
Indtil videre er disse to udgaver af magasinet Konspiration sendt på gaden. Nexis Media
"Vi prøver at genopfinde den gamle måde at lave journalistik på, hvor du sætter dig ned og researcher på et emne. Der kan gå to uger, tre uger, op til et halvt år. Og så skriver du så en artikel."
Sådan lyder det fra Josef Hanji, chefredaktør på det nye magasin Konspiration. Magasinet er kort fortalt fortaler for en række konspirationsteorier.
I seneste nummer af bladet kan man blandt andet læse, at ”penge er verdens største fupnummer”, som der står på forsiden. Og at ”magtens spidser” fra blandt andet CIA og medierne hvert år mødes uden for San Francisco og udfører "drabelige ritualer og tilbeder ugle-guden Molech".
To magasiner er indtil videre sendt på gaden, og magasinet er aktuelt ude i 1.600-1.800 butikker, herunder 7-Eleven og Circle K. Udgiveren er Nexis Media. De første salgstal er ifølge Josef Hanji netop kommet ind fra Ugebladsdistributionen (UBD), der distribuerer magasinet. Han fortæller, at han ikke må videregive de konkrete tal, men siger:
"Det ser ud, som om det kan lade sig gøre at sælge bladet i Danmark. De første tal fra UBD tyder på, at vi har ramt 'break even' – måske også over."
"Vi har brugt Danmark som forsøgsland. Hvis et blad kan sælge i Danmark, så kan det også sælge i andre lande, fordi Danmark er et meget konservativt land med hensyn til bladsalg," forklarer han.
Træt af de traditionelle medier
Josef Hanji fortæller, at drivkraften bag magasinet er en utilfredshed med de traditionelle medier.
"Hvis vi skal redde den her verden, så er vi nødt til at formidle den rigtige information ud til folk," siger han og fortsætter:
"Jeg stoppede med at se fjernsyn, den dag hvor TV 2 brugte fem minutter af et indslag på at fortælle folk, hvordan de kunne spille Scrabble på deres smartphone. Der fik jeg bare nok: Det kan da ikke være rigtigt, at vi skal betale for de her ting, og så får vi bare ævl og bævl og Melodi Grand Prix."
Josef Hanji forklarer også, at han er drevet af en undren over dækningen af terrorangrebet mod USA den 11. september 2001 – og de efterfølgende krige.
"Tårnene falder sammen på 12-16 sekunder. De er 417 meter høje og rummer 110 etager. Det svarer til, at de næsten skal falde med 10 etager i sekundet. Prøv selv at klappe 110 gange på 12-16 sekunder," siger Josef Hanji, der tidligere har været del el af den internationale 9/11 Truth-bevægelse.
Magasinet Konspiration beskæftiger sig en del med netop denne hændelse.
"Vi kommer ikke med sandheden. Vi kommer med den anden side, som du ikke kan læse om i mainstream-pressen. Der kan du læse, at Osama bin Laden har indrømmet 9-11. Men han har ikke indrømmet det!" vurderer Josef Hanji.
Skal man stole på en "politisk aktivist"?
Journalisten har anskaffet sig den seneste udgave af Konspiration. Her står der på forsiden: "Penge er verdens største fupnummer". Og i magasinet finder man en seks siders lang gennemgang af bankvæsenets historie, skrevet af en person, der titulerer sig selv som "politisk aktivist".
Hvorfor bør vi stole på en historisk udlægning af en "politisk aktivist"?
"Jeg kender ham. Jeg har selv været politisk aktivist, og jeg vidste, at han ved noget om finanser. Problemet er, at du ikke kan finde folk inde i systemet, der ved de ting, vi ved. For de har ikke researchet det. De tror alle sammen, at Nationalbanken er ejet af Folketinget," hævder Josef Hanji.
Men er "politisk aktivist" en troværdig titel?
"I min verden er det. Jeg kan godt se det, hvor du ser det fra. Men når jeg snakker om en 'politisk aktivist', så mener jeg bare en, der interesserer sig for, hvordan tingene hænger sammen. Han stillede op for Schiller Instituttet ved det sidste folketingsvalg," siger Josef Hanji.
I magasinet finder man også en artikel om tænketanken Project for a New American Century. Skribenten er tituleret som "pastor emeritus" og "tidligere major".
Hvorfor har du ikke sat en historieforsker til at skrive om det emne?
"Kan du finde en historiker, der har skrevet om New American Century? Det er dét, der er problemet," siger Josef Hanji.
Skribenten citerer – så vidt jeg kan se – ikke nogen eksperter i artiklen. Hvorfor ikke?
"Hvilke eksperter har sat sig ned og kigget på, hvordan banksystemet er bygget op? De fleste arbejder inden for systemet. Det er på samme måde, som da jeg var lærer. Der troede jeg, jeg vidste, hvordan demokratiet hang sammen. Det vidste jeg ikke!"
"Det er ikke journalistik"
I førnævnte artikel om banksystemet står der følgende:
"Vi har et finansielt system i dag, som er til stor fordel for bankerne, men på mange måder en katastrofe for samfundet og den almindelige borger."
Man kan også læse, at "en ændring af penge- og finanssystemet synes at være noget, der burde være gjort for længst."
Det er nogle ret værdiladede bemærkninger fra skribentens side. Hvorfor vælger I dette greb?
"Det, vi har skabt, er en platform for folk, der ikke bliver lyttet til, og som her kan komme af med deres ord. Det er ikke journalistik. Det er deres holdninger. Det er skribentens ord, hans udlægning. Hvis han sendte det her ind til Information eller Politiken, så ville han ikke komme ind. Vi kan ikke komme igennem til pressen. De vil ikke trykke det her," siger Josef Hanji.
"Det her er en platform for folk, der har researchet på de her ting i minimum fem år," bedyrer Josef Hanji.
Han lover dog, at han holder øje med skribenterne.
"Så kommer min kritiske vurdering ind. Du får ikke lov til at trykke hvad som helst," siger han.
Hvor er dokumentationen?
På side 20 i magasinet kan man læse, at "magtens spidser" hvert år mødes i juli måned i et naturskønt område ud for San Francisco og udfører "drabelige ritualer og tilbeder ugle-guden Molech". Man kan også læse, at flere amerikanske præsidenter, industrifyrster, direktører for CIA og ledere af store medier har deltaget.
Hvad bygger I det på?
"Det er en journalist, der har skrevet det. Normalt er det mig, der har skrevet de her ting, men jeg har simpelthen for meget at lave, så jeg prøver at outsource det. Men der er ikke noget forkert i det, hun har skrevet. Jeg ved det, for jeg har selv kigget på det," siger Josef Hanji.
Men hvorfor vælger I at udelade dokumentation?
"Hvis du kigger på litteraturlisten på nettet, kan du, se, at der er over 100 links til bladet."
På Konspiration.nu kan man finde en kildeliste til de fleste af artiklerne, hvis man indtaster en kode, som findes i det fysiske magasin.
Josef Hanji forklarer, at han overvejer at indføre en boks til kilder i bunden af artiklerne i det fysiske magasin.
21