, og det synes jeg er et problem,” siger Lars Werge, formand i DJ, om ny IFJ-præsident. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den nyvalgte præsident

Med to tredjedele af stemmerne var det med meget klart flertal, at den marokkanske journalist Younes M’Jahed torsdag i den seneste uge blev valgt som ny præsident for International Federation of Journalists (IFJ).

Men det var ikke det valg, DJ’s formand, Lars Werge, der deltog i kongressen i Tunis, havde håbet på.

”Vi stemte på modkandidaten Martin O’Hanlon fra det canadiske journalistforbund, men Younes fik en klar sejr, og det accepterer vi,” siger Lars Werge.

Younes M’Jahed siger i IFJ’s pressemeddelelse, at han vil arbejde på at styrke fagbevægelsen og fortsætte de seneste seks års arbejde med at ”opfordre vores egne organisationer og regionale grupper til at være aktive i styrkelsen af demokratiet (…)”.

Nedslået over valg

Lars Werge føler sig dog ikke helt sikker på, hvad man politisk set kan forvente sig af den nye formand.

”Jeg synes, det er lidt uklart, hvad Younes vil, og det synes jeg er et problem. Så på den måde var det lidt nedslående. Men på den anden side stillede vi ikke selv op og prøvede at gøre en forskel på den måde,” siger han.

Younes M’Jahed overtager præsidentposten fra belgiske Philippe Leruth, som har haft positionen siden 2016. M’Jahed har været senior vice-president i IFJ siden 2013 og arbejder desuden som journalist på mediet Ittihad Ichtirak.

Assange-sag for FN

Fredag traf IFJ-kongressen også en række andre beslutninger.

En af de mest opsigtsvækkende er, at IFJ vil bringe sagen om Julian Assange til FN’s menneskerettighedsråd. Assange er kendt som medstifter af whistleblower-organisationen Wikileaks.

Han er i øjeblikket fængslet i Storbritannien, hvor han frygter at blive udleveret til retsforfølgelse i USA blandt andet på grund af hans læk af fortrolige dokumenter om Afghanistan- og Irak-krigene.

IFJ’s beslutning var foreslået af det australske journalistforbund, hvor Assange er medlem.

”Der er tale om et medlem af det australske journalistforbund, der frygter at blive udleveret til en fremmed magt. Det havde jeg ingen problemer med at støtte, og der var nærmest ikke nogen diskussion om det. Ingen stemte imod eller kom med forslag om modificeringer,” siger Lars Werge.

Kritik af New York Times

En anden vedtagelse på kongressen var en reaktion mod New York Times’ beslutning om at nedlægge de politiske satiretegninger i avisens internationale udgave.

I vedtagelsen udtrykker IFJ sin bekymring og kalder den en ”snigende form for censur”. Beslutningen om at droppe satiretegninger er flere steder blevet kædet sammen med publiceringen af en tegning af Donald Trump og Benjamin Netanyahu, som af nogle blev opfattet som antisemitisk.

Denne beslutning var DJ forslagsstiller til.

”Jeg fik mail fra det belgiske forbund, om vi ville være medstiller til forslaget. Vi har jo i Danmark en stolt tradition for at bakke op om ytringsfriheden og ikke mindst satiretegningernes. Grænseoverskridende satire kan være en vanskelig ting, og kongressens fortolkning er, at New York Times’ beslutning har en politisk konsekvens, i og med man får indskrænket tegnernes ytringsfrihed,” siger Werge.

Også denne beslutning blev enstemmigt vedtaget.

Journalisten har skrevet til IFJ for at få en kommentar fra Younes M’Jahed. Vi har også skrevet til New York Times for en kommentar. Ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelser.

0 Kommentarer

Læs også

Nye EU-regler for ophavsret på vej. Men får journalisterne flere penge?

18. FEBRUAR 2019

Pres for at genoverveje IFJ-medlemskab

23. APRIL 2017