DR 2s Jersild & Spin dropper nu Henrik Qvortrup som kommentator. Niels Krause-Kjær tager over i stedet. Samtidig får han kritik for sin dobbeltrolle under valgkamp af international ekspert.
Chefredaktøren på SE og HØR Henrik Qvortrup skal ikke længere kommentere i det populære spin-program Jersild & Spin på DR 2. Sagen om Khaders påståede sorte arbejde i SE og HØR såede tvivl om Qvortrups upartiskhed. Og som konsekvens trak Henrik Qvortrup sig fra programmet Jersild & Spin.
I stedet blev kommentator Niels Krause-Kjær indsat som erstatning. Nu har tv-værten Jens Olaf Jersild besluttet, at Henrik Qvortrup ikke skal vende tilbage.
»Det er en af flere ting. Vi har fået mange positive reaktioner fra seerne på Niels Krause-Kjær,« siger Jens Olaf Jersild til B.T.
Den permanente udpegelse sker samtidig med, at internationale eksperter i fagbladet Journalisten giver udtryk for kritik af danske kommentatorers dobbeltrolle.
Lektor i journalistik og etik ved Poynter Institute Bob Steele undrer sig over, at Niels Krause-Kjær kunne lave et interview til en brochure for en konservativ kandidat og alligevel fungere som kommentator i tv-programmet Jersild & Spin.
Det blev nævnt, at han var tidligere konservativ pressechef, men ikke at han bidrog aktivt.
Dét, mener Bob Steele, gør en stor forskel.
»At give personen titlen kommentator, som en der kan vurdere valgkampen udefra, er misvisende, hvis kommentatoren selv er involveret i valgkampen,« siger Bob Steele.
Chef for DR Perspektiv Ralf Andersson, der er ansvarlig for Jersild & Spin, hvor Niels Krause-Kjær afløste Qvortrup midt i valgkampen, siger til fagbladet Journalisten, at han anser det for at være helt uproblematisk, at Niels Krause-Kjær har produceret et interview til en folder for sin konservative ven og kandidat i valgkampen René Offersen.
»I og med, at vi har præsenteret ham som tidligere pressechef for De Konservative, har vi ikke lagt skjul på det udgangspunkt, han har talt fra. Det afgørende er, at man fortæller, hvilken baggrund personen har. Så kan folk selv tage stilling,« siger Ralf Andersson.
Niels Krause-Kjær mener selv, at det rent faktisk er berettiget at rejse en diskussion af de danske, politiske kommentator.
»Det ene, vi skal kigge på, er gennemsigtigheden. Det andet er, at politiske kommentatorer bliver brugt som tapet. Det er en hurtig og billig måde at fylde spalteplads i aviserne. Kommentatorer bliver brugt og bruger sig selv ureflekteret. Det gælder også mig selv,« siger Krause-Kjær.
Han skønner, at han har sagt nej til to ud af tre henvendelser under valgkampen.
»Men jeg burde nok have sagt nej til ni ud af ti,« tilføjede han til Journalisten inden udpegningen som permanent afløser for Qvortrup.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
hvorfor ikke have 1 program i jersild og spin hvor læsernes meninger diskuteres og skal der gøres nogen næsten universitets bedømmelse af hvorfor socialdemokraterne taber i oppositions målingerne - jeg tror hvis helle kravlede ned fra de høje hæle og kom ned på jorden at danmarks befolkning kunne se hende som leder af et socialdemokrati.
hvorfor ikke lave 1 program med læsernes mening i aviserne som ekstra Bladet - urban og metro-express. istedet for kun at debatere de store avisers artikler om politiske ting. f.eks. hvorfor taber socialdemokraterne i meningsmålingerne - er helle den rette leder ? jeg tror hvis hun tog de høje hæle af og kom ned på jorden, at de socialdemokratiske vælgere kunne identivfisere sig med hende.
Efter min mening har Bob Steele fuldstændig ret, men i et program som Jersild & Spin et det vigtigt at have eksperter - og i et lille land som Danmark er det svært at finde en ekspert, der begynder sin kommentatorrolle med et fuldstændigt clean sheet. Til gengæld fremstår små-spin-eksperter fra KU som Mie Femø og Christian Kock, der (mig bekendt) ikke har bestredet centrale poster i partier/folketingsgrupper mv., mere eller mindre objektive, men i kraft af deres manglende erfaringer fra Borgen vil de have svært ved at hæve sig over et begynderniveau. Så længe vi ikke har flere realpolitiske grupper end partier (det skulle være lobbyer eller de største interesseorganisationer), er det svært at finde nogle spinfolk, der på den ene side har erfaring med spin og på den anden side ikke er fedtet ind i partipolitik. Og så må vi tage til takke med de fedtede.